به گزارش خبرنگار مهر در قم، محمد قطبی بعدازظهر یکشنبه در مراسم اختتامیه اتاق فکر امور قرآنی سازمان زندانها و اقدامات تامینی کشور که در محل اداره کل زندانهای قم برگزار شد، با اشاره به اهمیت موضوع تعلیم و تربیت گفت: اولین موضوع در تربیت برای هر دو طرف یاد دهنده یا یادآوری کننده و یادگیرنده ادب است، زیرا ادب سازنده شاکله وجودی و روحی هر شخص است یا شاکله وجودی و روحی هر شخص را میسازد و شکل میدهد و یا شخص را در مسیر انسانی الهی در میآورد.
مدیرکل زندانها و اقدامات تامینی استان قم اظهار داشت: دومین موضوعی که در تربیت دارای اهمیت است اعمال دیداری و شنیداری است، تربیت دیداری و شنیداری مکمل یکدیگر هستند و بعد از تکرار در ذهن افراد ماندگار میشود.
وی سومین موضوع در تربیت را تفاوت بین روش تربیت و اصل تربیت دانست و تصریح کرد: در روش تربیت باید مددجو را به شوق آورد چراکه ظرافت کار در این مهم است ولی ظاهرا در این مورد نقایص بیشماری وجود دارد و گاها از نقص گذشته به تضاد میرسد.
قطبی خاطرنشان کرد: تمامی سیستمها اعم از آئیننامهها، دستورالعملها، برنامهریزیها، روشها، اقدامات فردی و گروهی، التزام به آئیننامه توسط کارکنان سازمان و مقامات ناظر براجرای احکام، طبقهبندی، رنگآمیزی، تجهیزات خواب زندانیان، تغذیه، بهداشت و درمان، مراقبت بعد از خروج، انجمن حمایت، اشتغال و دوری از اقدامات سلیقهای و فردی و لحظهای باید در راستای ایجاد شوق مددجویان باشد.
وی با بیان اینکه ایجاد شوق در روش تربیت به هیچ عنوان با اقتدار قانونی در تضاد نیست، اظهار داشت: زندان و زندانبانان و مقامات ناظر بر اجرای حکم هم میتوانند اقتدار قانونی خود را حفظ کنند و هم در روش تربیت ایجاد شوق کنند.
وی با اشاره به این دو جمله «به او یاد بده» و «به یاد او بیاور» تصریح کرد: این دو موضوع که با همدیگر تفاوت دارند بحث کارگروه قرآن کریم است.
مدیرکل زندانهای قم افزود: علما میفرمایند که ارتباط تمام قرآن کریم با خالق خود به صورت مستمر وجود دارد و هر لحظه این ارتباط قطع شود قرآن کریم از جایگاه خود نزول کرده است و از طرف دیگر خداوند تبارک و تعالی تمام آنچه خیر است به عنوان دستورالعمل در قرآن آورده و ریشه این خیرها توسط خداوند در ضمیر انسان قرار گرفته است، به زبان سادهتر بذر تمام خیرها در ضمیر انسان پاشیده شده است.
وی خاطرنشان کرد: به زبان ساده اگر بشود به درصد عنوان نمود 90 درصد یادگیری قرآن کریم مربوط به یادآوری است، یعنی قسمت اعظم قرآن کریم که مفاهیم است و خیر مطلق است بذرش قبلا توسط خداوند در ضمیر انسانها پاشیده شده است، فقط ما باید علماً و عملا به یاد مددجو بیاوریم.
کمرنگشدن غیرت منشا تمام ناهنجاریهاست
مدیرکل زندانهای قم غیرت را از دیگر موضوعات مهم در بحث تربیت برشمرد و گفت: کمرنگ شدن غیرت منشاء تمام ناهنجاریهاست.
قطبی نقطه اوج غیرت را امر به معروف و نهی از منکر دانست و اظهار داشت: معمولا تا لفظ غیرت عنوان میشود ذهن ما به غیرت نسبت به خانواده بر میگردد، در صورتی که غیرت در تمام موضوعات الهی، انسانی، فردی، اجتماعی، سیاسی و ملی کاربری دارد.
عزتمداری سازمانی بدون غیرت ممکن نیست
وی گفت: غیرت سازمانی را در تمام ابعاد سازمانی اعم از مدیران، کارکنان، زندانیان، خانواده زندانیان و شرح وظایف میتوان تعریف کرد. اصلا عزتمداری سازمانی بدون توجه به غیرت سازمانی امکانپذیر نیست و پیشرفت ایران اسلامی بدون غیرت به آن ممکن نیست و از طرف دیگر بذر غیرت در محیط محبت عالمانه شفاف و شکوفا میشود.
قطبی اظهار داشت: غیرت الهی و انسانی و سازمانی اقتضا میکند ما اصول و روش تربیت را علماً و عملاً همراه با حب صادقانه و خالصانه مدنظر قرار دهیم و با غیرت الهی و انسانی و سازمانی در محیط عالمانه و شفاف و برنامهریزی شده و قانونمند همراه با اقتدار کامل و بدون وادادگی به موضوع تربیت بپردازیم و تربیت علماً و عملاً در دل و جانمان رسوخ کند و اگر انسان با این دغدغه پیری زودرس داشته باشد و بمیرد دارای ارزش است و این ارزش به صورت مضاعف و تساعدی افزایش مییابد.
تربیت تحمیلی نیست
وی با بیان اینکه تربیت تحمیلی نیست، خاطرنشان کرد: مددجویان برحسب دستورات الهی ایتام آل محمد(ص)هستند و به امانت به دست ما سپرده شدهاند.
وی گفت: ما زندانبانان باید با اقتدار کامل و به عنوان نماینده حاکمیت و اعمال حاکمیت کامل و بدون وادادن و با روش صحیح تربیت عالماً و عملا اقدام به تربیت آنها کنیم.
قطبی تصریح کرد: ما اجازه نداریم در این راه کوتاهی داشته باشیم و اگر کوتاهی کنیم معلوم نیست بتوانیم به این مسئولیت مهم در پیشگاه حق پاسخگو باشیم.
قم - خبرگزاری مهر: مدیرکل زندانها و اقدامات تامینی استان قم گفت: ایجاد شوق در روش تربیت مددجویان زندانها به هیچ عنوان با اقتدار قانونی در تضاد نیست.
کد خبر 1066379
نظر شما