به گزارش خبرنگار مهر در مشهد، با وجودی که بارگاه منور علی ابن موسی الرضا و جاذبه های معنوی و تاریخی شهر مشهد، بستری مناسب برای حضور خیل کثیر مسافران را در ایام خاص نظیر نوروز و تابستان فراهم کرده اما آنچه مسلم است برای حضور موثر، پایدار و مناسب زائران باید در جهت فراهم کردن زیرساختها و امکانات اقامتی، رفاهی و حمل و نقلی گام برداشت که هم اکنون اجرایی شدن این امر به دغدغه مسئولین شهری به منظور فراهم کردن این تسهیلات مبدل شده است.
در یک نگاه کلی حضور زائران و عدم آشنایی آنها با شهر مشهد زمینه سودجویی برخی از افراد را فراهم آورده است به گونه ای که در حال حاضر زوارکش ها یا همان مسافربرهای شخصی در سطح شهر مشهد به معضل حوزه حمل و نقل درون شهری مشهد تبدیل شده است.
مدیرعامل سازمان تاکسیرانی شهرداری مشهد با اشاره به معضل زوارکش ها در سطح شهر مشهد گفت: متاسفانه در این زمینه و به منظور برخورد قانونی به زوارکش های سطح شهر خلاء قانونی وجود دارد.
غلامرضا زارعی افزود: تاکنون پیگیری های متعددی از سوی سازمان تاکسی رانی با مسئولین قوه قضائیه و پلیس راهور انجام شده است اما مسئولین قوه قضائیه عنوان می کنند که تا زمانی که شاکی خصوصی در این زمینه وجود نداشته باشد نمی توان اعمال قانون کرد.
وی اظهار داشت: این در حالی است که مسافران به علت حضور کوتاه مدت خود و نیز عدم آشنایی با آدرس و مراجع قانونی برای پیگیری از شکایت صرفنظر می کنند.
وی با بیان اینکه پلیس راهور مسئولیت نظارت بر فعالیت زوارکش ها را بر عهده دارد، تصریح کرد:حضور مسافربرهای شخصی در سطح شهر و به ویژه در پایانه های مسافربری و راه آهن بیانگر این است که اعمال قانون پلیس راهور کمرنگ بوده است.
مدیرعامل سازمان تاکسیرانی شهرداری مشهد گفت: عدم همکاری شهروندان و مسافران زمینه حضور زوارکش ها را در سطح شهر بیشتر می کند.
زارعی با اشاره به سیاست تاکسی رانی در راستای تبدیل تاکسی های گردشی به خطی عنوان کرد: هم اکنون در سطح شهر مشهد 12 هزار و 500 تاکسی فعال وجود دارد که ازاین تعداد، 10 هزار دستگاه آن به تاکسی های خطی تبدیل شده اند.
وی با اشاره به اهمیت و ضرورت تبدیل تاکسی های گردشی به خطی خاطرنشان کرد: در راستای ترویج فرهنگ استفاده از تاکسی های خطی باید اقدامات اساسی برای ارتقاء فرهنگ شهروندی به منظور بهره گیری از خطوط تاکسیرانی به صورت جدی صورت پذیرد .
زارعی اظهار داشت: هم اکنون سوار کردن دو سرنشین در صندلی جلو ممنوع است اما متاسفانه بدلیل عدم آگاهی های عمومی هنوز در سطح شهر شاهد این گونه موارد هستیم.
ساماندهی و تسریع در حمل و نقل عمومی درون شهری از ضروریات انکارناپذیر در راستای توسعۀ شهری است امری که بدون نظارت تمام نهادهای ذی ربط و مسئول امکان پذیر نخواهد بود همچنین با توجه به حضور زائرین تدوین برنامه مدون در راستای سامان دهی به معضل شهری و حرکت به سمت ارتقاء فرهنگ شهروندی به منظور بهره گیری از تاکسی به عنوان وسیله امن و مطمئن ضروری به نظر می رسد.
نظر شما