دکتر "ورنر ارلیچ" که برای شرکت در اجلاس خلع سلاح و منع اشاعه به تهران سفر کرده بود در تشریح دیدگاه خود در خصوص اقدام ایران برای برگزاری این اجلاس گفت: به نظر من اجلاس هایی از این دست که در مورد مسائل بسیار مهم بین المللی برگزار می شوند به درک بهتر از موضوع و موضع کشورها در خصوص آن کمک می کند.
سفیر سابق اتریش در ایران در ادامه افزود : اجلاس هایی از این دست به رسیدن به درک مشترکی از ان.پی.تی کمک می کنند و من فکر می کنم که این اقدام ایران حرکت بسیار مفیدی در این زمینه باشد زیرا در درجه اول آنکه موضوع خلع سلاح یک مورد بسیار مهم است و در درجه دوم آنکه موضع هسته ای ایران از سوی برخی به عنوان یک موضوع مشکل ارزیابی می شود.
ارلیچ در توضیح این دیدگاه خود گفت : همان گونه که می دانید برداشت های مختلفی درباره اهداف برنامه هسته ای ایران وجود دارد و از این رو این اجلاس یک اقدام مفید شمرده می شود که امکان پرسش آزاد را پدید آورده و کشورهایی که درباره اهداف برنامه هسته ای ایران تردید دارند می توانند به اینجا آمده و پرسش های خود در این زمینه را مطرح کرده و پاسخ های تهران را در این مورد بشنوند و بدین ترتیب آنها می توانند به یک درک مشترک از موضوع برسند.
دکتر ورنر ارلیچ درباره حق مسلم ایران در بهره مندی از تکنولوژی و استفاده از انرژی هسته ای گفت : هر کشوری که معاهده ان.پی.تی را امضا کرده اجازه دارد تا به طور صلح آمیز از فناوری و انرژی هسته ای استفاده کند و بر کسی پوشیده نیست که ایران نیز همانند سایر کشورها اجازه دارد تا از این فناوری استفاده کند.
وی در خصوص اینکه چرا برخی از کشورها از قبیل آمریکا، روسیه، انگلیس و فرانسه به تعهدات خود در ان.پی.تی بویژه بحث خلع سلاح هسته ای عمل نمی کنند گفت: این کشورها و بویژه آمریکا به دنبال حفظ جایگاه ابرقدرتی خود در جهان هستند و همانگونه که می دانید آمریکا تسلیحات اتمی زیادی در اروپا دارد وحفظ این تسلیحات بدون شک برای حفظ قدرت صورت می گیرد.
ارلیچ در بیان دلیل این کشورها در حفظ تسلیحات اتمی خود گفت: مسئله دیگر موضوع امنیت است و این کشورها فکر می کنند که تسلیحات اتمی برای آنها امنیت به وجود می آورد و می توانند در برابر تهدیدهای خطرناک از این تسلیحات استفاده کنند و تا زمانی که این تفکر وجود دارد تسلیحات اتمی نیز وجود خواهد داشت. و من فکر می کنم که وجود یک ممنوعیت جهانی برای استفاده از تسلیحات هسته ای بتواند موجب از بین رفتن تسلیحات اتمی شود زیرا اگر کشورها بدانند که هیچ کشوری اینگونه تسلیحات را در اختیار ندارد دیگر در حفظ و یا تولید آن پافشاری نمی کنند.
وی در خصوص اینکه آیا امکان رسیدن به خلع سلاح کامل هسته ای در آینده وجود دارد یا خیر و اینکه آیا می توان تاریخی را برای این موضع پیش بینی کرد یا نه گفت : نمی توان تارخ دقیقی را برای خلع سلاح کامل هسته ای پیش بینی کرد. فکر می کنم رسیدن به این مرحله مشکلات زیادی را در بر داشته باشد.
وی در ادامه به فاجعه انسانی که از سوی آمریکا در هیروشیما و ناکازاکی پیش آمد و در آن هزاران انسان بیگناه به دلیل زیاده خواهی آمریکا جان خود را از دست داده و یا دچار بیمارهای خطرناک شده و نسل های بعدی آنها نیز از این بیماری بی بهره نمانند اشاره کرد و گفت: بعد از این فاجعه انسانی پروتکل هایی برای ممنوعیت استفاده از سلاح اتمی امضا شد و در زمان امضای پیمان ان.پی.تی همه امیدوار بودند که به زودی استفاده از تسلیحات اتمی و داشتن و تولید آن ممنوع شود اما شاهد هستیم که هنوز این تسلیحات از سوی برخی کشورها نگهداری می شود، من خود شخصا امیدوارم به مرحله خلع سلاح کامل هسته ای برسیم، اما درباره تحقق آن تردید داشته و معتقدم که این یک امر واقعا مشکل است.
سفیر سابق اتریش در ایران در پاسخ به این پرسش که آیا تحریم های اعمال شده علیه ایران موثر بوده و می تواند غرب را به خواسته اش برساند گفت : تحریم ها هیچگاه موثر نبوده اند و همواره مردم کشورهای مورد تحریم از این امر ضربه خورده اند برای اثبات این نکته می توان مثال ذکر کرد. کوبا برای مدت تقریبا 50 سال است که از سوی آمریکا تحریم شده اما آیا این تحریم ها کارگر بوده اند. حکومت آن هنوز پابرجاست اما روسای جمهور آمریکا در این مدت آمده و رفته اند.
نظر شما