۲ اردیبهشت ۱۳۸۹، ۱۴:۴۹

علیرضا افشار:

حل مسئله اعتیاد نخستین محور طرح تحول اجتماعی است

حل مسئله اعتیاد نخستین محور طرح تحول اجتماعی است

معاون اجتماعی وزیر کشور گفت: ‌اولین بند از طرح تحول اجتماعی، حل مسئله اعتیاد است که در پوشش ستاد مبارزه با مواد مخدر در سه محور دنبال می شود.

 به گزارش خبرگزاری مهر، دبیر شورای اجتماعی کشور در تبیین جزئیات طرح تحول اجتماعی افزود: این طرح از درون خانه ها و خانواده ها تا محیطهای اداری و آموزشی، از مهدهای کودک تا دانشگاهها و همه مکانها و جوامع آسیب پذیر در حوزه اجتماعی را در بر می گیرد.

معاون اجتماعی وزیر کشور افزود: در اجرای این طرح نیازمند کمک همه نهادها، دستگاه های خصوصی و دولتی، سازمان صدا و سیما، رسانه ها و خود خانواده ها هستیم.

افشار درباره مسیر تدوین و تصویب این طرح گفت: در اسفند 1387 دبیرخانه شورای اجتماعی کشور پیش نویس طرح تحول اجتماعی را با نگاهی جامع به برنامه ملی آسیبهای اجتماعی کشور، ارتقای نشاط اجتماعی، رضایت عمومی و وحدت و همبستگی ملی تهیه کرد.

معاون اجتماعی وزیر کشور افزود: کلیات این طرح که در 7 بند طراحی شده است در اردیبهشت سال گذشته به تصویب شورای اجتماعی کشور رسید.

وی ادامه داد: شورای اجتماعی بالاترین مرجع سیاستگذاری و برنامه ریزی دستگاههای دولتی برای هماهنگی در مباحث اجتماعی است که براساس اصل 138 قانون اساسی مصوبات این شورا مصوبات دولت به شمار می آید و لازم الاجراست.

دبیر شورای اجتماعی کشور اضافه کرد: در مهلتی که این شورا تعیین کرده بود قرار شد همه برنامه های اجتماعی دستگاههای مختلف کشور را حول این هفت محور برنامه ریزی و جمع بندی کنیم و در مدت 6 ماه تحویل شورای اجتماعی دهیم.

افشار گفت:‌ به دلیل حوادث پس از انتخابات ریاست جمهوری دهم و شکل گیری دولت دهم، چهار ماه در کار وقفه داشتیم ولی در اسفند 1388 این برنامه تقدیم شورا شد.

معاون اجتماعی وزیر کشور گفت: ‌اولین بند از طرح تحول اجتماعی، حل مسئله اعتیاد است که در پوشش ستاد مبارزه با مواد مخدر در سه محور دنبال می شود.

دبیر شورای اجتماعی کشور ادامه داد: این سه محور شامل مقابله با قاچاقچیان مواد مخدر، درمان معتادان و پیشگیری از اعتیاد است که دو محور اول در قالب برنامه ای مدون به تصویب ستاد مبارزه با مواد مخدر رسید و برنامه سوم در دست بررسی و تصویب است.

وی افزود: مسئله اعتیاد یکی از مهم ترین معضلات امروز کشور است که خود ریشه بسیاری از آسیبهای دیگر است که امیدواریم با این طرح ملی بتوانیم در ستاد مبارزه با مواد مخدر و با همکاری سایر دستگاه ها این مشکل را ریشه کن کنیم.

افشار گفت: در محور حل مسئله اعتیاد بحث مبارزه با مشروبات الکلی را نیز در دستور کار داریم که باید درباره حل این معضل، ساماندهی خوبی در کشور صورت گیرد.

معاون اجتماعی وزیر کشور افزود: در محور حل مسئله اعتیاد بحث مبارزه با دخانیات را نیز در دستور کار داریم که این معضل علاوه بر هدر دادن سرمایه های اقتصادی، مشکلاتی را در حوزه بهداشت و درمان به وجود می آورد.

دبیر شورای اجتماعی کشور ادامه داد: محور دوم طرح تحول اجتماعی بحث تحکیم و تعالی خانواده و کاهش طلاق است.

وی اضافه کرد:‌ از آنجا که افزایش آمار طلاق یکی از معضلات در حوزه آسیبهای اجتماعی به شمار می رود، مباحث مختلفی را در شورا و کارگروه ها در سال 88 داشتیم، برنامه خوبی تهیه شده است.

افشار گفت: یکی از این برنامه های تدوین شده برنامه ملی آموزش آداب و مهارتهای زندگی است که به اعتقاد اکثر کارشناسان در این زمینه خلأ وجود دارد.

معاون اجتماعی وزیر کشور افزود: بسیاری از کسانی که در آستانه، قبل و بعد از ازدواج هستند از مباحث مهم زندگی و اداره آن آگاهی ندارند یا اطلاعات کمی دارند که امیدواریم با ارائه این آموزشها شاهد کاهش مشکلات باشیم.

دبیر شورای اجتماعی کشور ادامه داد: این طرح تا خرداد نهایی می شود و از مهرماه در قالب آموزش های مهارتی، مقاطع مختلف سنی، از مهد کودک تا دانشگاه، دوران سربازی، در آستانه ازدواج و بعد از تشکیل خانواده را در بر می گیرد.

وی اضافه کرد: از دیگر مباحث مطرح شده بحث مشاور خانواده است که از برنامه های مهم ما برای تحکیم و تعالی خانواده به شمار می رود.

افشار گفت: متاسفانه فرهنگ مراجعه به مشاور در کشور ما پایین است به این معنی که اجازه می دهند اختلافات و درگیری ها به سطح طلاق برسد و سپس به مشاور مراجعه می کنند که این صحیح نیست و باید حتی در صورت نبود مشکل، خانواده ها به مشاور مراجعه کنند تا همبستگی، صمیمیت و محبت در خانواده تقویت شود.

معاون اجتماعی وزیر کشور در ادامه تبیین برنامه های طرح تحول اجتماعی گفت:‌ به دنبال آن هستیم که برخی از آداب سنتی و اسلامی را مجددا احیا کنیم و در این راستا بحث "احیای سنت حکمیت" را دنبال کردیم و ریش سفیدان خانواده ها شناسایی می شوند و به آنها آموزش های لازم ارائه می شود تا به استحکام خانواده های اطراف خود کمک کنند.

دبیر شورای اجتماعی کشور افزود: محور سوم طرح تحول اجتماعی، امنیت اجتماعی و اخلاقی است که شاهد تلاش نیروی انتظامی در سال های پیش در این حوزه بوده ایم.

وی ادامه داد: بحث کاهش آسیب های اجتماعی در سال های گذشته به شکل های مختلف تجربه شده است اما دستگاه های فرهنگی در کار فرهنگسازی کار لازم را انجام نداده اند.

افشار گفت: بسیاری از ناهنجاری ها در حوزه امنیت اجتماعی و اخلاقی به مسائل پیرامون محیط ما بر می گردد.

معاون اجتماعی وزیر کشور افزود: در این باره برنامه های ماهواره ای دشمن، بی محابا و با برهم زدن فرهنگ اسلامی در جامعه دست به کار هستند و سریالهایی که در آن تهیه می شود برای کسانی که می بینند، ایجاد مشکل می کند و این افراد تحت تاثیر فضای مسموم کشورهای استعماری قرار می گیرند.

دبیرشورای اجتماعی کشور به توزیع لوح های فشرده غیراخلاقی در جامعه اشاره کرد و افزود: این لوح های فشرده در شبکه بازار سیاه وجود دارد که در طول طرح تحول اجتماعی راهکارهایی برای جلوگیری از توزیع و تکثیر آنها اندیشیده شده است.

وی ادامه داد: شبکه فضای مجازی از دیگر نقاط آسیب زننده به جامعه است؛ با آنکه علاقه مند به ارتباط با جهان هستیم و دوست داریم که جوانان علوم مختلف را بدانند ولی باید خانواده ها در این باره مراقب باشند.

افشار گفت: در تمام این حوزه ها برنامه داریم؛ این برنامه ها، هم سلبی است و هم ایجابی، یعنی هم باید مردم را با فرهنگ اسلامی آشنا کرد و هم به خانواده ها در خصوص نزدیک شدن به این خطرها هشدار داد.

معاون اجتماعی وزیر کشور افزود: اگر جامعه در برابر این آسیبها مصون شود، مردم در مقابل هر نوع تبلیغات مسموم می ایستند.

دبیر شورای اجتماعی کشور ادامه داد: برای مثال قبل از پیروزی انقلاب، فروشگاههای مشروبات الکلی بیش از کتابفروشی ها بود ولی مردم ما به خاطر ارتباط با اهل بیت (ع) و مجالس روضه در مقابل این مسائل ایستادند.

وی افزود: البته در کنار برنامه های احیای اخلاق اسلامی باید از کارهای باندهای فساد و فحشا و گروه هایی که برای منافع اقتصادی ابتذال را ترویج می کنند جلوگیری کرد.

معاون اجتماعی وزیر کشور در ادامه در تبیین جزئیات طرح تحول اجتماعی، به تهیه طرح جامع امنیت اجتماعی و اخلاقی با کمک نیروی انتظامی و دستگاه های فرهنگی اشاره کرد و گفت: از ادارات دولتی برای تهیه برنامه های آموزشی کارکنان دولت و خانواده های آنها کمک گرفتیم که این کار از اسفند سال گذشته اجرا شده است و ادامه خواهد یافت.

علیرضا افشار گفت: محور چهارم طرح تحول اجتماعی، بحث انضباط اجتماعی است که یکی از آسیبهای مهم اجتماعی، بی انضباطی و بی نظمی است.

وی به تلفات ناشی از بی نظمی و رعایت نکردن مقررات در رانندگی اشاره کرد و افزود: این یکی از مهم ترین مصادیق بی انضباطی در جامعه است که ما با ارائه آموزش از سنین کودکی سعی در کاهش آمار تلفات با رعایت مقررات داریم.

دبیر شورای اجتماعی کشور اضافه کرد: باید در کل زندگی، در اداره، در مراودات بین مردم با یکدیگر و سایر زمینه ها به حقوق یکدیگر احترام بگذاریم تا حقوق ما محترم شمرده شود.

افشار گفت: بسیاری از بی نظمی ها به علت ندانستن و بی اطلاعی به وجود می آید که با ارائه اطلاعات می توانیم شاهد کاهش بی انضباطی باشیم.

معاون اجتماعی وزیر کشور افزود: محور پنجم، بحث نشاط اجتماعی و رضایت عمومی است که باید هر قدر از آن سو مقابله و برخورد برای کاهش جرایم صورت می گیرد، از این سو فرصتهایی را برای جوانان ایجاد کنیم که انرژی آنها در آنجا صرف شود و نشاط در جامعه همیشه در اوج خود باشد.

دبیر شورای اجتماعی کشور ادامه داد: در احادیث و روایات آمده است که مؤمن باید غم را در دل نگه دارد اما خوشی را به ظاهر بیاورد.

وی افزود: دشمن به دنبال آن است که ما را مأیوس و ناامید و مردم را به کارآمدی نظام و کشور بدبین کند، این القائات دشمن است، باید از سوی دیگر سعی کنیم این القائات را خنثی کنیم و مردم با نشاط و امید زندگی کنند.

افشار گفت: یکی از برنامه های این محور طرح تحول اجتماعی، رویکرد ورزش همگانی است که باید بیش از آنچه امروز در این زمینه شاهد آن هستیم تلاش کنیم.

معاون اجتماعی وزیر کشور با اشاره به اینکه رویکرد فرهنگی دولت پشتوانه برنامه های اجتماعی کشور است افزود: در زمینه ورزش همگانی، سازمان تربیت بدنی در سطح ملی برنامه های خوبی تهیه کرده و در سفرهای استانی نیز مصوبات خوبی به تصویب رسیده است.

دبیر شورای اجتماعی کشور با اشاره به بودجه تخصیص یافته به این طرح گفت: خوشبختانه در تهران بودجه خوبی را مجلس شورای اسلامی در اختیار ما قرار داده و همین مطلب در مورد استان ها اتفاق افتاده است و استانداری ها هم از بودجه خوبی بهره مند هستند.

وی افزود: مشکل منابع مالی نداریم و با توجه به تدوین برنامه ای مناسب، تنها چیزی که باید مورد توجه قرار گیرد، منابع انسانی و مدیریتی است که باید این برنامه ها را اجرا کنند.

افشار گفت: در صدد هستیم از مؤسسات و مجموعه های کارآمد و افراد و طلابی که در این زمینه فعالیت و دلسوزانه و بدون پول و امکانات کار کرده اند کمک بگیریم.

معاون اجتماعی وزیر کشور گفت: ششمین محور در طرح تحول اجتماعی تقویت وحدت، همبستگی و هویت ملی است.

افشار افزود: حاکم شدن تفرقه در جامعه یکی از مشکلات اجتماعی دیگر است که با توجه به اینکه کشور ما از تنوع قومی و مذهبی برخوردار است، می توانیم از آن به عنوان یک فرصت استفاده کنیم نه یک آسیب.

دبیر شورای اجتماعی کشور گفت: هر قدر بتوانیم این اقوام و مذاهب را حول محور ایرانی و اسلامی بودن و همچنین پایبند بودن به نظام مقدس جمهوری اسلامی جمع و تقویت کنیم، موفق تر هستیم.

وی با اشاره به حوادث پس از انتخابات سال 88 افزود: در آن موقع شاهد بودیم که دشمن چه میزان از توان خود در جهت ایجاد تفرقه استفاده می کرد.

افشار گفت: هوشمندی مردم و تبعیت آنها از منویات مقام معظم رهبری در این فرایند باعث شد که نه تنها دشمن نتوانست تفرقه ایجاد کند بلکه یکپارچگی و وحدت ملی بیشتر شد.

معاون اجتماعی وزیر کشور افزود: ممکن است کسی موافق و شخص دیگری مخالف دولت باشد اما این نباید باعث از بین رفتن مصالح و منافع ملی شود؛ در مواقع خطر باید این مسائل و نظرها کنار برود و همه باید حول محور مصالح کشور حرکت کنند.

دبیر شورای اجتماعی کشور ادامه داد: مردم ما در مقاطع مختلف از آزمونها سربلند بیرون آمده اند اما در دوره پس از انتخابات دوره دهم به طور قوی این موضوع را تمرین کردند.

افشار گفت: در وحدت و یکپارچگی مسائلی چون واگرایی های قومی و مذهبی باید مورد توجه قرار گیرد و اجازه ندهیم با تحریکات دشمن، تعصبات قومی تشدید شود.

معاون اجتماعی وزیر کشور افزود: در همین زمینه، دشمن بحث فرقه ها، ادیان انحرافی و شیطان پرستی را در فضای مجازی تبلیغ می کند که باید از این مسائل مراقبت شود و ما برای همه اینها برنامه داریم که امیدواریم پیشگیری شود.

دبیر شورای اجتماعی کشور با اشاره به اینکه آخرین محور طرح تحول اجتماعی بحث آسیبهای اخلاقی است گفت: شاید بتوان گفت این مبحث ریشه همه 6 محور گذشته است و رفع مشکلات این محور می تواند حوزه های دیگر را استحکام ببخشد.

معاون اجتماعی وزیر کشور افزود: یکی از مباحث آسیب های اخلاقی بحث آسیب های فردی است؛ مانند دروغ، غیبت و تهمت و امثال اینها که در حوزه مفاهیم دینی به طور مفصل به آن پرداخته شده است.

وی اضافه کرد: رویکرد ما برای مقابله با آسیب اخلاق فردی این است که از طریق فضای حوزوی، مساجد و تبلیغات خوبی که صورت می گیرد افراد را از این آسیب ها مصون نگه داریم.

دبیر شورای اجتماعی کشور افزود: در این حوزه بحث آسیب اخلاق حرفه ای و صنفی نیز مطرح است؛ قشرهای مختلف جامعه دارای اخلاق های خاص خود هستند که قسمت های مثبت آن باید تقویت شود.

وی با اشاره به اخلاق پهلوانی در رشته های ورزشی گفت: بعضی از منش ها از بین رفته است که باید صاحبان آن رشته ها آن را احیا کنند.

افشار افزود: جامعه ورزشی و ورزش دوستان باید اخلاق پهلوانی، کمک به زیردستان و شجاعت را احیا کنند.

وی به مسائل حوزه حرفه ای پزشکی اشاره کرد و گفت: نگاه مادی نباید اجازه دهد که رابطه انسانی بیماری که به پزشک اعتماد کرده است کمرنگ شود.

معاون اجتماعی وزیر کشور ادامه داد: هر قشری ویژگی های خاص خود و اخلاق رشته خود را دارد که ما این روش ها و منش های پسندیده را به صورت منشور درآورده ایم؛ این منشور به صدا و سیما، آموزش و پرورش و سایر دستگاه های متولی ترویج فرهنگ صحیح ارائه می شود تا قشرهای مختلف را به این فرهنگ ها متخلق کنند.

افشار طرح تحول اجتماعی را بسیار سنگین تر از طرح تحول اقتصادی دانست و افزود: باید در حوزه فرهنگ بسیار صبور بود.

معاون اجتماعی وزیر کشور گفت: گاهی نهادینه کردن یک فرهنگ چند سال، گاهی چند دهه و گاهی چند نسل زمان دربردارد.

دبیر شورای اجتماعی کشور افزود: در رفع مسائل و مشکلات فرهنگی مباحث دیگری همچون اشتغال و فقر و امثال اینها وجود دارد اما متولی این امور دستگاه های دیگرند که به موازات کار ما حرکت می کنند و ما به خاطر اینکه وارد حوزه کاری آنها نشویم مسائل فرهنگی و رفع معضلات اجتماعی را دنبال می کنیم و قطعاً انجام دادن کارها بدون موازی کاری به حل مشکلات کمک می کند.

افشار درباره رقم بودجه اختصاص یافته برای اجرای این طرح گفت: رقم محورهای مختلف متفاوت است که برخی مشخص است و برخی دیگر هنوز مشخص نشده است.

کد خبر 1069027

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha