به گزارش خبرنگار مهر، مهدی غضنفری در حاشیه بازدید از چهارمین نمایشگاه فرش دستباف در جمع خبرنگاران در تشریح ادله خود برای رونق صادرات فرش در سال 89 گفت: مصرف کنندگان فرش ایرانی، گروه خاصی در کشورهای اروپایی و امریکایی هستند که قدرت خرید آنها بعد از بحران مالی غرب که بازارها را فراگرفت و به بخش واقعی اقتصاد نفوذ کرد، کمتر شد. بنابراین پیش بینی می شود حال که اقتصاد به حالت طبیعی خود بازگشته است، آنها به طور طبیعی برای خرید مجددا به بازار رو آورند.
وزیر بازرگانی افزود: البته راه درازی در پیش است تا حالت موجود در بازارهای جهانی به صورت کامل، طبیعی شود. در این راستا طرحهای خوبی در مرکز ملی فرش ایران برای استفاده از این فرصت در دست تدوین است؛ ضمن اینکه وزارت بازرگانی از سازمان میراث فرهنگی و گردشگری نیز درخواست کرده است تا در اجرای این طرحها به ما کمک کنند.
وی از ابراز علاقه سازمان میراث فرهنگی و گردشگری برای اجرای طرحهای حمایت از صادرات فرش دستباف ایرانی خبرداد و تصریح کرد: قرار بر این است تا در کنار صنایع دستی، نمایشگاه فرش را نیز داشته باشیم. بنابراین پیش بینی ما این است که وضعیت بهتری به لحاظ صادرات فرش در سال 89 داشته باشیم.
نهضت کاهش قیمت تمام شده؛ این بار برای فرش
وزیر بازرگانی گفت: مرکز ملی فرش ایران در مدت دو روز برگزاری این نمایشگاه، قرار است تمام ابتکاراتی که می تواند منجر به کاهش قیمت تمام شده فرش شود را استخراج کرده و برای تصمیم گیری نهایی بررسی کند، این درحالی است که بخش کمتری از قیمت تمام شده فرش به فرآیندهای تولید و توزیع برمی گردد و بخش دیگر آن، به کل پارامترهای اقتصادی کشور مربوط است که امیدواریم با اجرای هدفمند سازی یارانه ها، هزینه ها شفافیت بیشتری پیدا کند و قدرت مدیریت دولت و بخش خصوصی برای مدیریت هزینه ها، بهتر شود.
غضنفری، همکاری دستگاههای اجرایی را در نهضت کاهش قیمت تمام شده مطلوب ارزیابی و تصریح کرد: جلسات کمیته کاهش قیمت تمام شده به صورت مرتب در موسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی برگزار می شود و اتاق بازرگانی تهران نیز در چارچوب پروتکلی، با این موسسه همکاریهای لازم را دارد. بر این اساس تصور من این است که به زودی می توان بخش اول پیشنهادات کاهش قیمت تمام شده را برای تصویب، به کمیسیون اقتصادی دولت ارجاع دهیم.
وی اظهار داشت: کاهش قیمت تمام شده و مبارزه با هزینه ها، یک پروژه دفعتی نیست که امروز شروع و فردا نتیجه گیری شود. در واقع نهضت کاهش قیمت تمام شده یک پروژه نیست و یک فرآیند است که مستمرا در همه دنیا انجام می شود. بنابراین وزارت بازرگانی از موسسه مطالعات بازرگانی انتظار ندارد که این پروسه را به یکباره به انجام رساند.
به گفته غضنفری، تفکر کاهش قیمت تمام شده باید در دستگاههای دولتی، خصوصی و واحدهای تولیدی و توزیعی وارد شود که کارها را ساده تر، ارزانتر و در زمان کوتاهتر انجام دهند. به همین دلیل به این روند، نهضت می گوییم چراکه مستمرا دنبال می شود و کار یکسال و دوسال نیست، بلکه برای بهتر شدن آن باید همواره تلاش کرد.
وی در خصوص نقش تورم در کاهش قیمت تمام شده گفت: وقتی طرح هدفمند شدن یارانه ها اجرا شود، به هزینه های پنهان اجازه آشکار شدن داده می شود، در این صورت باید آنها را از بین برد. بنابراین نهضت کاهش قیمت تمام شده با تکنیک های خود، کمک می کند تا هزینه ها کم شود.
جزئیات بسته حمایتی فرش دستباف
به گفته این عضو کابینه دهم، دولت به دنبال آن است که بعد از هدفمند سازی یارانه ها، آن دسته از واحدهای تولیدی،توزیعی و خدماتی ای را که به دلیل هدفمند شدن یارانه های سوخت، برای بهبود سیستم های هزینه ای خود نیازمند کمک هستند، وام های ارزان قیمت دریافت نمایند و حمایت بیشتری از سوی دولت را دریافت کنند.
وی اظهار داشت: ارایه اعتبارات بانکی ارزان قیمت در این بسته حمایتی دیده شده است. براین اساس، مرکز ملی فرش ایران بعد از تدوین این بسته، آنرا برای تصویب به کارگروه تحول اقتصادی دولت به ریاست رییس جمهور ارایه می دهد.
حمایت وزارت بازرگانی برای ارتقا جایگاه فرش در دنیا
وزیر بازرگانی خاطرنشان کرد: وزارت بازرگانی برای حمایت از صادرکنندگان فرش، نرخ جوایز صادراتی را از 3 درصد به 5 درصد افزایش داده و مجموعه ای از امکانات را برای قالیبافان، تولیدکنندگان و صادرکنندگان فرش در نظر گرفته است.
وی در توضیح این مطلب افزود: این حمایتها در قالب اعزام هیات های تجاری، حضور در نمایشگاهها، تبلیغات کالاهای تولیدکنندگان فرش دستباف و پذیرش هیاتها متمرکز شده است و اخیرا نیز بحث بیمه قالیبافان مکمل این حمایتها شده است.
به گفته غضنفری، در کنار این موارد، آموزشهای بهبافی و انتقال سلیقه مشتری به بدنه تولید را نیز در دستور کار قرار داده ایم.
حل معضل کپی برداری
وی گفت: باید بسیاری از طرحها، نقشه ها و الگوهای فرش ایرانی را به ثبت جهانی برسانیم البته باید توجه داشت که این طرحها و نقشه ها از پیچیدگی های خاصی برخوردارند که کار ثبت آنها در مقایسه با یک محصول صنعتی، دشوارتر می کند.
وزیر بازرگانی افزود: این کار به کمک میراث فرهنگی آغاز شده است و امیدواریم به عنوان یک حرکت ادامه یابد.
ردپای فرش در اکسپو2010
به گفته وزیر بازرگانی، در نمایشگاه اکسپو 2010، فرش ایرانی به عنوان سمبل "با هم بودن و برای هم بودن" در نظر گرفته شده است. براین اساس، هر بازدید کننده می تواند با زدن یک گره به این فرش که طبق طرح و نقشه ای که ایران در نظر گرفته است، در این طرح مشارکت کند. این درحالی است که بعد از شش ماه که این نمایشگاه تمام می شود، یک فرش با مشارکت تمامی بازدیدکنندگان از غرفه ایران بافته خواهد شد.
وی ادامه داد: پیش بینی می شود حدود 100 میلیون نفر از این نمایشگاه بازدید کنند که در حاشیه آن، فرشی را با هم ببافند که طرح و نقشه فرش ایرانی است؛ بر این اساس بازدیدکنندگان هم با این هنر آشنا می شوند و هم به یادبود این نمایشگاه، یکی از ده سمبل ایران که در این نمایشگاه عرضه میشود را به عنوان نماد با هم بودن و برای هم بودن به یادگار می گذارند.
مشکلات صادرات فرش از زبان وزیر
وزیر بازرگانی گفت: مشکلات متعددی برای فرش دستباف ایرانی با توجه به حضور رقبا قابل ذکر است که یکی از آنها این است که طرح و نقشه فرش ایرانی باید منطبق با سلیقه مشتری باشد. متاسفانه مشتری خارجی نه تنها تفاوت فرش دستباف ایرانی را با فرشهای دستبافی که در دیگر کشورها عرضه می شود متوجه نمی شود، بلکه گاهی اوقات بین فرش دستباف و فرش ماشینی نیز تمیز قائل نیست.
به گفته وی، مجموعه ای از کاتالوگها، بروشورها، آموزشها و تبلیغات باید صورت گیرد تا خریداران فرش ایرانی متوجه شوند که این محصول، کیفیت ویژه ای دارد. غضنفری ادامه داد: در کنار این، به دلیل اینکه ایران بر اصالت و بافت فرش به صورت سنتی تاکید دارد، به طور طبیعی قیمت تمام شده بالاتری نسبت به رقبا خواهد داشت.
نظر شما