به گزارش خبرگزاري "مهر" دكتر علي اصغر فرشاد در تشريح قوانين گذشته و جديد مربوطه به مديريت پس مانده ها افزود: در سال 1376 دستورالعمل تفكيك ، جمع آوري ، حمل و دفع بهداشتي مواد زائد جامد بيمارستاني توسط وزارت بهداشت به كليه دانشگاههاي علوم پزشكي ابلاغ شد.
وي گفت: در سالهايي كه هيچ دستگاهي در كشور نگران مواد زائد بيمارستاني نبود، اداره بهداشتي محيط و كار اين وزارتخانه ، آيين نامه بهداشت محيط را در تاريخ 24 تيرماه سال 71 به تصويب هيات وزيران رساند كه در تبصره ماده 10 اين آيين نامه وظيفه جمع آوري ، حمل و دفع بهداشتي مواد زائد بيمارستاني به عهده شهرداريها گذاشته شده است.
دكتر فرشاد گفت: اين آيين نامه و دستورالعمل مربوطه طي بخشنامه اي به شماره 7202 مورخ 14/6/78 از طريق وزارت كشور به كليه استانداريها ابلاغ شد و خواستار اجراي دقيق و موثر و موكد آن توسط شهرداريها شدند.
وي به قانون جديد "مديريت پس مانده ها" اشاره كرد و گفت: اين قانون را نيز وزارت بهداشت در سالهاي80- 79 در قالب مشكلات بهداشت محيط تهران بزرگ ، مطرح كرده و به دولت گزارش داد كه پيروآن با مسووليت وزارت كشور و سازمان حفاظت محيط زيست ، "لايحه مديريت پس مانده ها" به دولت ارايه شد كه در 25 خرداد سال جاري به تمام مراجعه ابلاغ شد.
دكتر فرشاد گفت: در ماده 11 اين قانون تاكيد شده است كه سازمان حفاظت محيط زيست موظف است با همكاري دستگاههاي ذيربط، ضوابط و روش هاي مربوط به مديريت اجرايي پس مانده ها را تدوين و در شوراي عالي حفاظت محيط زيست تصويب و ابلاغ كند در ماده 22 اين قانون نيز تاكيد شده است كه آيين نامه اجرايي اين قانون توسط سازمان حفاظت محيط زيست با همكاري وزارت كشور و ساير دستگاهاي اجرايي ذيربط مي بايست حداكثر ظرف مدت شش ماه تهيه و به تصويب هيات وزيران برسد.
وي به گزارش دانشگاههاي علوم پزشكي مستقر در تهران، استناد كرد و گفت: از تعداد 33 بيمارستان مستقر در دانشگاه علوم پزشكي تهران، در كليه بيمارستانهاي اين منطقه عمليات تفكيك زباله در داخل بخش ها انجام مي شود ولي بنا به گزارش مديران بيمارستانها ، سازمان خدمات موتوري شهرداري تهران زباله هاي عفوني و غير عفوني را يكجا حمل مي كند.
وي يادآور شد: در كليه بيمارستانها كميته بهداشت و عفونت هاي بيمارستاني وجود دارد كه يكي از ماموريت هاي اين كميته، مديريت تفكيك و دفن زباله هاست . اما تا زماني كه مقررات و ضوابط قانون جديد تعيين نشده است ، اجراي مقررات گذشته ضروري به نظر مي رسد، ضمن آن كه در قانون جديد نيز حمل و جمع آوري زباله هاي غير عفوني كه 80 درصد زباله هاي بيمارستاني را تشكيل مي دهد ، به عهده شهرداريهاست.
دكتر فرشاد در ادامه تصريح كرد : آيا سازماني كه تكليف آن ارايه خدمات درماني است و به ناگهان مسووليت مديريت اجرايي پسمانده ها به عهده وي گذاشته شود و در حالي كه از نظر سازماني و تشكيلاتي ، هنوز جايگاهي براي اين ماموريت جديد تعريف نشده است مي تواند اين ماموريت جديد را به نحو احسن انجام دهد در حالي كه در شهرداري تهران ، سازمان مجهزي تحت عنوان "سازمان خدمات موتوري" براي انجام همين ماموريت در نظر گرفته شده است.
وي تاكيد كرد: اگر قرار باشد هر توليد كننده زباله ويژه ، خود راسا مسووليت اجرايي را به عهده بگيرد، مديريت واحد پس مانده ها خدشه دار شده و قطعا وضعيت بهداشت محيط از آنچه كه وجود دارد، بدتر خواهد شد.
وي به پيگيري هاي وزارت بهداشت در رفع اشكالات قانون جديد" مديريت پس مانده ها" اشاره كرد و گفت: اين وزارتخانه همان زمان كه قانون پسمانده ها در كميسيون كشاورزي مجلس ششم مطرح بود ، بصورت مكتوب تغييرات ايجاد شده در لايحه دولت را مشكل زا دانسته و نگراني شديد خود را مطرح كرده بود كه متاسفانه ترتيب اثر داده نشد.
وي تاكيد كرد: وزارت بهداشت در حوزه بهداشت با هر اقدامي كه مخل به سلامت بهداشت عمومي و مردم باشد برخورد مي كند و قبل از هر دستگاه ديگري برخورد با هرگونه تهديدي كه از طرف محيط به سلامت انسان وارد مي شود را از وظايف مسلم خود مي داند و بر اين اساس است كه در آيين نامه ضوابط ارزشيابي بيمارستانها، مديريت تفكيك مواد زائد و دفع بهداشتي آنها از جايگاه ويژه اي برخوردار است و اين آيين نامه به نحوي تنظيم شده است كه مديران بيمارستان هاي خصوصي يا دولتي تشويق به اعمال ضوابط بهداشتي در اين رابطه شوند.
* حمل و دفع بهداشتي زباله هاي بيمارستاني از وظايف شهرداريهاست
دكتر سيد سجاد رضوي، رييس مركز نظارت و اعتبار بخشي امور درمان نيز گفت: بر اساس اصول علمي، در راستاي پيشگيري از بروز هرگونه آلودگي و بيماري زايي زباله هاي بيمارستاني ، هماهنگي دقيق سه مرحله توليد، حمل و دفع پس مانده هاي بيمارستاني اجتناب ناپذير است كه در مقايسه فرآيندهاي دفع بهداشتي زباله هاي بيمارستاني ، رعايت اصول علمي و بهداشتي در مراحل حمل و دفع از ضرورت خاصي برخوردار است.
وي استفاده از روش هاي ميكروويو و سوزانيدن را از جمله روشهاي كاهش بار بيماري زايي زباله هاي بيمارستاني عنوان كرد و افزود: به كارگيري هر يك از روشهاي مذكور در مرحله توليد تابعي از نوع روشهاي بكارگرفته شده در چرخه بعدي مديريت زباله هاي بيمارستاني است.
دكتر رضوي تاكيد كرد: هر گاه ولو با صرف هزينه گزاف، زباله هاي بيمارستاني در مبدا به صورت كاملا بهداشتي توليد شود يعني زباله هاي شبه خانگي از بخشي زباله هاي عفوني تفكيك شود در صورتي كه جزء ديگر اين چرخه يعني حمل به صورت علمي اجرا نشود نه تنها فعاليت مثبتي صورت نگرفته بلكه با مخلوط شدن بخش شبه خانگي زباله هاي بيمارستاني با قسمت عفوني بر ميزان زباله هاي عفوني بيمارستان افزوده شده است و يا در صورتي كه مراحل توليد و حمل بهداشتي انجام شوند اما زباله هاي بيمارستاني در مرحله دفع، با زباله هاي خانگي و شهري مخلوط شوند نتيجه عكس عايد مي شود.
نظر شما