۱۵ اردیبهشت ۱۳۸۹، ۹:۲۱

پژوهشکده‌ داده‌کاوی علوم اسلامی در مرکز نور دایر می‌شود

قم – خبرگزاری مهر: معاون مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی گفت: به زودی پژوهشکده داده‌کاوی علوم اسلامی در راستای اجرای طرحهای پژوهشی و کاربردی در حوزه متن‌کاوی پردازشی علوم اسلامی و فعالیت میان‌رشته‌ای بر منابع اسلامی راه‌اندازی می‌شود.

به گزارش خبرنگار مهر در قم، مهدی بهنیا‌فر شامگاه سه‌شنبه در گفتگو با خبرنگاران اظهار داشت: مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی با تأسیس پژوهشکده‌ میان‌رشته‌ای داده‌کاوی علوم اسلامی گام‌های بلندتر و نوینی در حوزه تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی برمی‌دارد.

وی خاطرنشان کرد: این مرکز با پشتوانه بیش از دو دهه فعالیت پژوهشی روی نصوص و متون اسلامی و عرضه برخط و برون‌خط محصولات و تولیدات خود با پژوهشگران میان‌رشته‌ای خبره در حوزه‌های علوم دینی و کامپیوتری، اکنون در آستانه جهشی علمی و میان‌رشته‌ای قرار دارد.

مسئول راه‌اندازی پژوهشکده داده‌کاوی علوم اسلامی تصریح کرد: تربیت پژوهشگران در زمینه متن‌کاوی پردازشی نصوص و متون اسلامی به منظور تأمین نیاز مراکز علوم اسلامی به افراد کارآمد و دانش‌بنیان در این حوزه اولویت مهمی است که با تأسیس این نهاد پژوهشی به آن دست خواهیم یافت.

معاون مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی با تشریح اولویت‌های پژوهشی این پژوهشکده گفت: برنامه‌ریزی و ساماندهی انواع تحلیل‌های متنی روی انواع پیکره‌های متنی اسلامی و همچنین بومی‌سازی ابزارهای متن‌کاوی موجود به موازات توسعه ابزارهای خاص متن‌کاوی متون اسلامی از مهمترین اولویتهای فعالیت این نهاد پژوهشی است.

بهنیافر اضافه کرد: مدت زیادی است که پژوهشگران علوم دینی فعال در حوزه معاونت پژوهشی مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی به فعالیت‌هایی در حوزه داده‌کاوی علوم اسلامی اهتمام ورزیده‌اند و با تأسیس این نهاد پژوهشی درصدد تثبیت و توسعه این یافته‌های پژوهشی و کاربردی هستیم.

وی خاطرنشان کرد: طراحی استانداردها و ابزارهای لازم برای تهیه ماشینی انواع چکیده‌ها، هستان‌شناسی‌ها، نمایه‌ها، معجم‌های لفظی و موضوعی و اصطلاح‌نامه‌های عمومی و تخصصی نصوص، متون و علوم اسلامی؛ پژوهش کاربردی برای بهینه‌سازی فرآیند ذخیره و بازیابی اطلاعات و داده‌ها در منابع دینی با محوریت روش‌های متن‌کاوی پردازشی؛ برچسب‌گذاری ماشینی متون قرآنی، روایی، فقهی، رجالی و حکمی اسلامی در لایه‌های صرفی، نحوی و معنایی از دیگر اولویت‌های پژوهشی این مرکز است.

بهنیافر با اشاره به زمینه‌های کاربردی‌تر فعالیت پژوهشکده داده‌کاوی علوم اسلامی اظهار داشت: مطالعه و تدوین استانداردهای لازم برای یکسان‌سازی مدخل‌های نظام ذخیره و بازیابی اطلاعات علوم اسلامی و پژوهش در حوزه استخراج روابط، یافتن و تحلیل الگو‌های گزاره‌های علوم دینی به صورت خودکار از جمله زمینه‌های کاربردی پژوهش‌های پیش‌بینی شده در این پژوهشکده است.

معاون مرکز تحقیقات علوم اسلامی سبک‌شناسی رایانه‌ای نصوص و منابع دینی با اهدافی مانند سره‌شناسی متون روایی اسلامی و دسته‌بندی و طبقه‌بندی خودکار اطلاعات منابع دینی را از دیگر زمینه‌های کاربردی پژوهش‌های پیش‌بینی شده در این پژوهشکده عنوان کرد و گفت: با شکل‌گیری این زمینه‌ها، پژوهش‌های علوم اسلامی در تعامل با ابزارهای پردازشی رایانه‌ای وارد فاز جدید و وسیعتری می‌شود.

کد خبر 1076959

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha