به گزارش خبرنگار مهر، بیست و سومین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران که از روز چهارشنبه 15 اردیبهشت ماه کار خود را به طور رسمی آغاز کرده است در دو روز پایانی هفته گذشته میزبان تعداد زیادی از افرادی بود که با انگیزه های مختلف از جمله خرید کتاب به نمایشگاه آمده بودند.
کسانی که مخاطب همیشگی نمایشگاه کتاب باشند می دانند که این رویداد فرهنگی از زمانی که دیگر در نمایشگاه بین المللی برگزار نمی شود و مصلی تهران میزبان آن است در فضای سرپوشیده سالنها و رواقهای مصلی برپا می شود ولی امسال شرایط متفاوت است و مراجعه کنندگان با شمایل جدیدی از نمایشگاه در مصلی روبه رو می شوند.
امسال به دلیل ساخت و ساز در بخش عمده ای از محوطه مصلی دیگر رواقها در اختیار نمایشگاه کتاب نیست و تنها سالن سرپوشیده شبستان به ناشران عمومی اختصاص یافته و ناشران کودک و نوجوان و آموزشی در چادرهایی با ساختار سازه ای در محوطه باز مصلی که پیش از این پارکینگ بود جا گرفته اند.
از آنجا که تعداد ناشران کتابهای کودک و نوجوان و به ویژه ناشران آموزشی آمار قابل توجهی از حاضران در نمایشگاه را به خود اختصاص داده و مخاطبان عامتر و بیشتری را هم شمال می شود، حیاط مصلی به ویژه در روزهای پنجشنبه و جمعه با ازدحام زیادی روبه رو است و شاید بتوان گفت بخش قابل توجهی از اقبال به نمایشگاه به دلیل حضور این ناشران است که در بخش آموزشی میزبان کثیری از مخاطبان از گروههای مختلف سنی هستند.
چادرهایی که در محوطه حیاط مصلی در اختیار این دو طیف ناشران تخصصی قرار گرفته است گرچه فضای بیشتری را در اختیار آنها قرار داده ولی مشکلات و نگرانیهای عمده ای را نیز برای آنها ایجاد کرده است.
از آنجا که نمایشگاه کتاب در فصلی از سال برگزار می شود که امکان بارانهای فصلی و باد و طوفان در آن زیاد است این ناشران از اینکه ناگزیر هستند در زیر چادر مستقر باشند نگران و ناراضی هستند.
عباسی مسئول غرفه "وازگان خرد- مشاور توس" در این باره به خبرنگار مهر می گوید: ما از این وضعیت راضی نیستیم. روز قبل از افتتاحیه در سالن 18 و 19 به دلیل بارندگی کتابهای چند ناشر خیس شده بود و این خطر هر لحظه همه ناشرانی را که ناگزیر شده اند در زیر چادر غرفه داشته باشند تهدید می کند.
وی ادامه می دهد: دیروز به دلیل باد شدیدی که آمد بنرهای تبلیغاتی ما پاره شد و همچنین وقتی شبها غرفه را تحویل داده و می رویم دائما این نگرانی را داریم که اگر باد و باران شود بر سر کتابهایمان چه خواهد آمد. متاسفانه ما برای حضور در نمایشگاه بیمه هم نیستیم و در صورت بروز چنین مشکلاتی سرمایه ما بر باد می رود.
همچنین موسوی مسئول غرفه "مدرسان شریف" با اشاره به اینکه وضعیت فعلی در شأن ناشران آموزشی نیست بیان می کند: برای هیچ ناشری خوب نیست که زیر چادر غرفه داشته باشد. در حال حاضر ناشران عمومی در سال شبستان مستقر هستند که وضعیت معقولی است ولی برخورد با ناشران آموزشی نادرست است.
وی نیز با تکرار نگرانیهای دیگر ناشران که به دلیل ناپایداری وضع جوی در بهار ایجاد می شود از امکان از بین رفتن کتابهایشان بدون هیچ ضمانت و بیمه ای در صورت بارندگی و توفان شدید خبر داد.
شریفی از نشر علوی نیز در این باره می گوید: استقرار زیر چادر وضعیت مناسب و امنی برای ناشران نیست. پارسال که در رواقها مستقر بودیم وضع بهتر بود. امروز صبح که به غرفه آمدیم به دلیل باد دیشب تمام غرفه پوشیده از خاک و برگ بود که بخشی از زمان خود را به بازگرداندن غرفه به حالت اولیه اختصاص دادیم.
وی ادامه می دهد: همچنین استقرار بدین وضع در چادرها وضعیتی سردرگرمی برای مراجعه کنندگان ایجاد کرده و راهنمایی هم مناسب نیست.
از سوی دیگر، تعدادی از ناشران و غرفه داران در حوزه ادبیات کودک و نوجوان هم از استقرار غرفه هایشان در محوطه باز و زیرچادر ابراز نگرانی کرده و انتظار خود را از مسئولان نمایشگاهی توجه بیشتر به این ناشران اعلام کردند.
از سوی دیگر محسن یگانهکاری مدیر اجرایی انجمن فرهنگی ناشران کتاب کودک و نوجوان که مسئولیت ناشران این بخش و نحوه حضور آنها امسال و به روال سالهای اخیر برعهده این انجمن است درباره خسارتهای احتمالی که باد شدید عصر جمعه 17 اردیبهشت ماه به چادرهای بخش ناشران کودک وارد کرده است به مهر گفت: سرعت این طوفانها زیاد بود ولی خوشبختانه اتفاق خاصی نیفتاد و خسارتی جدی به چادرها وارد نشد.ضمن اینکه در زمان بارندگیهای یکی دو هفته پیش تهران هم آسیبی به سازهها وارد نشد البته جاهایی از سازهها آب میداد و آنها هم بیشتر مربوط به چادرهایی بود که عمر بیشتری داشت. برخی از پردههای این سازهها که آویزان بود کمی جابجا شد و ممکن است برخی از آنها افتاده باشد اما نمیتوان به آن عنوان خسارت اطلاق کرد و به غرفه ناشران آسیبی نرسید.
در سوی دیگر ماجرا اما مخاطبان و مراجعه کنندگان از وضعیت فعلی چندان ناراضی نیستند. آنها معتقدند امکان تردد و خرید در این چادرها که تک راهرویی و عریض است بهتر فراهم است. آنهایی که در سالن شبستان حضور یافته اند معتقدند فضای شبستان اصلا مناسب نمایشگاه نیست و ازدحام جمعیت در کنار نبودن تهویه اصلا شرایط مناسبی را برایشان ایجاد نکرده و بهتر است که همه ناشران را در فضای باز و زیر چادر مستقر کنند.
البته عده ای از مراجعه کنندگان با اشاره به اینکه فضای باز نمایشگاه در حالی در اختیار ناشران قرار گرفته که دیگر هیچ جای پارکی برای خودروهایشان باقی نمانده از ترافیک، نبود جای پارک، جریمه های سنگین در صورت پارک خودروهایشان در خیابانهای مرتبط با نمایشگاه، شلوغی بیش از اندازه مترو، نبود خودرو عمومی به اندازه کافی، بی انصافی برخی رانندگان خودرو مسافربر در حساب کردن کرایه ها به دلیل ازدحام جمعیت و ...شدیدا گله مند هستند.
ساکنان منطقه به ویژه در ضلع شرقی مصلی نیز که به شدت با مشکل روبه رو شده اند از شلوغی منطقه مسکونیشان ناراضی هستند.
پورولی یکی از ساکنان منطقه با ناراحتی می گوید: روز پنجشنبه و جمعه آخر هفته و زمان استراحت ما بود ولی به دلیل ترافیک خیابان آسایش از ما سلب شد. در ساعت زیادی از روز خودرو یکی از مراجعه کنندگان به نمایشگاه مقابل در پارکینگ ما پارک بود و ساکنان آپارتمان ما نتوانستند از خانه خارج شوند.
وی ادامه می دهد: خیابان کثیف و پر از تراکتهای تبلیغاتی شده است و جای تعجب دارد قشری که به نمایشگاه کتاب می آید آنقدر درباره بهداشت عمومی شهرش بی تفاوت است.
این مرد 60 ساله می افزاید: هر سال ما مشکلات زیادی در زمان نمایشگاه داشتیم ولی امسال ترافیک و مشکل پارک خودروها خیلی بیشتر شده است و لابد مردم به کتاب خریدن بیشتر متمایل شده اند.
ازدحام در خیابانهای اطراف نمایشگاه به ویژه در روز جمعه و مسکل نبود جای پارک در حالی همچنان پابرجاست که پارکینگ جدید نمایشگاه با ظرفیت سه هزار دستگاه در ضلع شمالی نمایشگاه و در اتوبان رسالت افتتاح شده است.
این پارکینگ مجهز به خیابان کشی و یک میدان بزرگ است که با ظرفیت 3000 دستگاه اتوبوس در مدت 10 روز و 3 شیفت کاری توسط شهرداری منطقه 7 و با همکاری کمیته رفاهی بیست وسومین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران ساخته شده است.
نظر شما