به گزارش خبرنگار مهر، شمس آباد دوراهان به همراه چهارطاق سبزکوه، دو ذخیره گاه منحصر به فرد گونه ارس در چهارمحال و بختیاری هستند که در زاگرس از جایگاه ویژه ای برخوردارند. با این همه فعالان منابع طبیعی و محیط زیست در مورد احتمال گسترش ویلاسازی در این منطقه نگران و نسبت به این واقعه هشدار می دهند.
یک کارشناس منابع طبیعی و محیط زیست در شهرکرد با اعلام این خبر به خبرنگار مهر گفت: ذخیرگاه چهار طاقی به نسبت ذخیرگاه شمس آباد بهتر حفاظت می شود و ذخیره گاه منحصر به فردی است که گونه های سوزنی برگ و پهن برگ در کنار هم به خوبی مشاهده می شوند.
هومان خاکپور با اشاره به وجود جاده ای در نزدیکی ذخیره گاه شمس آباد افزود: در دو طرف این جاده باغهای زیادی از سوی افراد با تمکین مالی بالا ایجاد شده که نه می تواند دردی از بیکاری دوا کند و نه باعث صیانت از مرزهای این ذخیرگاه ارزشمند می شوند بلکه این جاده فرصتی برای گسترش باغها و تخریب ذخیرگاههای ارزشمند زاگرس و در نتیجه توسعه ویلا سازی در این منطقه است.
این فعال منابع طبیعی و محیط زیست تاکید کرد: دو سازمان حفاظتی منابع طبیعی و محیط زیست در این منطقه تابلوهایی نصب کرده اند که نشان می دهد متولی صیانت از این ذخیرگاهها و حیات وحش اطراف آن هستند در حالی که عملا هیچ کدام مدیریتی در این ذخیرگاه ندارند و با دست اندازی های انجام شده بیم آن می رود بزودی تخریب کامل انجام شود.
با وجود آنکه منابع طبیعی بخشی از این منطقه را به عنوان ذخیره گاه جنگلی محصور کرده و محیط زیست هم آن را منطقه شکار ممنوع اعلام کرده است اما متأسفانه خبری از شناسه های ذخیره گاهی و منطقه حفاظت شده به چشم نمی خورد.
شرایط توپوگرافی و کوهستانی، واقع شدن در بین قله های بلند دالان کوه و کوه نظامی و عبور رودخانه دائمی و بزرگ "کره بس" اکوسیستمی ویژه و متفاوت با مناطق همجوار را در شمس آباد رقم زده است. ویژگیهای اقلیمی و آب و هوایی منطقه سبب مستقر شدن تیپ جنگلی بنه شده که بذر تولیدی از این درختان به عنوان یکی از ظرفیتهای اقتصادی منطقه به حساب می آید.
وجود رودخانه پرآب کره بس، رشته کوه زیبای نظامی و قله های پوشیده از برف دالان کوه، جنگلهای بنه همراه با گونه ارس و درختان سر به آسمان کشیده چنار در حاشیه رودخانه، چشمه سارهای فراوان و صدای پرندگان، شمس آباد را به یک ظرفیت طبیعت گردی کم مانند در استان چهارمحال و بختیاری بدل کرده است.
تهدیدهایی مانند حضور دام و دامدار فراوان و گاها صدای شلیگ گلوله، در برابر تهدید اخیر به نام "توسعه باغات" در منطقه بنا گذاشته شده است تهدیدهای معمول وعادی به حساب می آیند. توسعه باغات علاوه بر اینکه شرایط اکولوژیک منطقه را برهم زده است گونه های جنگلی را با خطر هجوم و ابتلا به انواع آفات مواجه می کند.
ذخیره گاه شمش آباد به همراه درازرود شمس آباد در سطحی بالغ بر دوهزار هکتار به عنوان تنها منطقه جنگلی شهرستان بروجن محسوب شده که در منتهاالیه جنوب غربی این شهرستان و در کنار محور بروجن – لردگان در استان چهار محال و بختیاری قرار گرفته است.
نظر شما