دکتر "فرید العطاس" کارشناس مسائل سیاسی در گفتگو با خبرنگار مهر تاکید کرد که مسئله عاری سازی جهان از سلاحهای هسته ای پیش از آنکه یک شعار سیاسی باشد، خواسته تمام مردم است، با این حال برای اجرایی شدن این شعار به اراده ای عمومی از سوی سیاستمداران همه کشورها نیاز دارد.
استاد دانشگاه ملی سنگاپور خاطرنشان کرد با این که شماری از کشورهای جهان دارای سلاح هسته ای بوده و زرادخانه های هسته ای آنان همچنان فعال است، اما روند اجرای پیمان منع گسترش تسلیحات هسته ای (ان.پی.تی) سازمان ملل طی سالهای متمادی که از امضای آن گذشته، بسیار کند بوده است.
وی در ادامه سخنان خود یادآور شد که اجرایی شدن پیمان ان.پی.تی در وهله اول نیازمند آغاز کاهش تسلیحات هسته ای از سوی کشورهای دارنده سلاحهای هسته ای از جمله آمریکا و روسیه بوده و در وهله بعدی نیز نیازمند پیوستن اعضایی از سازمان ملل نظیر رژیم صهیونیستی به آن است که فعالیت هسته ای نظامی داشته و هنوز به این پیمان نپیوسته اند.
به اعتقاد این کارشناس مسائل سیاسی سازمان ملل برای وادار ساختن برخی اعضا مانند رژیم اسرائیل و پاکستان به پیوستن به ان.پی.تی باید از ابزارهای دیگری بهره گرفته و بر فشارهای بین المللی به آنان بیافزاید. وی دلیل اصلی طفره رفتن این اعضا از پذیرش خواست بین المللی را حمایتهای سیاسی برخی قدرتهای غربی از جمله آمریکا از آنان ارزیابی و تاکید کرد که بدون اجماع بین المللی نمی توان به نتیجه بخش بودن اقدامات سازمان ملل برای عملی کردن پیمان ان.پی.تی امیدوار بود.
دکتر العطاس در ادامه سخنان خود کنفرانس بازنگری ان.پی.تی نیویورک را بیشتر اقدامی نمایشی دانست تا عملی و افزود: بحث کردن در مورد جهانی بدون سلاح هسته ای به تنهایی کافی نیست و باید اراده ای عمومی برای ساختن چنین جهانی در سازمان ملل وجود داشته باشد.
وی یادآور شد که در مناسبات سیاسی امروز جهان همپیمانانی نظیر واشنگتن و تل آویو وجود دارند که پیش از هر چیز به منافع مشترک خود ارجحیت داده و نسبت به معاهده های بین المللی بی تفاوت هستند، با این حال همین کشورها دولتها تندی در مورد فعالیت هسته ای برخی کشورها نظیر ایران از خود نشان می دهند.
این استاد دانشگاه یادآور شد: این واکنشها در حالی است که از دیدگاه کشورهای اسلامی رژیم صهیونیستی هسته ای خطر بزرگی برای صلح منطقه و جهان به شمار می روند و باید اقداماتی جدی برای مقابله با آن صورت گیرد. بویژه اینکه رژیم صهیونیستی تنها رژیم اشغالگر منطقه است و درگیریهایی طولانی با فلسطینیها و کشورهای همسایه خود دارد.
به اعتقاد وی با توجه به این مسائل فشارهایی که در حال حاضر به ایران اعمال می شود منصفانه نیست، چرا که ایران در مقایسه با این عضو سازمان ملل که حتی به پیمان ان.پی.تی نیز نپیوسته است، عضو این پیمان است و تا کنون نیز همکاریهای خوبی با آژانس بین المللی انرژی هسته ای داشته است.
نظر شما