محمدرضا اصلانی، مستندساز برجسته در مورد عکسهای ابراهیم حقیقی که بیشتر آنها از بناها و بافتهای تاریخی شهرهای مختلف ایران هستند، به خبرنگار مهر گفت: این عکسها مربوط به 40 سال قبل و دورانی است که خود ما هم به شهرهای مختلف سفر و عکاسی میکردیم. آنها گذشته از همه ارزشهای هنری، بیشتر سندی از مناطقی است که دیگر نمانده و نیستند.
وی ادامه داد: در واقع این عکسها سند بیتوجهی هستند. همه این فضاها نابود شدهاند و به همین دلیل میتوان آنها را به عنوان یک سند بیتوجهیبه میراثفرهنگی کشور است.
وی در ارزیابی نمایشگاه از منظر عکاسی ابراز داشت: میتوان این عکسهای سیاه و سفید را از نظر ترکیببندی، نگاه به فضا و انسان، جز بهترین عکسها به شمار آورد. به نوعی این کارها تنها عکس نیستند بلکه فهمی از فضا، توسط عکاس را نشان میدهند.
این مستندساز همچنین در مورد وضعیت عکاسی از بناهای تاریخی و آثار میراث فرهنگی عنوان کرد: به دلیل رواج فکرهای عوامگرایانه (پوپولیستی) به جای تفکر مردم گرایانه، اصولا معماری، فضای شهری و باستانشناسی حتی نگاه تاریخی به جهان در عکاسی و هنر ما مغفول مانده است. درحالی که در دنیا اینطور نیست.
وی در توضیح این موضوع گفت: هرچه بیشتر پیش میرویم نگاه تاریخی به هستی در جهان رواج پیدا میکند. چنین نگاهی به هستی است که انسان بدون تاریخ را بیمعنا و یک موجود بیشکل میداند. متاسفانه این مسئله به کلی در ایران مغفول مانده است و حتی اگر به مکانهای تاریخی نگاه میکنیم، به عنوان یک امر تزئینی از آنها یاد میشود که ناشی از همان تفکر عوام گرایانه و گردشگرایانه به این مسائل است.
اصلانی عکسهای حقیقی را همراه با چنین نگرشی دانست: باید ببینیم چه معنایی از مکانهای تاریخی در عکسها زاییده میشود تا بعدا در جهان آینده گسترش پیدا کند وگرنه فضای عکسهای حقیقی در مغرب و مراکش با اغراق بیشتری وجود دارد اما مسئله این است که باید در عکاسی از اثار تاریخی و میراث فرهنگی نشان دهیم ما چگونه به هستی نگاه میکردیم. نکتهای که در عکسهای این نمایشگاه وجود دارد و شما میتوانید از طریق عکسها به نحوه زندگی و معماری گذشته پی ببرید.
این مستندساز همچنین پیشرفت عکاسان در سالهای اخیر را بسیار خوب توصیف کرد.
نمایشگاه آثار ابراهیم حقیقی، گرافیست، معمار و عکاس درحالی روز گذشته، 17 اردیبهشت در نگارخانه دی همزمان با روز اسناد ملی افتتاح شد.
علاوهبر طراحان گرافیکی مانند ساعد مشکی، امرالله فرهادی، مجید عباسی، علیرضا مصطفی زاده و محمد احصایی هنرمندانی از حوزه سینما، موسیقی و کاریکاتور نیز در این مراسم حضور داشتند که میتوان به نیکی کریمی، عزت الله انتظامی، پگاه آهنگرانی، محمدرضا اصلانی، مرضیه برومند، محمد سریر، عطا امیدوار و توکا نیستانی اشاره کرد.
نمایشگاه عکسهای ابراهیم حقیقی به مدت یک هفته در نگارخانه دی به نشانی نیاوران، ابتدای پاسداران، تنگستان چهارم، کوچه ناز یک، بن بست ترانه، پلاک سه ادامه دارد. از هریک از عکسها پنج نسخه به فروش میرسد و میانگین قیمت آثار از 500 تا 800 هزار تومان است.
نظر شما