۱۹ اردیبهشت ۱۳۸۹، ۱۳:۵۱

غریب‌پور:

مرکز هنرهای نمایشی نباید تنها حامی تئاتر باشد

مرکز هنرهای نمایشی نباید تنها حامی تئاتر باشد

کارگردان اپراهای عروسکی "رستم و سهراب"، "مکبث"، "عاشورا" و "مولوی" در نشست خبری اولین رپرتوآر اپراهای عروسکی خواستار توجه مسئولین سیاسی به فعالیت فرهنگی و هنری بخصوص تئاتر شد.

به گزارش خبرنگار مهر، نشست اولین رپرتوآر اپراهای عروسکی گروه تئاتر "آران" یکشنبه 19 اردیبهشت‌ماه با حضور بهروز غریب‌پور کارگردان و سرپرست گروه، سیدصادق موسوی مدیر تالار وحدت و محمدرسول صادقی مدیر روابط عمومی اداره‌کل هنرهای نمایشی در تالار وحدت برگزار شد. در ابتدای این نشست غریب‌پور رپرتوآر را پدیده‌ای جهانی دانست و گفت: رپرتوآر هم شرایطی برای پدیدآوردن و هم عرضه کردن ایجاد می‌کند و هم باعث می‌شود که تئاترها به فراموشی سپرده نشوند و اتلاف بودجه را از بین می‌برد.

وی متذکر شد: متأسفانه طی سه دهه گذشته میلیاردها تومان هزینه صرف ساخت لباس و صحنه نمایش‌ها شده و از بین رفته است. در حالیکه وقتی آثاری برای اجرا در بلند مدت تولید شوند و در قالب رپرتوآر در معرض دید علاقمندان بیشتری قرار بگیرند این هزینه به هدر نرفته است. رپرتوآر برای من به عنوان مدیری فرهنگی و کارگردان تئاتر به عنوان یک ایده‌آل مطرح بوده و هست.

غریب‌پور با اشاره به مراحل پیش‌تولید اپرای عروسکی "حافظ" گفت: از طرف بنیاد پژوهشی فارس، انجمن موسیقی فارس و اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس پیشنهاد تولید و اجرای اپرای عروسکی "حافظ" را داشتم و در حال حاضر علی پاکدست طراحی عروسک حافظ را شروع کرده است.

این مدیر و کارگردان تئاتر ایجاد تقویم فرهنگی و اطلاع پیشاپیش برنامه‌های تئاتری را یکی از برنامه‌های مهم خود و گروه تئاتر "آران" عنوان کرد و افزود: پیش خرید بلیت دلگرمی و پشتوانه گروه است. تقویم فرهنگی به دنیای فرهنگی سمت و سو می‌دهد. امیدوارم به زودی اپرای حافظ هم به این رپرتوآر بپیوندد.

وی درباره احتمال برگزاری رپرتوآر آثار صحنه‌ای خود و همچنین سایر نمایش‌های عروسکی اجرا شد توسط گروه اظهار داشت: همواره سعی کردم نوعی اقتصاد هنری را تعریف کنم که کمترین ضایعه را دارا باشد. از این رو نمایش‌های خود را بخصوص در حوزه نمایش عروسکی به گونه‌ای تولید و اجرا کردم که امکان اجرای بلند مدت آن‌ها وجود داشته باشد.

غریب‌پور یادآور شد: زمانی نمایش "بینوایان" را تولید و به مدت هفت ماه اجرا کردم. در آن زمان چون اجرای بلند مدت نمایش هنوز درک نشده بود حرف‌های تندی به من زده شد و از سوی بسیاری از اصحاب رسانه و هنرمندان مورد انتقادات شدید قرار گرفتم. این در حالی است که تئاتر می‌تواند مانند روزنامه، هفته‌نامه، ماهنامه و یا کتاب باشد. در غرب به آثار رپرتوآری به مانند یک کتاب نگاه می‌شود و نگاه روزمره از آن‌ها برداشته شده است. پیش از انقلاب اسلامی هم گونه‌آی از رپرتوآر در اداره برنامه‌های تئاتر وجود دارد و این اداره مختص تمرین گروه‌های ثابتی بود که در تهران و شهرستان آثارشان را اجرا می‌کردند.

وی ایجاد گروه‌های ثابت تئاتری را یکی از نتایج برگزاری رپرتوآر‌های نمایشی دانست و گفت: انتخاب آثار قابل اجرا در بلند مدت، اجرای آثار بر اثر تقاضا در شهر مبدأ یا سایر شهر‌ها و کشورها، پدید آمدن سبک اجرا، امکان ارتباط و تقابل تجارب بین گروه و مخاطب از جمله نتایجی است که برگزاری رپرتوآر‌ها به همراه دارد. طی 354 اجرای اپراهای عروسکی مکتبی در گروه تئاتر "آران" به وجود آمد که باعث تربیت بازیگران حرفه‌ای عروسکی شد. ما می‌توانیم در کنار رپرتوآر نیروهای جدید را نیز آموزش دهیم.

سرپرست گروه تئاتر "آران" با اشاره به اینکه ایران می‌تواند جزو پیشتازان تئاتر عروسکی دنیا باشد خاطرنشان کرد: در شهرستان‌ها نیروهای مستعدی هستند که باید تربیت شوند. سالن اجرای مناسب اپراهای عروسکی تئاتر آران در غرب نیز وجود ندارد و ما همواره با هدف کشف و تقویت امکانات تئاتری به شهرستان‌ها سفر می‌کنیم. قابلیت این وجود دارد که اپراهای خیام و عطار نوشته و تولید و اجرا شوند. البته قرار نیست همه این اپراهای عروسکی در تهران تولید و اجرا شوند.

غریب‌پور به مدیران فرهنگی استان‌های مختلف ایران توصیه کرد: مدیران فرهنگی استان‌ها به دنبال این باشند که چه آثار فرهنگی و هنری در منطقه‌شان وجود دارد که می‌توان بر اساس آن‌ها اپراهای عروسکی نوشت و تولید کرد. اگر در شهرهای دیگر چنین اراده‌ای وجود داشته باشد ما آمادگی همکاری و تربیت نیرو را داریم. در تعهد فرهنگی همه باید به این بیاندیشیم که فرهنگ و گنجینه‌های فرهنگی ایران را احیا کنیم.

کارگردان‌ اپرای عروسکی "مولوی" در خصوص حمایت‌های مورد نیاز برای برگزاری رپرتوآرهای نمایشی گفت : من همین‌جا از  مسئولین شهرداری تهران گلایه دارم. ضمن تقدیر از فعالیت‌های عمرانی  آنهادر سینما و تئاتر نمی‌دانم چرا از اتفاقات فرهنگی و هنری بازدید نمی‌کنند و علیرغم دعوتی که برای تماشای اپرای عروسکی "مولوی" از ایشان شده به تماشای این اثر نمایشی نیامدند؟

وی افزود: از کمیسیون فرهنگی مجلس گلایه دارم زیرا نمی‌توان بی‌تفاوت نسبت به مسائل فرهنگی و هنری برای فرهنگ جامعه نظر داد. وظیفه مرکز هنرهای نمایشی و بنیاد فرهنگی رودکی نیست که به تنهایی و با بودجه اندکی که در اختیار دارند وارد حمایت از عرصه پرتقاضای تئاتر شوند. مجلس باید برنامه‌ای برای جذب حمایت‌های بنگاه‌های اقتصادی از تولیدات نمایشی داشته باشد. سالانه میلیاردها تومان هزینه تبلیغات سطحی بنگاه‌های اقتصادی در تلویزیون می‌شود و رسانه ملی سالانه میلیاردها تومان را صرف تولید این اباطیل می‌کند.

غریب‌پور تصریح کرد:  مجموعه تئاتر شهر هر آن امکان دارد به دلیل گودال موجود در ضلع جنوبی تخریب شود ولی کسی به این امر توجه نمی‌کند. باید در تهران ده‌ها تماشاخانه وجود داشته باشد. رپرتوآر برگزار کردن هم هزینه‌هایی دارد که باید تأمین شود.

وی درباره برنامه‌های جانبی مدنظر در برگزاری رپرتوآر اپراهای عروسکی گروه تئاتر "آران" گفت: رپرتوآر برای من علیرغم سختی‌هایی که دارد یک عید و جشن بزرگ است. ما پیش‌بینی کرده‌ایم که تورهای آموزشی تئاتر عروسکی و کارگاه‌های آموزشی یک روزه را در کنار برگزاری رپرتوآر داشته باشیم. قرار است در آموزشگاه جنب تالار فردوسی هم با مذاکراتی که با آقای امیرنیا رییس بنیاد رودکی شده کلاس‌های آموزشی تئاتر عروسکی را برگزارکنیم.

سیدصادق موسوی مدیر تالار وحدت نیز درباره برگزاری اولین رپرتوآر اپراهای عروسکی گروه تئاتر "آران" در تالار فردوسی تأکید کرد: اپراهای عروسکی گروه تئاتر "آران" جزو مفاخر تئاتری ایران است. این نوع نگاه در مدیریت مبنی بر بازتولید و اجرای آثار موفق نمایشی و ارائه به مخاطب از جمله کارهای مهمی است که باید ایجاد شود. آقای غریب‌پور فضای نامناسب کارگاه ساخت دکور را به  سالنی شکیل برای تولید و اجرای آثار عروسکی تبدیل کردند که حرکتی قابل ستایش است.

وی افزود: این اولین بار است که با گروه حرفه‌ای تئاتر "آران" رپرتوآر نمایشی اجرا می‌شود. امیدوارم گروه‌های حرفه‌ای در کل شهرستان‌ها به برگزاری رپرتوآر بپردازند. نگاه ما از برگزاری رپرتوآر تنها نگاه مالی نیست بلکه یکسال برنامه‌ریزی نمایشی و احترام به مخاطب مدنظر ما بوده است. 

موسوی درباره حمایت‌های لازم برای برگزاری رپرتوآر‌های نمایشی گفت: ما هر جا سرمایه‌گذاری درست انجام دهیم نتایج قابل توجهی کسب می‌کنیم. متأسفانه ما از تبلیغات مناسب برای تئاتر محروم هستیم در حالیکه به عنوان مثال اپراهای عروسکی گروه تئاتر "آران" توانسته‌اند با اجراهای موفق نتایج خوبی را برای حامیان خود که بنیاد فرهنگی رودکی و مرکز هنرهای نمایشی ارشاد هستند، به همراه داشته باشند.

مدیر تالار وحدت درباره وضعیت اجرای آثار تئاتر در تالار وحدت نسبت به سال گذشته تأکید کرد: مگر ما چند سالن مناسب اجرای تئاتر در ایران داریم که حال آن را از داشتن یک سالن خوب محروم کنیم. در سال‌های گذشته به دلیل کمبود فضای اجرای موسیقی مدیریت تصمیم گرفتند از اجرای تئاتر در تالار وحدت صرفنظر کنند اما امسال این برنامه تغییر پیدا می‌کند.

در پایان این نشست خسرو روشن هنرمند عرصه خوشنویسی تابلوی نقاشی خطی را برگرفته از اشعار مولانا به بهروز غریب‌پور اهدا کرد. اولین رپرتوآر اپراهای عروسکی گروه تئاتر "آران" با اجرای اپرای "مولوی" شروع و تا دی‌ماه به کار خود ادامه می‌دهد.

 

کد خبر 1079481

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha