خداوند در قرآن سوره سوره العنكبوت آيه 45 مي فرمايد: آنچه را از كتاب (آسمانى) به تو وحى شده تلاوت كن، و نماز را برپا دار، كه نماز(انسان را) از زشتيها و گناه بازمىدارد، و ياد خدا بزرگتر است؛ وخداوند مىداند شما چه كارهايى انجام مىدهيد. در اين آيه خداوند پيامبر را مورد خطاب قرار داده، اما اين آيه خطاب به مسلماناني است كه نقش پيامبر را به مثابه حامل پيام الهي به بشريت ايفا مي كنند.
ويژگي هاي تلاوت قرآن
واژه تلاوت معاني زير را منتقل مي كند: الف) تلاوت قرآن با صداي بلند( به قدري كه ديگران بتوانند آن را بشنوند) و معرفي آن به جهانيان؛(ب) تلاوت براي خود؛ (ج) مطالعه و درك آيات؛ (د) بازتاب معاني آن در زندگي. هنگامي كه قرآن تلاوت ( خواندن با صداي بلند) مي كنيم ثواب آن چند برابر مي شود؛ رضايت و قوت قلب كسب مي كنيم؛ از فضيلت پاداش خداوند سبحان تعالي سود مي بريم؛ در درك مفاهيم به واسطه تفاسير آن ديدي بهتر پيدا مي كنيم؛ آنهايي كه صداي تلاوت قرآن را مي شنوند با درك معنا از موهبت آن برخوردار مي شوند و تلاوت قرآن باعث مي شود دعا كرده و به خداوند نزديك تر شويم.
با اقامه نماز از شيطان دور شويد
(1) ويژگيهاي نماز: درست همانطور كه آنتي بيوتيك عفونت را از بين مي برد، نماز( پنج بار در روز) فرد را از انجام اعمال و اقدامات بد دور نگاه مي دارد. همواره درمان با يك نوبت مصرف دارو حاصل نمي شود. گاهي شخص بايد درمان را به طور مرتب براي مدت زمان طولاني انجام دهد. به علاوه، در برخي موارد بايد پيشگيري هم صورت گيرد و ازمصرف هر چيز كه تاثير دارو را نفي مي كند خودداري كرد. از اين رو، نماز موثرترين دارويي است كه مي تواند به مثابه پيشگري براي از بين بردن بيماري هاي معنوي به كار رود و بايد شرايط استفاده از آن را نيز به خاطر سپرد . نماز را بايد با كميت هميشگي و كيفيت بهينه ادا كرد. پس از آن فرد متوجه مي شود نماز چگونه اعمال زيان آوري را كه مدت طولاني باقي مي ماند از بين مي برد.
(2) پيش شرط نماز: در نماز هر عمل و دعايي فرد را قادر مي سازد تا پس از اقامه نماز از هر كار بدي اجتناب كند. در هر نماز، فرد بندگي، اطاعت و فروتني خود را در بارگاه الهي تحت الوهيت الله اظهار مي دارد. براي اين كه نماز فرد را از اعمالي چون، هرج ومرج، شرارت و ترجيح دادن يكي بر ديگري دور كند، بايد به زبان مخلوقات باشد. به هر صورت فرد مي تواند از انجام كارهاي ناروا فاصله بگيرد، اما همچنان كه خداوند انسان را از انجام كارهاي ناروا منع كرده نماز قطعاً انسان را از انجام چنين كارهايي دور مي كند . خداوند در سوره النحل آيه 90 مي فرمايد : خداوند به عدل ، احسان و بخشش به نزديكان فرمان مىدهد؛ و از فحشا و منكر و ستم، نهى مىكند؛ خداوند به شما اندرز مىدهد، شايد متذكر شويد.
اگر افراد نگونبختي را مشاهده مي كنيم كه حتي به واسطه فرمان خداوند در قرآن، از كارهاي ناروا فاصله نمي گيرند؛ بنابراين، جاي تعجب نيست كه پس از اقامه نماز نيز به كارهاي ناشايست خود ادامه مي دهند. روشن است كه پرهيز از كارهاي ناشايست از طريق نماز بر اساس قدرت شخص در ذكر خداوند صورت مي گيرد. نماز تنها انجام حركات نشستن و ايستادن نيست. عمل اصلي در اقامه نماز، ذكر خدا است. نماز تمركز بر بركت، لطف و بزرگي خداوند است. در زمان اقامه نماز فرد نمازگزار هنگام تلاوت آيات قرآن، دعا و تكريم، زبان و قلب خود را با توصيف هايي كه از خداوند به زبان مي آورد، هم آوا مي سازد. هر چقدر قلب ما به آواي ممنوعيت از منكر در نماز گوش سپارد، به همان ميزان نماز ما موثرتر شده و از انجام كارهاي ناروا پرهيز مي كنيم. كاملاً بديهي است، نمازي كه با خاطري پريشان و بي توجه خواننده شود در دسته نماز انسانهاي رياكار دسته بندي مي شود. در احاديث زير به اين امر اشاره شده است: پيامبر اكرم(ص) فرمود: آيا فكر مي كنيد فردي كه پنج بار در روز در رودخانه استحمام مي كند بر بدنش آلودگي باقي مي ماند؟ حاضران پاسخ دادند، خير. پيامبر فرمود، اين امر به نماز شباهت دارد، خداوند با اقامه نماز پنج بار در روز گناهان فرد را از بين مي برد؛ پيامبر اكرم(ص) فرمود: كسي كه پرودگار خود را ياد مي كند و كسي كه ذكر او را نمي گويد به ترتيب شبيه به فرد زنده و مرده هستند؛ پيامبر اكرم (ص) فرمود : شخصي كه به واسطه خواندن نماز از انجام كارهاي ناشايست و منكر دور نمي شود، همچنان از خداوند دور مي ماند.
ذكر خدا برترين ذكرهاست
ذكر الله بهترين عمل و در زمان اقامه نماز، ذكر خدا برتر از تمام كارهاي نيك است. از اين رو، بنده خدا هيچ گاه از ذكر خداوند غافل نمي شود به ويژه هنگامي كه ذهن از هر عمل نا شايستي فارغ شده است.
از آنجا كه نماز بهترين وسيله براي ذكر خداوند است، كاركرد نماز را مي توان به مثابه دور كردن نمازگزار از بديها توصيف كرد. ذكر خدا از سرمايه هاي بزرگ به شمار مي رود و مي توان از آن به مثابه ماهيت نماز، جهاد و ستايش ياد كرد. بدون در نظر گرفتن اين امر، نماز به واژه هاي بي معنايي تبديل مي شود كه جسمي بدون روح آن را ادا مي كند. خداوند در سوره طه آيه 14 فرمود ه : من «الله» هستم ، معبودى جز من نيست ، مرا بپرست و نماز را براى ياد من بپادار.
نظر شما