به گزارش خبرنگار مهر، محلی که کاخ هخامنشی لیدوما در آن کشف شده است مالکیت خصوصی داشته و پیش از این همیشه به زیر کشت گندم می رفت که با شروع کار کاوش در این منطقه مخالفت شدید کشاورزان و مالکان این زمین را در پی داشته است، مخالفتهایی که چندین بار موجب درگیریهایی نیز شد.
کشاورزان مالک این زمین هر ساله این زمین را با تراکتور و گاوآهن شخم زده و در آن گندم می کاشتند که با ممانعت از این کار آنها با در اختیار گرفتن وکیل اقدام به شکایت از سازمان میراث فرهنگی کرده اند.
رئیس سابق میراث فرهنگی نورآباد ممسنی در گفتگویی با خبرنگار مهر با تائید این اختلافات گفت: پیش از بازنشسته شدن مشکل مالکان بومی را بارها به میراث فرهنگی استان فارس و کشور گزارش کرده و از آنها خواسته بودم که با اختصاص بودجه این اختلافات را رفع کنند که هیچ گاه به نتیجه نرسید.
حبیبی افزود: حداکثر مبلغی که برای خرید زمینهای محوطه کاخ لیدوما لازم است در حدود 100 میلیون تومان است که با تامین این مبلغ برای همیشه مشکلات موجود رفع خواهد شد.
این مقام مسئول سابق در سازمان میراث فرهنگی با اشاره به نیاز به حفاظت دقیق و کارشناسی شده از بقایای این کاخ هخامنشی تاکید کرد: با خرید زمین این محوطه تاریخی و فنس کشی اطراف آن می توان اینجا را به یک موزه تاریخی تبدیل کرد که قطعأ با استقبال خوب مردم هم روبرو خواهد شد.
کاخ هخامنشی لیدوما در نورآباد یکی از مقرهای حکومتی هخامنشیان در مسیر فارس به خوزستان بوده و باستان شناسان شباهتهای زیادی میان این اثر با تخت جمشید به دست آورده اند. بر همین اساس یک تیم باستان شناسی از دانشگاه سیدنی به سرپرستی «دانیل پاتس» چهار سال است به ایران آمده و بر روی این محوطه کاوش می کند.
این تیم پیش از این از سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور درخواست برپایی موزه ای در کنار این کاخ هخامنشی کرده بود تا به این ترتیب از آثاری که کشف شده در این محوطه تاریخی محفاظت شود، تا کنون به این درخواست توجه نشده است.
طول و عرض این محوطه باستانی در حدود یکهزار متر در 500 متر مربع است که در بیشتر نقاط آن آثار باستانی یافت می شود و حتی شواهد به دست آمده درآن نشان از وجود تمدن تا پنج هزار سال پیش را نیز دارد. همچنین در غرب کاخ لیدوما و در 350 متری آن تپه ای باستانی واقع شده که بر روی آن کتیبه ای سنگی وجود دارد.
درگیری کشاورزان محلی با باستان شناسان استرالیایی
رئیس سابق اداره میراث فرهنگی نورآباد در ادامه با اشاره به درگیری کشاورزان محلی با تیم باستان شناسی و مسئولان شهرستان گفت: یکبار این کشاورزان به دلیل همین اختلافات با دانیل پاتس و تیم همراهش درگیر شدند که این مسئله موجب ناراحتی و نگرانی آنان شده بود.
اولین دوره کاوش انجام شده در لیدوما درسال 1338 توسط یک گروه ژاپنی به سرپرستی دکتر کی چیو اتاراشی و دکتر کیوهاورچی از استادان موسسه شرق شناسی دانشگاه توکیو انجام شد |
حبیبی سال گذشته نیز در گفتگو با مهر با انتقاد از عدم تخصیص بودجه از سوی سازمان میراث فرهنگی کشور برای انجام کاوشهای بیشتر در این منطقه گفت: بودجه کاوشهایی که تاکنون در این محوطه هخامنشی صورت گرفته از سوی دانشگاه سیدنی پرداخت شده و هیچ بودجه ای تاکنون از سوی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری کشور به این مهم اختصاص نیافته است.
بنا بر گفته این مقام مسئول سابق در میراث فرهنگی نورآباد تنها در سال گذشته و بعد از پایان مدت ویزا و کار کاوش گروه استرالیایی بودجه به زیر خاک بردن محل کاوش شده از سوی سازمان تأمین شد که مبلغ آن در حدود یک میلیون تومان بود.
اولین دوره کاوش انجام شده در لیدوما درسال 1338 توسط یک گروه ژاپنی به سرپرستی دکتر کی چیو اتاراشی و دکتر کیوهاورچی از استادان موسسه شرق شناسی دانشگاه توکیو انجام شد.
نظر شما