۲۷ اردیبهشت ۱۳۸۹، ۱۴:۴۱

گزارش اختصاصی مهر/

تعدد مراجع تصمیم گیری فعالیتهای قرآنی/ فاصله تا تحقق جامعه قرآنی

تعدد مراجع تصمیم گیری فعالیتهای قرآنی/ فاصله تا تحقق جامعه قرآنی

خرم آباد - خبرگزاری مهر: گسترش فرهنگ و فعالیت های قرآنی در جامعه یکی از مواردی است که همواره از سوی مسئولان ارشد نظام مورد تاکید بوده است ولی به نظر می رسد هنوز تا تحقق جامعه قرآنی فاصله وجود دارد.

به گزارش خبرنگار مهر در خرم آباد، قرآن به عنوان اصل و بنیاد مکتب توحیدی اسلام همواره چنان در عمق جان حقیقت جویان رخنه کرده که همچنان یگانه پناه خداجویان و تشنگان کلام وحی است؛ دریایی که از اقیانوس بیکران وحی بهرهمند است.

جامعه قرآنی، جامعه ای است که نظام روابط اجتماعی آن مبتنی بر ضوابط قرآنی است. به عبارتی مشخص تر جامعه قرآنی، جامعه ای است که در آن زمام چهار عرصه زندگی اجتماعی انسان یعنی سیاست، اقتصاد، حقوق و اخلاق در دست دین باشد و هدف و جهت قرآنی داشته باشد. چنین جامعه ای، یک جامعه اسلامی است.

این در حالی است که رسیدن به این جامعه آرمانی نیازمند توجه به زیرساخت های لازم به ویژه توسعه آموزش های قرآنی در جامعه است که به نظر می رسد هنوز فعالیت ها در این زمینه در کشورمان تا رسیدن به حد مطلوب فاصله دارد.

به هر حال در استان لرستان بنا به پیشنهاد استاندار لرستان در جلسه شورای اداری مقرر شد شورایی تحت عنوان "دبیرخانه ستاد متمرکز قرآن آموزی" در این استان به منظور هماهنگی بیشتر دستگاههای متولی تشکیل شود که اولین جلسه این ستاد یکشنبه شب در استاندار برگزار شد.

تعدد مراجع تصمیم گیری فعالیت های قرآنی؛ آفت کار در این حوزه

مدیر کل اوقاف و امور خیریه استان لرستان در این جلسه اظهار داشت: یکی از مشکلاتی که در حال حاضر در کشور و استان وجود دارد تعدد مراجع تصمیم گیری در زمینه آموزش های قرآنی است.

حجت الاسلام مرتضی محمدیان آفت فعالیت های قرآنی در کشور را تعدد مراجع تصمیم گیری و موازی کاری در این حوزه ارزیابی کرد و بیان داشت: تا زمانی که در این زمینه مشکل تعدد مراجع مرتفع نشود دچار ضعف خواهیم بود.

وی یکی دیگر از مشکلات در این حوزه را عدم توجه به زیرساخت های قرآنی دانست و عنوان کرد: باید تلاش شود تا زیرساخت های مطلوب در این زمینه تامین شود.

ضرورت تشکیل هیئت اجرایی برای هماهنگی برنامه های قرآنی

مدیر کل اوقاف و امور خیریه استان لرستان با تاکید بر ضرورت مشارکت رسانه ها در زمینه تبلیغ فعالیت های قرآنی، خاطر نشان کرد: اگر تبلیغ به خوبی در رسانه ها به ویژه صدا و سیما در این زمینه صورت گیرد ما شاهد گرایش بیشتر مردم به این حوزه خواهیم بود.

حجت الاسلام محمدیان خواستار تشکیل یک هیئت اجرایی برای هماهنگی برنامه های قرآنی در این استان شد و خاطر نشان کرد: با تشکیل این هیئت فعالیت ها در ذیل این مجموعه برنامه ریزی خواهد شد.

وی یادآور شد: در صورتیکه در زمینه فعالیتهای قرآنی توان همه دستگاههای متولی امر متمرکز شود و رسانه ها نیز به این موضوع اهمیت لازم را بدهند بحث آموزشهای قرآنی در جامعه به یک فرهنگ تبدیل خواهد شد.

مدیر کل اوقاف و امور خیریه استان لرستان ادامه داد: در غیر این صورت همه برنامه ها و فعالیت ها روی کاغذ باقی خواهند ماند و راه به جایی نخواهیم برد.

گسترش آموزش های قرآنی در مدارس، ادارات و دانشگاهها

مشاور فرهنگی استاندار لرستان نیز در این جلسه در سخنانی با تقدیر از توجه استاندار لرستان نسبت به ترویج فعالیت های قرآنی، یادآور شد: در حال حاضر سه سازمان و دستگاه فرهنگی در استان کار فعالیت های قرآنی را پیگیری می کنند.

حجت الاسلام محمد جواد عباس زاده با اشاره به تعدد دستگاهها در این زمینه، بیان داشت: تعدد مراجع تصمیم گیری در این زمینه موجب عدم برگزاری مطلوب مباحث در این حوزه به نحو احسن خواهد شد.

وی ضمن تاکید بر ضرورت ایجاد یک مجمع برای پیگیری مبحث مربوط به قرآن در لرستان، یادآور شد: همچنین در این راستا یک بخشنامه ای نیز به دستگاههای اجرایی استان ابلاغ شود تا در زمینه قرآن آموزی پرسنل خود اقدام کنند.

مشاور فرهنگی استاندار لرستان تصریح کرد: همچنین برای توسعه فعالیت های قرآنی در جامعه باید آموزش و پرورش نیز مقید شود که بحث قرآن آموزی را در جامعه گسترش دهد.

همه ادارات لرستان در دوره های آموزشی قرآن شرکت نکردند

معاون فرهنگی سازمان تبلیغات اسلامی استان لرستان نیز در این جلسه در سخنانی با تاکید بر برنامه ریزی برای توسعه فعالیت های قرآنی برای عموم مردم و کارکنان دولت، عنوان کرد: خوشبختانه در زمینه آموزش کارکنان دولت مسئولان توجه ویژه ای داشته اند.

محمد فتاحی با اشاره به آئین نامه آموزش ضمن خدمت کارکنان دولت، بیان داشت: سال گذشته 450 نفر از پرسنل ادارات استان در این دوره های آموزشی شرکت کردند.

وی با انتقاد از این موضوع که همه ادارات در این طرح شرکت نکردند، عنوان کرد: به تبلیغات اسلامی این اجازه داده شده است که در بحث آموزش های قرآنی کارکنان دولت وارد شود.

معاون فرهنگی سازمان تبلیغات اسلامی استان لرستان خواستار ابلاغ آئین نامه یاد شده به همه دستگاهها شد و افزود: در پایان دوره های قرآن برگزار شده توسط سازمان تبلیغات اسلامی برای کارکنان دولت به افراد شرکت کننده گواهی نامه داده می شود.

غفلت از آموزش های قرآنی به عموم مردم

حجت الاسلام فتاحی همچنین با اشاره به برنامه های سازمان تبلیغات اسلامی برای آموزش قرآن به عموم مردم، یادآور شد: متاسفانه آموزش ها در این بخش مغفول مانده است.

وی بهترین مکان برای آموزش های قرآنی را مدارس دانست و گفت: عمده مدارس در نوبت بعد از ظهر خالی هستند که می توان از این فضا برای آموزش عامه مردم استفاده کرد.

معاون فرهنگی سازمان تبلیغات اسلامی استان لرستان همچنین به ظرفیت 13 میلیونی دانش آموزان برای گسترش فعالیت های قرآنی اشاره کرد و گفت: حتی اگر در بحث فعالیت های قرآنی روی جمعیت دانش آموزی کشور متمرکز شویم به طور قطع گام بزرگی را برداشته ایم.

حجت الاسلام فتاحی با تاکید بر در دستور کار قرار گرفتن آموزش های قرآنی در مدارس، خاطر نشان کرد: برنامه های لازم در این زمینه در وظایف آموزش و پرورش دیده شده است.

کارکردهای مساجد برای توسعه فعالیت های قرآنی مغفول مانده است

وی همچنین خواستار استفاده از ظرفیت مساجد برای توسعه برنامه های قرآنی شد و افزود: متاسفانه ما امروزه از کارکردهای ویژه مساجد برای اجرای برنامه های آموزشی قرآن غافل مانده ایم.

معاون فرهنگی سازمان تبلیغات اسلامی استان لرستان همچنین تعدد مراجع فعال در زمینه فعالیت های قرآنی را ضعف تلقی نکرد و گفت: آنچه مهم است که مراجع و دستگاههای متولی باید با همدیگر همکاری و هماهنگی داشته باشند.

حجت الاسلام فتاحی با بیان اینکه تعدد برگزاری کلاس های آموزش قرآن خللی در روند آموزش ها ایجاد نخواهد کرد، یادآور شد: در این زمینه نیز باید بحث هدایت و ساماندهی کلاس ها در دستور کار قرار گیرد.

عقب افتادگی در زمینه برگزاری برنامه های قرآنی

معاون پژوهشی سازمان تبلیغات اسلامی استان لرستان نیز در این نشست در سخنانی با اشاره به وضعیت برنامه های قرآنی در کشور، عنوان کرد: متاسفانه در حال حاضر در این زمینه ما با عقب افتادگی هایی مواجه هستیم.

حجت الاسلام محمد مومنی زاده با یادآوری اینکه برخی کشورهای اهل تسنن مانند عربستان در همه مساجد خود استاد آموزش قرآن دارند، بیان داشت: اما در کشور ما با وجود پیشرفت هایی که بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در این زمینه داشته ایم هنوز کارهای زیادی در این زمینه باقی مانده است.

هنوز تا تحقق جامعه قرآنی فاصله داریم

وی با تاکید بر اینکه ما هنوز تا تحقق جامعه قرآنی فاصله داریم، خاطر نشان کرد: در دانشگاهها، آموزش و پرورش و کانون های پرورش فکری کودکان و نوجوانان باید در این زمینه فعالیت بیشتری صورت گیرد.

معاون پژوهشی سازمان تبلیغات اسلامی استان لرستان با تاکید بر اینکه در کنار آموزش های تجوید و روخوانی قرآن نباید از "تفسیر" کلام الهی غافل ماند، یادآور شد: در این زمینه میان دستگاههای متولی باید یک تقسیم کار هدفمند صورت گیرد.

حجت الاسلام مومنی زاده با تاکید بر ضرورت مشارکت مردم در فعالیت های قرآنی، عنوان کرد: دولت از تصدی گری در این بخش باید خود را کنار بکشد و عمده تمرکز خود را بر روی نظارت و مدیریت فعالیت های قرانی بگذارد.

وی همچنین با تاکید بر برنامه ریزی برای صدور گواهی پایان دوره برای افرادی که آموزش های قرآنی را می بینند، افزود: با اجرای این کار تعداد کسانی که در جامعه تحت آموزش قرار گرفته اند مشخص خواهد شد.

کلاسهای تکراری اوقات فراقت و ظرفیتی که برای فعالیتهای قرآنی از دست می رود

معاون پژوهشی سازمان تبلیغات اسلامی استان لرستان با اشاره به برخی فعالیت هایی که در ایام تابستان تحت عنوان کلاس های اوقات فراغت انجام می شود، گفت: در حال حاضر این کلاس ها خود به معضلی تبدیل شده است.

حجت الاسلام مومنی زاده با اشاره به برگزاری هر ساله کلاس های تکراری، بیان داشت: با وجود اینکه چند سال است که کلاس ها در قالب ستاد اوقات فراقت برگزار می شود ولی هنوز هیچ گونه تغییر و تحولی در این زمینه ایجاد نشده است.

وی با بیان اینکه در زمینه پر کردن اوقات فراغت جوانان و نوجوانان هر کسی ساز خودش را می زند، خاطر نشان کرد: این در حالی است که می توان از این ظرفیت برای توسعه آموزش ها و فعالیت های قرآنی استفاده کرد.

جزئیات و آئین نامه های منشور قرآنی شورای عالی انقلاب فرهنگی ابلاغ شود

مدیر کل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان لرستان نیز در این جلسه با اشاره به منشور قرآنی تدوین شده در شورای عالی انقلاب فرهنگی، گفت: در این منشور کار تبلیغ و ترویج قرآن بر عهده وزارت ارشاد گذاشته شده است که هنوز ما خودمان هم نمی دانیم منظور از این موضوع چیست.

سید عارف علوی با تاکید بر اینکه هنوز جزئیات اجرایی و آئین نامه ها در این زمینه به ما ابلاغ نشده است، عنوان کرد: این در حالی است که در این منشور آموزش عمومی قرآن بر عهده آموزش و پرورش و آموزش های تخصصی بر عهده وزارت علوم گذاشته شده است.

وی تصریح کرد: در صورتیکه این آئین نامه ابلاغ شود همه تقسیم بندی های در زمینه فعالیت های قرآنی مشخص خواهد شد.

رسانه ها به اندازه دیگر اقلام برای ترویج "قرآن دوستی" تبلیغ کنند

مدیر کل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان لرستان همچنین بر ضرورت تبلیغ بحث "قرآن دوستی" در جامعه تاکید کرد و افزود: تقویت نقش مساجد در بحث قرآن و ارتباط با قرآن یکی دیگر از برنامه هایی است که باید در دستور کار قرار گیرد.

علوی همچنین خواستار فعالیت در زمینه "تدبر" در قرآن شد و گفت: در برنامه های تلویزیونی، رادیویی و در رسانه ها باید ضمن توسعه این امر بحث قرآن آموزی را نیز تبلیغ کنیم.

وی از ضعف تبلیغات در این زمینه انتقاد کرد و گفت: ما هنوز نتوانسته ایم به اندازه ای که برای سایر اقلام تبلیغ می شود "قرآن دوستی" را در جامعه تبلیغ کنیم.

ضرورت تخصیص سهم نیم درصدی اعتبارات برای فعالیتهای قرآنی

استاندار لرستان نیز در این نشست در سخنانی با تاکید بر ضرورت توجه به فعالیت های قرآنی در جامعه، بیان داشت: امروز هنوز هم قرآن در میان مردم همان جایگاه ویژه و خاص خود را دارد.

سید حسین صابری با تاکید بر اینکه عامه مردم توجه ویژه ای به قرآن دارند، افزود: این امر فرصت خوبی است که برنامه های قرآنی در جامعه توسعه پیدا کند.

وی با تاکید بر ضرورت اختصاص سهم نیم درصدی اعتبارات جاری به فعالیت های قرآنی، افزود: فعالیت در زمینه برنامه های قرآنی توفیقی است که خداوند در اختیار ما قرار داده است.

استاندار لرستان عدم استفاده از این فرصت را موجب به بار آمدن خسارات زیادی دانست و گفت: ما در تشکیل دبیرخانه ستاد قرآنی به هیچ عنوان قصد نزدیک شدن به وظایف و آئین نامه های دستگاههای متولی را نداریم بلکه هر دستگاه باید آنچه را که وظیفه دارد انجام دهد.

هماهنگی میان دستگاههای متولی در قالب "دبیرخانه ستاد قرآن آموزی"

صابری با تاکید بر ضرورت هماهنگی میان دستگاههای متولی در قالب ستاد تشکیل شده، خاطر نشان کرد: ما به دنبال بخشی از کار هستیم که با وجود تلاش های انجام شده روی زمین مانده است.

وی خواستار تشکیل کلاس های آموزشی قرآن برای مدیران در هر هفته شد و ادامه داد: همچنین ادارات نیز برای کارکنان خود برنامه های مدون آموزشی را داشته باشند.

استاندار لرستان با تاکید بر اجرای برنامه های هدفمند در این زمینه در دانشگاهها، مدارس و توده مردم، خاطر نشان کرد: آنچه باید مورد توجه قرار گیرد این است که نباید مساجد را از برنامه های قرآنی جدا کرد.

صابری با اشاره به غفلت ایجاد شده در این زمینه، گفت: یکی از دغدغه هایی که امروز وجود دارد جدا شدن مساجد از برنامه ها و فعالیت های قرآنی است.

وی همچنین با تاکید بر ایجاد "دبیرخانه ستاد متمرکز قرآن آموزی"، یادآور شد: در این دبیرخانه دستگاههای متولی از جمله سازمان تبلیغات اسلامی، آموزش و پرورش، صدا و سیما، نماینده تشکلهای قرآنی، فرهنگ و ارشاد اسلامی، اوقاف، ستاد اقامه نماز، حوزه علیمه خرم آباد، مشاور فرهنگی استاندار، نهاد رهبری در دانشگاهها و دو نفر از خادمان قرآن کریم عضو خواهند بود.

به هر حال امید می رود ضمن ابلاغ جزئیات اجرایی منشور قرآنی به عنوان برنامه ای جامع در کشور زمینه های لازم برای هماهنگی میان دستگاههای متولی امر توسعه و ترویج قرآن در کشور فراهم شود تا اجرای برنامه ها به صورت هدفمند و با برنامه ریزی زمینه حرکت جامعه به سمت تحقق جامعه قرآنی را فراهم سازد.

کد خبر 1084519

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha