۲۸ اردیبهشت ۱۳۸۹، ۹:۴۷

هادوی تهرانی در گفتگو با مهر: پیشفرضهای الگوی بومی تحقیق نیافته است/ الگوی بومی با شعار محقق نمی‌شود

هادوی تهرانی در گفتگو با مهر: پیشفرضهای الگوی بومی تحقیق نیافته است/ الگوی بومی با شعار محقق نمی‌شود

رئیس مؤسسه رواق حکمت عدم بهره‌مندی از توان کارشناسی موجود را از ضعفی برای دستیابی به الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت عنوان کرد و گفت: پیش‌فرضهای این الگو محقق نشده چون تصور می‌کردیم با روشهای سطحی، شعارهای تبلیغاتی و سیاسی به این الگو دست می‌یابیم.

آیت الله دکتر مهدی هادوی تهرانی رئیس مؤسسه رواق حکمت در گفتگو با خبرنگار مهر در رابطه با مؤلفه های الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت گفت: این بحث مبتنی بر پذیرش این اصل است که اسلام توان مدیریت جامعه را در شرایط مختلف از جمله در دنیای امروز دارد، این توانایی به گونه ای است که می توان با مراجعه به منابع دینی شاخصهای لازم را برای اداره جامعه به دست آوریم.

نیاز به زیرساختهای لازم

وی افزود: نکته نخست اینکه پذیرش این اصل به عنوان اصل زیربنایی برای تحقق این الگو لازم است. دومین نکته این است که تدوین الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت مسئله ای است که نیاز به کارشناسی دقیق و اطلاعات گسترده در حوزه مفاهیم اسلامی دارد و بدون آماده سازی زیرساختهای فکری و منطقی آن، درعمل امکان رسیدن به آن وجود نخواهد داشت.

آیت الله هادوی تهرانی گفت: صرف اینکه بپذیریم در اسلام الگویی برای اداره جامعه در شرایط مختلف وجود دارد، برای عرضه آن کافی نیست، بلکه ضروری است این الگوی اسلامی را با مراجعه به منابع و متون فراهم کنیم که این امر نیاز به مقدمات روش شناختی دارد.

این استاد خارج فقه و اصول حوزه علمیه قم در رابطه با نکته سوم اظهار داشت: برای دستیابی به این موضوع باید نگاهی نظام‌مند به اسلام داشته باشیم، اگر اسلام را به عنوان آموزه های جدا از هم بدون ارتباط منطقی ببینیم نمی توانیم به این شاخص ها دست یابیم.

توسعه باورهای دینی معیاری برای الگوی پیشرفت

وی تأکید کرد: با پذیرش این نکات اگر بخواهیم برای شاخص اصلی الگوی پیشرفت اسلامی ایرانی معیاری عرصه کنیم، معیار پیشرفت از منظر اسلامی میزان توسعه باورهای دینی است. اگر توانستیم که باور دینی را در جامعه توسعه دهیم می توانیم به پیشرفت مناسب دست یابیم. این توسعه به معنای تابلو کردن مفاهیم و صحبت کردن درباره آن نیست، توسعه باور دینی به این معنا است که اعتقاد مردم به اسلام در همه زمینه ها افزایش پیدا کند.

عمل به مبانی اسلام معیار توسعه باور دینی است

وی تأکید کرد: برای این که به الگوی پیشرفت اسلامی ایرانی برسیم از سویی به یک سری مبانی نظری و تئوریک نیازداریم و از سوی دیگر به یک سری اقدامات کارشناسانه نیازمند هستیم که بدون این کارشناسی ها اقدامات ما جنبه تبلیغاتی و تشریفاتی خواهد داشت. از طرفی معیاری که باید ارزیابی اقدامات ما براساس آن صورت بگیرد بررسی میزان توسعه باور دینی است. نشانه این توسعه در باور دینی میزان توسعه عمل دینی مردم است، اگر التزام مردم در تمام شئون مختلف زندگی به دین درحال افزایش است نشان دهنده توسعه باور دینی و تحقق خارجی الگوی اسلامی توسعه است.

آیت الله هادوی تهرانی گفت: وقتی مردم دریابند دین امری است که زندگی آنها را آباد، عدالت را تأمین و آخرت آنها را تضمین کرده به صورت طبیعی به دین گرایش پیدا می کنند.

پیش فرضهای دستیابی به الگوی بومی محقق نشده است

وی اضافه کرد: مشکلی که تا کنون در انجام بسیاری از امور داشته ایم این بوده است که پیش فرضهای دستیابی به چنین الگویی را محقق نکرده ایم و تصور می کردیم با روشهای سطحی، شعارهای تبلیغاتی و سیاسی می توانیم به این الگو دست یابیم.

عدم استفاده از توان کارشناسی

رئیس مؤسسه رواق حکمت گفت: تا کنون از توان کارشناسی موجود کشور در راستای تحقق این مسئله استفاده نکردیم، فکر کرده ایم که اگر کسی در موقعیتی قرار گرفت که توان و اختیار تصمیم گیری پیدا کرد بدین معنا است که تخصص تصمیم گیری را هم دارد، ممکن است تخصصهای لازم برای تصمیم های درست در اختیار کسی که قدرت تصمیم گیری را دارد نباشد و باید از کسانی که تخصص کافی در امور بوده استفاده کند. این مسئله تا کنون به شکل سازمان یافته تحقق نیافته است.

وی تأکید کرد: همایش همواره اول راه است و برای آغاز کار همایش برگزار می کنیم، این موضوع جدید نیست، گرچه مقام معظم رهبری آن را مطرح کرده اما این امر از ابتدا آرمان جمهوری اسلامی بوده است و شاید به علت این که مورد غفلت قرار گرفته و یا اقداماتی که در رابطه با آن شده سازمان یافته نبوده مورد تأکید مقام معظم رهبری قرار گرفته است.

کد خبر 1084748

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha