به گزارش خبرنگار مهر از جزیره کیش، محمد سوری در هجدهمین همایش هماهنگی ارگانهای دریایی کشور با بیان اینکه ایران برنامه های بلند مدتی برای افزایش سهم خود در بخش حمل و نقل بازارهای جهانی پیش بینی کرده است، گفت: در حال حاضر بر اساس مقررات بین المللی ایران می تواند کالاهای مورد نظر خود را در کلیه بنادر دنیا حمل، تخلیه و بارگیری کند.
مدیرعامل شرکت ملی نفتکش با تاکید بر اینکه هم اکنون ناوگان فعلی حمل و نقل دریایی کشور خیلی عظیم نیست، اظهار داشت: در شرایط فعلی ایران به سطحی از دانش دریایی رسیده که از نظر علمی کسری برای توسعه ناوگان دریایی خود ندارد و تنها مشکل پیش روی توسعه ناوگان حمل و نقل دریایی ایران مسائل مربوط به مدیریت منابع مالی است.
وی با اشاره به اینکه هم اکنون صد در صد نفت خام ایران از مسیرهای دریایی به حجم تقریبی 125 میلیون تن در سال جا به جا می شود، تبیین کرد: همچنین هم اکنون 80 درصد کالاهای وارداتی کشور از طریق دریا وارد می شود.
سوری یکی از راهکارهای پیش روی تامین منابع مالی برای توسعه ناوگان حمل و نقل دریایی را تامین منابع مالی از محل بانکهای داخلی عنوان کرد و افزود: اما استفاده از این منابع با مشکلاتی همچون عدم شناخت سیستم بانکی از مسائل دریایی، حجم کم منابع مالی بانکهای داخلی و هماهنگ نبودن فعالیتهای صنایع دریایی مواجه است.
وی در ادامه از ضرورت ایجاد یک بانک تخصصی دریایی در کشور خبر داد و تصریح کرد: استفاده از منابع مالی بانکهای داخلی طرحی اجرایی است، به طوریکه شرکت ملی نفتکش ایران در دو سال اخیر 300 میلیون دلار وام از بانکهای داخلی برای توسعه ناوگان خود استفاده کرده است.
سوری همچنین با اشاره به مذاکرات انجام گرفته با بانک کارآفرین برای ایجاد یک بانک دریایی یادآور شد: اما به دلیل شرایط خاص سیاسی کشور هم اکنون مذاکرات ایجاد این بانک تخصصی متوقف شده است.
وی با اشاره به نیاز 150 میلیارد دلار سرمایه گذاری برای توسعه صنایع نفت و گاز ایران بیان داشت: همچنین برای ایجاد ناوگان کشتی های ال ان جی بر به حدود 10 میلیارد دلار اعتبار نیاز است.
مدیرعامل شرکت ملی نفتکش با اشاره به اینکه با تاسیس بانک تخصصی دریایی امکان تامین بخشی از این منابع مالی از محل این بانک وجود خواهد داشت، از استفاده از اعتبارات صندوق ذخیره ارزی، منابع بانکهای داخلی و خارجی، لیزینگ و اجاره به شرط تملیک به عنوان راهکارهای پیش رو برای تامین منابع مالی توسعه ناوگان حمل و نقل دریایی یاد کرد.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه هم اکنون چارچوب استفاده از منابع صندوق ذخیره ارزی تعریف شده است، بیان کرد: در شرایط فعلی بهره پائین با سود 3 تا 4 درصد و قراردادن شناور به عنوان وثیقه وام از مزیتهای استفاده از منابع صندوق ذخیره ارزی به شمار می رود.
نظر شما