۱ خرداد ۱۳۸۹، ۸:۲۰

گزارش مهر /

لزوم پیگیری دیپلماتیک حقوق شهروندان ایران

لزوم پیگیری دیپلماتیک حقوق شهروندان ایران

دستگاههای دیپلماتیک و نظارتی ایران علیرغم پیگیریهای مداوم و انجام اقدامات قابل توجه باید همچنان مهار پدیده گرد و غبار را در اولویت کار خود قرار دهند و با اعمال مکانیزمهای بازدارنده و تشویقی همسایگان را به رعایت حقوق اولیه ایرانیان ترغیب کنند.

به گزارش خبرنگار مهر، مقامات دستگاههای نظارتی و دیپلماتیک کشور بعد از آنکه غبار از جغرافیای خوزستان و ایلام فراتر رفت و لایه های بالای جو را برای رسیدن به عرضهای شمالی ایران پیمود تازه از پیگیریهای لازم برای شناسایی و معرفی کانونهای بحران ریزگردها خبر دادند و طی نشستهایی در کشورهای ترکیه و عراق خواهان به رسمیت شناختن حق سلامت شهروندان ایرانی شدند.

اقدامات انجام شده از سوی مقامات ایرانی در حالی بی جواب مانده که پیشتر از نا آرامیهای عراق و در دهه های قبل سال 2001 برای سالیان سال صحراهای عربستان و شمال آفریقا و همین طور مناطق بحرانی عراق برای جلوگیری از به راه افتادن طوفان گرد و خاک طبق قراردادهای بین المللی از سوی کشورهای مبدا و با همکاری ایران مدیریت می شدند و آسمان کشورمان نیز در این رهگذر از آلودگی مصون می ماند.
 
مدیریت مهار کانونهای بحرانی در کشورهای همسایه غربی ایران بعد از حمله آمریکا به عراق جای خود را البته به حفظ جان شهروندان عراقی داد تا توسعه پایدار در پس پرده نا امنی و خشونت و جنگ غبار فراموشی بگیرد ولی شهروندان ایرانی در مناطق جنوب، غرب و جنوب غرب گرد و خاک تنفس کنند.
 
به عقیده بسیاری از متخصصان هواشناسی و همین طور کارشناسان آلودگیهای طبیعی، خشکسالی مداوم در خاورمیانه و نبود مدیریت صحیح بر منابع آبی منطقه به خصوص رودخانه های دجله و فرات و همین طور تغییر کاربری هورهای هویزه و هوز العظیم توسط رژیم بعثی با نیت بهره برداری نظامی و امنیتی علیه رزمندگان ایرانی در جنگ هشت ساله آلودگی مضاعفی را به سلامت شهروندان ایرانی تحمیل کرده است.
 
با اینکه برای کاهش و فرونشست آلام مردم، مدیریت پدیده گرد وغبار در دستور کار مقامات ایرانی، عربی و ترک قرار گرفت تا از این رهگذر غبار از روی آسمان ایران زدوده و کانونهای بحرانی مهار شوند و محیط زیست و سلامت شهروندان ایرانی حفظ شود اما عملا گسترش روز افزون گرد وغبار در کشور در آغاز سومین فصل بهار نشان دهنده نادیده گرفتن حقوق پایه و طبیعی شهروندان ایرانی که همان نفس کشیدن است از سوی همسایگان است.
 
بنا به خاصیتهای اقلیمی خاورمیانه و مطالعات انجام شده در حوزه هواشناسی منطقه، اردیبهشت ماه هر سال آغاز مرحله گسترش و بیدار شدن غول خاک از صحاری سوزان و خشک عربها و روان شن ریزگردهای سبک و ماندگار در جو به سمت آسمان بی دفاع ایران و به مدد جریانهای جوی غربی – شرقی است. مرداد ماه هر سال هم شدت آلودگی به اوج خود می رسد تا شهروندان ایرانی سال به سال  روزهای آلوده تری را تجربه کنند.
 
به نظر می رسد دستگاههای دیپلماتیک و نظارتی و حکومتی ایران علیرغم پیگیریهای مداوم و انجام اقدامات قابل توجه باید همچنان مهار پدیده گرد و غبار را در اولویت کار خود قرار دهند چرا که سلامت شهروندان ایرانی باید بیش از نا امنی در کشورهای همسایه مورد توجه قرار گیرد و با اعمال مکانیزمهای بازدارنده و تشویقی همسایگان را به رعایت حقوق اولیه ایرانیان ترغیب کنند.
 
در همین مورد رئیس سازمان هواشناسی کشور پیشتر از تداوم و گسترش پدیده گرد وغبار در تمام کشور در طول روزهای آینده خبر داد و گفت: چنانچه کشورهای متعهد این بحران را مهار نکنند کشور ما به شکلهای مختلف زیست محیطی و همچنین سلامت شهروندان دچار خسارتهای جبران ناپذیری می شود.
 
بهرام صناعی در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: بروز پدیده گرد و غبار در منطقه به دلیل جریانات موسوم به جریانات غربی - شرقی، بیشترین تاثیر را بر ایران می گذارند. رژیم بعثی در جنگ تحمیلی برای موشک باران شیمایی کشورمان از همین پدیده جوی بهره می برد و مناطق ما را شیمیایی می کردند و الان همان مسئله به شکل دیگری در حال اتفاق است.
 
همچنین مدیرکل پیش بینی هواشناسی کشور به مهر گفت: وضعیت آلودگی گرد و غبار با اینکه منشاء خارجی دارد اما باعث ایجاد پدیده ای گلخانه ای در ایران شده و باعث افزایش دما و ایجاد نوعی دم کردگی  هوا در تهران و دیگر شهرهای ایران شده است.
 
رضازاده تاکید کرد: امسال با اینکه بارندگی مطلوبی در کل خاومیانه بوده و تالابها و رودخانه ها و سدها شرایط  نسبتا خوبی دارند اما به دلیل برهم خوردن تعادل و بافت ترکیبی خاک در اثر جنگ و در طول سالهای گذشته هنوز ریزگردها از غرب خاورمیانه به سمت ایران می آیند که باید دستگاههای ناظر و حکومتی با تعملات دیپلماتیک مساله را مدیریت کنند تا از اسیب بیشتر شهروندان کاسته شود.
 
طبق گزارش خبرنگاران مهر از شهرستانهای ایران، آسمان اغلب نقاط ایران آلوده به ریزگردهای نفسگیری است که دید و تنفس طبیعی شهروندان ایرانی را محدود می کند و گرد و غبار با بارشهای کوتاه بهاری و حتی وزشهای سنگین باد به دلیل غیر محلی بودن پدیده قصد جابجایی و مجال رخ نمایی به هوای پاک و تابش آفتاب را نمی دهد.
 
آسمان استان لرستان در روز پنجشنبه بازهم با گرد وغبار درگیر بوده و باران بهاری نیز در برخی شهرستانهای استان مغلوب گرد و غبار شده است. عابران کوچه ها و خیابانهای برخی از شهرستانهای استان لرستان به ویژه شهرستان کوهدشت نوع دیگری از باران را تجربه کردند که به جای تلطیف هوا و تمیز کردن فضای شهری به همراه خود گل ولای را از آسمان فرود آورد تا مشکل گرد وغبار را دوچندان کند.
 
تهرانیها نیز تجربه لرستانیها را از سر گذرانده اند و حتی همدانیها مدتها است گرد وغبار را میهمان ناخوانده خود می دانند و این پدیده هر از چند گاهی سایه خود را بر آسمان آبی استان همدان می اندازد و داد مردم این دیار را در آورده است.
ایلامیها هم که به چشمه کانونی آلودگی گرد و غبار نزدیکترند زودتر از دیگر استانها از این پدیده متاثر شده و هوای پاک را به  آلودگی غبار آمیخته اند. ریزگردها در روزهای اخیر خسارتهایی به بخش کشاورزی و دیگر بخشهای اقتصادی استان وارد کرده و باعث بروز مشکلات بهداشتی برای مردم ایلام شده است.
 
همچنین این روزها از هوای مطبوع بهاری زنجان خبری نیست و ذرات گرد و غبار، لذت و دلپذیری هوای بهاری را از شهر زنجان برده اند و مانع از آن شده که مردم بومی و مسافران از هوای مفرح اردیبهشت ماه زنجان بهره ببرند.
 
این پدیده تمام اسمان ایران را متاثر کرده و خسارات جبران ناپذیری به بدنه اقتصادی و سلامت و محیط زیست ایرانیان وارده کرده است.
 
کد خبر 1086880

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha