۱ خرداد ۱۳۸۹، ۱۷:۵۹

لاریجانی در جمع خبرنگاران:

بیانیه تهران می‌تواند چارچوب منطقی برای مذاکرات باشد/ توصیه به مقامات اماراتی

بیانیه تهران می‌تواند چارچوب منطقی برای مذاکرات باشد/ توصیه به مقامات اماراتی

رئیس مجلس شورای اسلامی، در واکنش به تنظیم پیش نویس قطعنامه تحریم علیه ایران از سوی آمریکا، گفت: اینکه آنها با عجله به دنبال پیش نویس قطعنامه رفتند، نشان می‌دهد که یک کار انفعالی را سامان دادند؛ چرا که حداقل باید می‌گذاشتند بیانیه تهران ابتدا تحرک خود را داشته باشد و بعدا اگر آنها حرفی دارند در آن قالب بزنند.

به گزارش خبرنگار پارلمانی مهر، علی لاریجانی روز شنبه در حاشیه دیدار با خانواده‌های شهدای خرمشهر در جمع خبرنگاران در خصوص قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران گفت: یکی از اعجاب دیپلماسی این روزها این است که کشورهایی مثل برزیل و ترکیه که آمدند با ایران صحبت کردند طبق گفته خودشان با خواسته کشورهایی مثل آمریکا و سایر کشورها به ایران آمدند و با ایران مذاکره کردند. این نشان می ‌دهد که آنها از یک طرف می ‌گویند بروید حرف بزنید و مذاکره کنید، ما آمادگی داریم؛ اما از سوی دیگر وزیر خارجه‌ شان این تمهیدات را می‌اندیشد.

وی ادامه داد: اولین لطمه‌ این پیش نویس به حیثیت ترکیه و برزیل است که با حرف آنها به ایران آمدند و با ایران صحبت کردند. به هر حال ایران هم مذاکرات طولانی داشت و وقت زیادی گذاشت تا به نتیجه‌ای برسد؛ اما آنها عملا پشت این کشورها را یک مرتبه خالی کردند و این توهین به آن‌هاست.
 
لاریجانی تاکید کرد:‌ این متن نشان می‌دهد ایران در چارچوب معقولی حاضر است مذاکرات را دنبال کند، هر چند که ما اصولا این مبادله سوخت را یک راه‌حل عقلایی نمی‌دانستیم و نمی‌ دانیم، چرا آنها روی این مسئله اصرار داشتند؟ به هر حال راکتور اتمی تهران سوختش تمام شده بود و مثل همه جای دنیا ما باید تقاضا می‌کردیم و سوخت را می‌خریدیم. البته قابل درک است که چرا اینها این‌قدر اصرار دارند و به دنبال این هدف بودند؛ اما به هر حال در مسئله هسته‌ ای ایران آنقدر اصرار روی این موضوع وجود داشت که ایران چارچوبی را برای این بحث مطرح کرد.
 
رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه اگر کل بیانیه تهران مورد توجه قرار گیرد، ایران هم از آن پشتیبانی خواهد کرد، گفت: من تاکید می‌کنم موضعی هم که مجلس شورای اسلامی در این باره داشت و در بیانیه خود آن را اعلام کرد، در مورد کل بیانیه تهران است. مطمئنا اگر آنها بخواهند، جزئی از آن را در نظر بگیرند، ما آن را نمی‌ پذیریم، به هر حال کل بیانیه هم برای آنها و هم برای ایران آورده‌ای دارد و می‌تواند چارچوب منطقی برای مذاکرات باشد.
 
لاریجانی خاطر نشان کرد: اگر اینها بخواهند زیاده‌خواهی کنند و به دنبال فریب‌کاری باشند؛ مطمئنا این با بیانیه تهران سازگار نیست. اصرار مجلس هم بر اجرای کلیه مفاد بیانیه تهران است، نه اینکه از این بیانیه بعضی موارد جدا شود. این کار به ضرر خودشان هم هست.
 
نماینده مردم قم در خانه ملت اضافه کرد:‌ تعجب‌آور است که آنها هم به ترکیه و هم به برزیل که با سفارش آنها آمدند، توهین کردند و نگذاشتند فایده‌ای که این متن می‌توانست داشته باشد، تولد پیدا کند. من همچنین شنیدم که برزیلی‌ها و آقای اردوغان پیگیری‌هایی را دارند، ما هم صبوریم؛ اما کاملا با دقت همه ابعاد را رصد می‌کنیم و متناسب با آن گام برمی‌داریم.
 
رئیس مجلس شورای اسلامی، در پاسخ به سوال دیگری در خصوص اظهارات رئیس مجلس مشورتی امارات درباره لزوم شکایت به دادگاه لاهه در موضوع جزایر سه‌گانه، گفت: من این اظهارنظر را نشنیده‌ام و اگر هم چنین چیزی گفته باشند به نظر من از روی غفلت این حرف را زده‌اند.
 
وی افزود: درست است که جمهوری اسلامی کشوری قدرتمند است، اما هیچگاه از زبان زور خصوصا در مورد همسایگان استفاده نمی‌کند. آنها هم باید با منطق حرف‌شان را بزنند، همین بحث‌هایی که اخیرا کشورهای 1+5 مطرح می‌کنند و بیانیه تهران، نشان می‌دهد رویکرد ایران این است که مسائل از طریق مذاکرات حل شود؛ اما دیگران از زبان درشت استفاده می‌کنند.
 
لاریجانی  اظهار داشت: کشورهای منطقه گاهی می‌گویند که ایران کشور بزرگی است و ما نگران این هستیم. ما کشور بزرگی هستیم، اما معتقدیم باید به دوستان و کشورهای همسایه کمک کنیم و با آنها روابط مسالمت‌آمیز داشته باشیم و حرف‌هایی که در منطقه در مورد حل و فصل برخی مسائل زده می‌شود را باید در گفتگوهای دوجانبه حل کنیم.
 
رئیس مجلس گفت: مگر اینکه آنها کشورهای بزرگ را به منطقه دعوت کردند و هر کدام از این کشورها یک پایگاه بزرگ به آمریکایی‌ها دادند، مشکلی را از آنها حل کرد؟ من اخیرا شنیدم که یکی از مسئولان آمریکایی گفته بود ما یک دیوار فولادی باید برای اینها درست کنیم. قصد آنها گرفتن اموال ‌شان است، یعنی آنها یک مشت سلاح‌های در انبار مانده خود را به عنوان برقراری امنیت می‌دهند و آنجا حضور دارند و در مقابل پول حضورشان را هم از خودشان می‌گیرند. این کار آنها را حل نمیکند.
 
وی در ادامه به وضعیت افغانستان اشاره کرد و گفت: الان هشت، نه سال است که در افغانستان هستند و به جای آبادانی آنجا، برای خود پایگاه درست کرده‌اند. مسلما آنها حل و فصل مسائل منطقه‌ای را دنبال نمی‌کنند، بلکه به دنبال ماجراجویی هستند، برای این‌که حضور خودشان را توجیه کنند؛ پس کشورهای منطقه هم باید در استراتژی خودشان دقت داشته باشند که در دام طراحی‌های آنها نیفتند.
 
لاریجانی همچنین در مورد مالکیت جزایر سه‌گانه هم یادآور شد: این از جمله مسائلی است که بعضی فتنه‌گران خارجی و غربی این ماجرا را درست کردند، برای اینکه اختلافی بین کشورهای منطقه ایجاد کنند. اسناد تاریخی و سوابق مالکیت این جزایر وجود دارد و چیزی نیست که امروز به وجود آمده باشد. اگر کسی هم حرفی دارد، باید مذاکره کند، نه از ادبیاتی استفاده کند که زمانی وزیر خارجه‌ شان از آن استفاده می‌کرد.
 
رئیس مجلس شورای اسلامی در پایان تاکید کرد:‌ راه‌حل این است که آنها بدانند ایران کشوری علاقه‌مند به همکاری با کشورهای منطقه است و نمی‌خواهد هیچ دغدغه‌ای بین ایران و کشورهای منطقه وجود داشته باشد. به هر حال اسناد و سوابق تاریخی را هم نمی‌توان نادیده گرفت؛ بلکه باید آنها را متن قرار داد و در مورد آن صحبت کرد. ایران هم هیچگاه با اینکه مذاکرات دوجانبه‌ای داشته باشد مشکلی نداشته است.
کد خبر 1087518

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha