۱۲ شهریور ۱۳۸۳، ۱۹:۳۴

« اختصاصي مهر» متن كامل گزارش ماه سپتامبر آژانس از فعاليت هاي هسته اي ايران (3)

آژانس بدون مهر و موم كردن توان كنترل فعاليت هاي ايران را ندارد! / اعلام رسمي ايران به آژانس مبني بر عدم الزام به تعليق توليدUF6 در21مي و از سرگيري ساخت قطعات و مونتاژ سانتريفيوژ در 23 ژوئن

آژانس بدون مهر و موم كردن توان كنترل فعاليت هاي ايران را ندارد! / اعلام رسمي ايران به آژانس مبني بر عدم الزام به تعليق توليدUF6 در21مي و  از سرگيري ساخت قطعات و مونتاژ سانتريفيوژ در 23 ژوئن

در بخش دوم گزارش اختصاصي "مهر" از متن كامل گزارش تازه آژانس بين المللي انرژِي اتمي به مباحثي از جمله اعلام رسمي آزمايش داغ اپراتور UCF از سوي ايران به آژانس در 16 اوت اشاره و يادآوري شد كه داخلي نبودن منشاء آلودگي غني سازي در سطح بالا مايه خوشوقتي و تقدير از ايران است.

به گزارش خبرگزاري مهر در ادامه گزارش آژانس آمده است:

بازرسي ريشه ها و منابع تهيه
41- همانطور كه در قطعنامه GOV/2004/21  ، شوراي حكام درخواست كرد آژانس بازرسي خود از ريشه ها و منابع تهيه تكنولوژي تبديل و غني سازي اورانيوم و منابع تجهيزات مربوطه و مواد هسته اي و غير هسته اي را ادامه مي دهد. مدير كل اطلاعات بيشتري را درباره نتايج اين بررسي ها به شوراي حكام ارائه خواهد داد.

ديدارها و گفتگو هاي شفاف
42- سايت شيان لويزان در تهران در ژوئن 2004  در ارتباط با برخي فعاليت هاي هسته اي و احتمال اختفاي برخي اقدامات مورد بررسي قرار گرفت.
43- همانطور كه در بالا نيز به آن اشاره شد، ايران دسترسي به اين سايت ها را امكان پذير ساخت. ايران همچنين دسترسي به تريلرهايي را كه قبلا در اين مكان قرار داده شده بود امكان پذير ساخت.  آژانس نمونه هاي زيست محيطي ا زمكان برداشت. ايران همچنين توصيف و تاريخچه فعاليت هاي سايت شيان لويزان را نيز در اختيار گذاشت. طبق اظهارات ايران يك مركز تحقيقات فيزيك در آن سايت در سال 1989 استقرار يافت. هدف از برقراري اين آزمايشگاه آمادگي براي رويارويي با خسارات ناشي از حمله ها و تصادفات اتمي و نيز حمايت و ارائه توصيه هاي علمي به وزارت دفاع آن كشورعنوان شد.  ايران ليستي از 11 فعاليت را كه در مركز انجام شده بود اعلام كرد اما با توجه به نگراني هاي امنيتي ، از ارائه ليست تجهيزات استفاده شده در اين مركز خودداري كرد. ايران همچنين عنوان كرد كه هيچ مواد هسته اي قابل عرضه بر اساس پادمان هاي آژانس درشيان موجود نبوده و هيچ مواد هسته اي و فعاليت هسته اي مربوط به چرخه سوخت در شيان لويزان انجام نشده است.

44- طبق گفته هاي ايران سايت مذكوربه دليل تصميمي  كه براي بازگرداندن سايت به شهرداري تهران در پي گفتگوهاي ميان شهرداري و وزارت دفاع انجام شده بود، تخريب شده است. ايران به تازگي اسنادي را فراهم كرده است كه اين اظهارات را تاييد مي كند.
45- اسناد تهيه شده از طرف ايران در حال بررسي شدن هستند و نمونه هاي محيطي نيز تجزيه شده اند.

46-طبق دستورالعمل آژانس در ارتباط با ارزيابي از برنامه هاي هسته اي ديگر كشورها آژانس با مقامات ايراني درباره تجهيزات و موادي با استفاده دوگانه  كه در مناطق نظامي استفاده مرسوم دارند، گفتگو كرد. آژانس خواست ايران براي گفتگو درباره اين موضوعات را تقدير مي كند.

تعليق
47- ايران در يادداشت شفاهي خود در تاريخ 29 دسامبر 2003 آژانس را مطلع كرد كه موارد زير را تعليق مي كند:
*عمليات يا تست همه سانتريفيوژ ها در PFEP در نطنز
*تزريق بيشتر مواد هسته اي در همه سانتريفيوژ ها
*نصب سانتريفيوژ جديد در PFEP

48- همچنين ايران تمايل خود را نشان داد كه اگر ممكن باشد، مواد هسته اي را از همه تجهيزات غني سازي سانتريفيوژ بيرون خواهد كشيد.

ايران گفت:
*ايران در حال حاضر هيچ نوعي ازتجهيزات غني سازي سانتريفيوژ گازي را در هيچ مكاني به غير از نطنز  نمي سازد  و طرح ساخت تجهيزات جديد قادر به جداسازي ايزوتوپ در طول تعليق را هم در نظر ندارد .
*ايران پروژه هاي غني سازي ليزر را كنار گذاشته و تجهيزات مربوطه را جمع آوري كرده است.
*ايران در حال ساخت تجهيزات جداسازي پلوتونيوم هم نبوده است.
* در طول دوره تعليق قصد نداشته است كه قرارداد جديد براي ساخت ماشين هاي سانتريفيوژ و اجزاي آنها منعقد كند.
* آژانس مي تواند به طور كامل انبار همه ماشين هاي سانتريفيوژ را كه در دوره تعليق مونتاژ شده بودند ، مورد كنترل قرار دهد.
* ايران قصد نداشته است ماشين هاي سانتريفوژ يا اجزاي مربوطه را وارد كند و يا مواد لازم براي پروسه هاي غني سازي را در طول دوره غني سازي وارد نمايد.
* توليد مواد لازم براي روند غني سازي (تا آن هنگام) در ايران وجود نداشته است.
49- در تاريخ 24 فوريه 2004 ايران را آژانس را دعوت كرد تااين تصميمات داوطلبانه اين كشور را بررسي كند: تعليق مونتاژ و تست سانتريفيوژها،  تعليق ساخت داخلي اجزاي سانتريفيوژ ها شامل آنهايي كه به قرارداد موجود ارتباط مي يافتند.( ونيز اعلام داشت كه هر اجزايي كه طبق قراردادهاي موجود ساخته مي شود و نمي تواند تعليق شود بايد انبار و تحت مهرو موم آژانس نگهداري شود.)
50- ايران همچنن تاييد كرد كه تعليق فعاليت هاي غني سازي براي تمامي تجهيزات در ايران به كار گرفته مي شود.
 در 21 مي 2004 ايران آژانس را مطلع كرد كه هرگز تضميني براي توليد مواد لازم براي روند غني سازي نداشته و تعليق داوطلبانه شامل تعليق توليد يو اف 6 نمي شود.
52 همانطور كه قبلا هم در گزارش مدير كل آژانس آمده است ايران آژانس را مطلع كرد كه تست هاي داغ در يو سي اف كه به توليد يو اف 6 منجر مي شود را هدايت نمي كند. يك چنين تستي كه به توليد 30 تا 35 كيلوگرم يو اف 6 مي انجامد، بين ماههاي مي و ژوئن 2004 هدايت شد و يك تست بزرگتر ديگر شامل 37 تن از كيك زرد نيز براي اوت و سپتامبر 2004 نيز طراحي شده است.
53- همانطور كه در بالا اشاره شد، ايران آژانس را در 23 ژوئن 2004 از تصميم خود براي از سرگيري ساخت قطعات سانتريفوژ و مونتاژ و تست سانتريفوژ تحت كنترل آژانس اعلام كرد.  در پي اين اعلام، مهرو موم هايي كه توسط آژانس به عنوان يك راه براي مونيتور كردن تعليق ايران براي ساخت و مونتاژ و تست سانتريفوژ در نطنز ، پارس تراش و تكنيك فرايند  مورد استفاده قرار گرفته بود، را برداشت و در ديدار 6 تا 18 ژولاي 2004 به آژانس بازگرداند. آژانس درباره منظم كردن كنترل ها با ايران در حال گفتگو است. در اين راستا آژانس پيشنهاد كرد كه روتورهاي تست شده را مهر و موم كند و اين تدبيري است كه ايران هنوز قبول نكرده است. بايد خاطرنشان كنيم كه با عدم وجود اين مهرو موم كنترل فعاليت هاي ايران موثر نخواهد بود.
54-طبق آخرين گزارش مدير كل به شوراي حكام، آژانس قادر بود كه بررسي كند كه هيچ عمليات يا تست سانتريفيوژ در PFEP و يا نصب سانتريفيوژ در FEP وجود نداشته است.
55- آژانس همچنين مي تواند تاييد كند كه هنوز TNRC، لشگرآباد، اراك، شركت كالاي الكتريك، نطنز يا فعاليت هاي يو اف سي را با درك كنوانسيون آژانس از فعاليت هاي ايران دوباره بازبيني نكرده است.

ادامه دارد.... 

کد خبر 108853

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha