به گزارش خبرنگار مهر علی صالح آبادی امروز سه شنبه در همایش ملی بررسی برنامه پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران که در مرکز همایش های بین المللی صدا و سیما برگزار شد، گفت: سازمان بورس سه پیشنهاد مشخص را برای گسترش روز افزون بازار سرمایه در تدوین برنامه پنجم توسعه ارائه کرده است.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار افزود: باید سازوکارهای لازم برای افزایش حمایت و حفاظت از حقوق سرمایه گذاران در بازار سرمایه تدوین و تصویب شده تا شرایط برای ورود عموم مردم به این بازار فراهم شود.
وی ادامه داد: در نخستین پیشنهاد بر تشکیل بازار اوراق بهادر متشکل تاکید شده است تا نظارت بر اوراق بهادار و معاملات مربوط به آن برای شرکت های سهامی عام افزایش یابد.
صالح آبادی اظهارداشت: هم اکنون بنگاهها و تعاونی های اعتباری با وضع تدوین و مقررات به تدریج تحت نظارت بانک مرکزی قرار می گیرند که این موضوع نیز باید در بازار سرمایه انجام شود.
سخنگوی سازمان بورس بحث افزایش شفافیت روابط بازار پول و سرمایه را دومین پیشنهاد سازمان بورس در تدوین برنامه پنجم توسعه اعلام کرد و گفت: باید به طور شفاف نحوه همکاری های این دو بازار مشخص شود تا بازار پول و سرمایه بتوانند از مزیت های یکدیگر به خوبی استفاده کنند.
وی ارتقای شفافیت اطلاعات شرکتها را سومین پیشنهاد سازمان بورس ذکر کرد و افزود: باید سازوکارهای لازم برای افزایش حمایت و حفاظت از حقوق سرمایه گذاران در بازار سرمایه تدوین و تصویب شود تا شرایط برای ورود عموم مردم به این بازار فراهم شود.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان اینکه در ماده 15 برنامه چهارم توسعه اهداف بازار سرمایه مشخص شده بود، افزود: توسعه جغرافیایی، توسعه الکترونیکی، راه اندازی بازار خارج از بورس، تصویب آئین نامه جدید سرمایه گذاری خارجی و تشکیل بورس تخصصی کالا از مهمترین اهداف بازار سرمایه در این برنامه بود.
وی با اشاره به اینکه بازار سرمایه به اهداف برنامه چهارم توسعه دسته یافته است، اظهار داشت: در نخستین گام، قانون بازار اوراق بهادار بعد از حدود 40 سال دراول آذرماه 1384 به تصویب رسید که این قانون ظرفیت های جدیدی را برای توسعه بازار سرمایه فراهم کرد.
صالح آبادی گفت: ابلاغ سیاستهای کلی اصل 44 از سوی مقام معظم رهبری در سال 85، قانون اصل 44 در سال 87 و تصویب قانون توسعه ابزارها و نهادهای مالی جدید در سال 88 تاثیرات مهمی را در بازار سرمایه ایجاد کرد.
وی خاطرنشان کرد: ساختار بازار سرمایه تا سال 1384 به صورت ابتدایی اداره می شد، اما با تصویب قانون بازار اوراق بهادار، ساختار نظارتی و اجرایی آن جدا و نهادهای مالی جدیدی تشکیل شدند.
دبیر عالی شورای بورس با بیان اینکه زیرساختهای الکترونیکی بازار سرمایه تقویت شده است، افزود: درحال حاضر 570 ایستگاه معاملاتی در کشور وجود دارد که اقشار مختلف جامعه می توانند از طریق این ایستگاه ها وارد بازار سرمایه شوند.
وی اظهار داشت: معاملات آن لاین در آینده نزدیک راه اندازی خواهد شد تا سهامداران بتوانند به صورت مستقیم خرید و فروش خود را در بازار انجام دهند.
صالح آبادی راه اندازی شبکه اطلاع رسانی ناشران (کدال) برای تسریع درانتشار و افزایش شفافیت اطلاعات شرکتها و بکارگیری امضای دیجیتال در این سامانه را از دیگر اقدامات مهم سازمان بورس در حوزه فناوری اطلاعات (IT ) اعلام کرد.
رئیس سازمان بورس گفت: به طور حتم هنگامی بازار اوراق بهادار توسعه می یابد که بازار کالایی نیز گسترش یابد تا قیمتها در یک بازار رقابتی تعیین شود.
وی ادامه داد: در همین راستا، بورس کالای ایران درحوزه محصولات فلزی، کشاورزی، پتروشیمی و فرآورده های نفتی فعال است، به طوریکه حجم معاملات این بورس از 2400 میلیارد تومان در سال 84 به 9050 میلیارد تومان در سال 88 رسید.
صالح آبادی به تصویب طرح بهره وری محصولات کشاورزی در مجلس شورای اسلامی اشاره کرد و گفت: در دو ماده این طرح نقش بورس پررنگ تر از گذشته شده است، به طوریکه تولیدکنندگان محصولات موظف شده اند اقلام قابل معامله خود را در بورس انجام دهند و در کنار سیستم خرید تضمینی، قیمت تضیمنی از طریق بورس کالا صورت گیرد که این دو ماده می تواند نقش مهمی در توسعه بورس کالای ایران ایفا کند.
وی با بیان اینکه سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری و قانون اصال 44 تاثیر فراوان در بازار اوراق داشته است، افزود: با ورود شرکتهای بزرگ در سالهای اخیر به بازار سرمایه، شاهد افزایش حجم و ارزش معاملات بورس تهران بوده ایم به گونه ای که ارزش بازار با رشدی بیش از دو برابری از 34 هزار میلیارد تومان در سال 84 به 74 هزار میلیارد تومان رسیده است.
رئیس سازمان بورس اظهار داشت: ارزش معاملات بورس تهران نیز از حدود 5 هزارو 600 میلیارد تومان در سال 84 به 18 هزار و 500 میلیارد تومان در پایان سال 88 رسید.
وی افزایش نقدشوندگی و تنوع صنایع بورسی را از دیگر دستاوردهای بازار سرمایه در سالهای اخیر اعلام کرد و گفت: در حال حاضر حدود 40 صنعت در بورس تهران فعال هستند که در منطقه خاورمیانه بی نظیر است.
صالح آبادی به سخنان نوروزی مقام معظم رهبری در مشهد اشاره کرد و افزود: ایشان در پیام نوروزی خود به افرادی که سرمایه مازادی دارند، توصیه کرد سرمایه های خود را وارد بورس کنند که سخنان مقام معظم رهبری سرمایه بزرگی برای بازار سرمایه است.
وی با بیان اینکه نگاه روسای سه قوه به بازار مثبت است، اظهار داشت: مجلس شورای اسلامی از ابتدای برنامه چهارم توسعه دو قانون را برای بازار سرمایه تصویب کرده است و دولت با واگذاری شرکتهای بزرگ دولتی نقش مهمی در توسعه بازار سرمایه ایفا کرده است.
رئیس سازمان بورس خاطر نشان کرد: قوه قضاییه نیز با تشکیل دادگاه تخصصی بازار سرمایه شرایط را برای رسیدگی به جرایم اصل 44 و بازار اوراق بهادار فراهم کرده است تا ضمانتهای اجرایی لازم در این بازار ایجاد شود.
نظر شما