به گزارش خبرگزاری مهر، دکتر فریدون عزیزی مجری طرح یدرسانی کشور گفت: بررسی کمبود ید در کشور از سال 62 آغاز شد و تا سال 69 قسمت اعظم مناطق کشور مورد مطالعه قرار گرفت و مشخص شد در اکثر مناطق کمبود ید در افراد وجود دارد.
وی افزود: کمبود ید به خصوص در مناطق کوهستانی موجب اختلالات جسمی، روانی، ذهنی و کاهش یادگیری در دانشآموزان شده بود، بنابراین برنامه کشوری مبارزه با کمبود ید در سال 69 از این مناطق شروع شد.
عزیزی با اعلام اینکه متعاقب اجرای برنامه کشوری کمبود ید خط تولید نمک تصفیه شده یددار از سال 73 شروع شد، اظهار داشت: طبق پایشهای انجام شده در سالهای 75، 80 و 86 با اقدامات انجام شده در طرح کشوری یدرسانی به نقطه مطلوبی رسیدهایم.
وی با اعلام اینکه سازمان جهانی بهداشت در سال 82 ایران را کشوری عاری از کمبود ید معرفی کرد گفت: ایران در بین کشورهای منطقه و برخی کشورهای در حال توسعه اولین کشوری است که طبق گزارشهای سازمان جهانی بهداشت به شاخصهای عالی کفایت ید رسانی جهانی رسیده است.
مجری طرح یدرسانی کشور ادامه داد: در حال حاضر آموزش تکنیسینها و برنامه ریزان کشورهای منطقه جهت اندازهگیری ید ادرار و ید نمک توسط متخصصین ایرانی انجام پذیرفته و در این زمینه به بسیاری از کشورها از جمله عمان، سوریه، لبنان و عراق مشاوره میدهیم تا بتوانند برنامههای مبارزه با کمبود ید در کشور خود را اجرایی کنند.
عزیزی، مهمترین مسئله را در حال حاضر، استمرار حرکت ملی یدرسانی که از 20 سال گذشته آغاز شده است دانست و گفت: بسیاری از کشورها از جمله استرالیا و کشورهای شرق آسیا پس از گذراندن یک دوره موفق در کنترل اختلالات ناشی از کمبود ید برنامه کشوری یدرسانی خود را متوقف کردند که این امر موجب برگشت کمبود ید در بین افراد جوامع آنها و تشدید مجدد اختلالات ناشی از کمبود ید در کشورشان شد.
وی تاکید کرد: برای اینکه تجربه برگشت پذیری اختلالات ناشی از کمبود ید در آن کشورها در کشور ما تکرار نشود لازم است تولید نمک یددار تصفیه شده در سطوح تاسیس کارخانه، تولید، توزیع و مصرف این نوع نمک در خانوادهها همواره مورد توجه قرار گیرد.
کمبود ید در بدن به تدریج موجب اختلالات عصبی و روانی، اضافه وزن، سستی و بیحالی شده و در دوران بارداری مادران برای نوزاد عقبماندگی ذهنی و جسمی به دنبال خواهد داشت.
نظر شما