به گزارش خبرنگار مهر در خرم آباد، ساخت و ساز غیر مجاز در کمترین فاصله با شهر خرم آباد زمینه محرومیت 300 خانوار خرم آبادی از امکانات آب آشامیدنی و دیگر امکانات بهداشتی را فراهم کرده است.
این در حالیست که این تعداد خانوار خرم آبادی با تخریب زمینهای کشاورزی اقدام به ساخت مسکن برای خود کرده اند که این موضوع از ابعاد مختلف قابل طرح و بررسی است.
فشار زندگی شهرنشینی و عدم تمکن مالی افراد برای خرید زمین در فضای شهر از یکسو و از طرف دیگر سودجویی برخی افراد در واگذاری زمینهای با کاربری کشاورزی برای ساخت و ساز بدون نظارت دستگاه های مسئول از جمله مباحثی است که در اولین برخورد با این موضوع اذهان را درگیر می کند.
و اما آنچه در حال حاضر مطرح است این است که این تعداد خانوار خرم آبادی نه تنها جز محدوده شهری محسوب نمی شوند بلکه با اولین روستا نیز بیش از یک کیلومتر فاصله دارند تا برای خدمات رسانی معلق میان شهرداری و دهیاری باشند.
بخشدار خرم آباد: 300 خانوار خرم آبادی در محدوده شهری هستند
بخشدار مرکزی خرم آباد در این رابطه به خبرنگار مهر گفت: محل زندگی خانوارهای مورد نظر در نزدیکی ترمینال الشتر با اولین روستای شهرستان خرم آباد یک کیلومتر فاصله دارد.
محمد بیرانوند با اشاره به سکونت 300 خانوار در این محل افزود: در حال حاضر این خانواده ها برای تامین آب خود از چاه شرکت آب و فاضلاب به صورت غیرمجاز استفاده می کنند.
وی با اشاره به اینکه به اعتقاد ما این خانوارها در محدوده شهری هستند، ادامه داد: در حال حاضر در جوار این تعداد خانوار یکی از تالارهای بزرگ شهر خرم آباد وجود دارد که شهرداری از این تالار اقدام به اخذ عوارض می کند پس باید خدماتی بابت این عوارض ارائه دهد.
نگرانی از وضعیت بهداشت و سلامت 300 خانوار خرم آبادی
بخشدار مرکزی خرم آباد از وضعیت بهداشتی و سلامت مردم در این محل به شدت ابراز نگرانی کرد و گفت: در حال حاضر فاضلاب در این منطقه در فضای باز رها شده است و از سوی دیگر اقدامی در راستای جمع آوری زباله ها نیز صورت نمی گیرد.
بیرانوند با اشاره به بازدید از منطقه و گفتگو با مردم، عنوان کرد: مردم از وضعیت فعلی بهداشتی منطقه به شدت ناراضی و نگران هستند.
وی با انتقاد از عدم نظارت شهرداری بر روند ساخت و ساز در این محل، گفت: اگر وضعیت به همین گونه پیش برود به زودی همه زمین های کشاورزی منطقه تبدیل به ساختمان می شود.
آب چاه های منطقه آلوده است
بخشدار مرکزی خرم آباد با اشاره به وضعیت آب آشامیدنی مردم این منطقه، یادآور شد: در حال حاضر برخی از افراد برای تامین آب خود اقدام به ایجاد چاه کرده اند که آب این چاه ها آلوده است.
وی با تاکید بر اینکه این خانوارها هیچ ربطی به روستا ندارند، افزود: متاسفانه شهرداری و دستگاه های خدمات رسان نمی خواهد مسئولیت ارائه خدمات به این افراد را تقبل کنند و با طرح این موضوع که این خانوارها روستایی هستند از زیر بار مسئولیت شانه خالی می کنند.
بیرانوند ادامه داد: مطابق بررسی ها صورت گرفته بنگاه های شهر خرم آباد زمینهای این منطقه را برای ساخت و ساز معامله کرده اند.
ساخت و سازهای انجام شده غیرمجاز و تخلف است
مدیر آب و فاضلاب شهرستان خرم آباد نیز سخنان قابل تاملی دارد. اسفندیار سام نژاد با تاکید بر اینکه ساخت و سازهای صورت گرفته غیرمجاز و تخلف است، گفت: زمانی که آب و فاضلاب در محل یاد شده اقدام به حفر چاه کرده هیچگونه ساخت و سازی وجود نداشته و تنها زمین های کشاورزی در محل وجود داشته است.
وی با اشاره به مالکان زمین های یاد شده، گفت: این مالکان زمین های کشاورزی خود را قطعه بندی کرده و به مردم فروخته اند که این امر تخلف است و باید مورد پیگیری قرار گیرد.
مدیر آب و فاضلاب شهرستان خرم آباد با اشاره به اینکه مردم منطقه چاه آب و فاضلاب را تخریب کرده از برق این چاه انشعاب غیرمجاز گرفته اند، بیان داشت: در صورت عدم پیگیری مسئولان تا چند سال دیگر همه زمینهای کشاورزی منطقه تبدیل به ساختمان می شود و این امر وضعیت خدمات رسانی را با مشکل مواجه می کند.
ارائه خدمات به خانوارهای یاد شده مشکل قانونی دارد
سام نژاد با تاکید بر اینکه ایجاد چاه آب و شبکه توزیع از نظر قانونی برای ساخت و سازهای غیرمجاز منع دارد، گفت: ما نمی توانیم در این زمینه خدماتی ارائه دهیم.
مکانی که نه شهر است و نه روستا!
فرماندار شهرستان خرم آباد نیز در این رابطه به خبرنگار مهر گفت: با توجه به محدوده شهری و روستایی خرم آباد منطقه ای که خانوارهای یاد شده در آن ساکن هستند نه شهر محسوب می شود و نه روستا.
حسن شریعت نژاد با انتقاد از اینکه وقتی کار ساخت و ساز در این محل شروع شده کسی جلوگیری نکرده است، بیان داشت: در حال حاضر یک روستای جدید بدون شناسنامه در نزدیکی شهر خرم آباد شکل گرفته است که مردم آن با مشکلات عدیده ای مواجه هستند.
نمی توانیم چشمهایمان را بر روی مشکلات مردم ببندیم
وی بیان کرد: آنچه که در حال حاضر اهمیت دارد این است که بدون دادن اجازه استمرار ساخت و سازها مشکل آب آشامیدنی این خانوارها حل شود.
فرماندار خرم آباد خاطر نشان کرد: اینها سکونتگاه های غیررسمی هستند که شکل گرفته اند و نمی توانیم چشم هایمان را بر روی آنها و مشکلاتشان ببندیم.
شریعت نژاد با تاکید بر منع قانونی برای ارائه خدمات گسترده به ساخت و سازهای غیرمجاز، خاطرنشان کرد: با وضعیت آلودگی آب شرب در منطقه احتمال وجود مشکلات عدیده ای وجود دارد.
آب آشامیدنی مردم منطقه تامین می شود
وی بر ضرورت تامین حداقلهای مورد نیز توسط آب و فاضلاب برای مردم این منطقه تاکید کرد و افزود: فرمانداری نیز در این راستا کمکهای لازم را انجام خواهد داد.
فرماندار خرم آباد تاکید کرد: ما یک وظیفه قانونی داریم که مطابق آن نباید برای ساخت و سازهای غیرمجاز هیچ گونه خدماتی ارائه کنیم و یک وظیفه انسانی داریم که باید مشکلات مردم ساکن در آنجا را رفع کنیم.
شریعت نژاد با یادآوری اینکه این ساختمانها به مرور زمان ظرف هفت تا هشت سال گذشته ساخته شده است، خاطرنشان کرد: باید تدابیری اندیشیده شود که از رشد ساخت و سازهای غیرمجاز جلوگیری شود.
به هر حال به نظر می رسد از یک طرف متولیان در زمینه استمرار ساخت و سازهای غیرمجاز در خرم آباد باید چاره ای اصولی بیندیشند و از طرف دیگر باید زمینه ارائه خدمات به افراد یاد شده نیز به شهروندان خرم آبادی فراهم شود.
بی توجهی مسئولان به ویژه شهرداریها و سازمان جهاد کشاورزی منجر به ایجاد این مناقشه شده است و در این میان 300 خانوار در فضایی نامناسب به لحاظ بهداشتی به عنوان معضلی در حاشیه شهر حدود 500 هزار نفری خرم آباد که این روزها با رشد ساخت و ساز در حال انفجار است بلاتکلیف رها شده اند.
هر چند از بی توجهی مردم در ساخت و ساز در این محل نمی توان چشم پوشید اما آنچه امروز ضرورت دارد تصمیم گیری برای رهایی این خانواده ها از مشکلات بهداشتی از یکسو و نظارت ویژه مسئولان برای جلوگیری از تکرار این حادثه از سوی دیگر است.
........................
گزارش از صدیقه حسینی
نظر شما