به گزارش خبرگزاری مهر، انجام بازی های رایانه ای قبل از خواب می تواند موجب به وجود آمدن سطوح غیر طبیعی از هوشیاری در انسانها شده و در رویاهای آنها دخل و تصرف کند.
توانایی به وجود آوردن واقعیت مجازی در جهان رویاها شاید با فیلمهای خیالی هالیوودی مانند ماتریکس همخوانی نداشته باشد، اما می تواند در زمینه مهار اختلالاتی مانند کابوسهای شبانه و آسیبهای ذهنی تاثیر گذار باشد. به گفته محققان دانشگاه مک اوان کانادا رویاها و بازی های رایانه ای نمایانگر واقعیتهای متناوب هستند با این تفاوت که رویاها به صورت بیولوژیکی از ذهن انسانها بر می خیزند در حالیکه بازی های ویدیویی توسط رایانه ها و کنسولها هدایت می شوند.
به گفته "جین گکنبچ" یکی از محققان دانشگاه مک اوان در صورتی که ساعتهای متوالی در روز را در واقعیتی مجازی حضور داشته باشید، در واقع در حال تمرین کنترل محیط اطراف خود هستید و از این رو این رفتار در رویاهای شما نیز نفوذ خواهند کرد. مطالعات بر روی بازی های رایانه ای از دهه گذشته تا کنون شگفتی های بسیاری را به وجود آورده است، اما با این وجود یافته های مطرح شده بیشتر استدلالهای ارتباطی بوده اند تا اثباتهای صریح.
منشا رویا کجاست؟
تشابه های متعدد میان رویاهای آگاهانه و بازی های رایانه ای با بررسی مطالعات پیشین بر روی بازی ها آشکار شد. هر دو گروه از افرادی که رویای آگاهانه و انجام بازی های رایانه ای را تجربه می کنند از مهارتهای درک فضایی بالایی برخوردار بوده و کمتر در معرض ابتلا به بیماری قرار داشتند.
در عین حال هر دو گروه سطوح بالایی از تمرکز و توجه را از خود به نمایش می گذاشتند که به واسطه تمرین هایی از قبیل مدیتیشن و یا صرف ساعتها مبارزه با دشمنان مجازی برای دست یافتن به مرحله بعدی بازی های رایانه ای به دست آمده بود.
این باعث شد "گکنبچ" برای مطالعه بر روی رویای افرادی که علاقه ای به بازی های رایانه ای ندارند و یا به آن اعتیاد دارند، کنجکاو شود. وی مطالعات خود را از سال 2006 در دو بخش آغاز کرد. بخش اول نشان می داد افرادی که اغلب به بازی های رایانه ای مشغول بودند بیشتر رویاهای آگاهانه را تجربه می کردند، رویاهایی که در آن افراد خود را از خارج از بدنشان مشاهده می کنند و در عین حال کنترل بیشتری بر روی رویاهای خود داشتند یعنی این توانایی را داشتند تا جهان رویاهای خود را تغییر دهند، درست مشابه کنترل شخصیتهای بازی های رایانه ای.
حکمرانی بر جهان کابوسهای شبانه
یافتن هشیاری و کنترل در رویای بازیکنان بازی های رایانه ای با یکدیگر برابرند. اما "گکنبچ" بر اساس شیوه " شبیه سازی ترس" درباره تاثیر بازی های رایانه ای بر روی کابوسها نیز تحقیقاتی انجام داد. این شیوه احتمال به وجود آمدن رویاها به واسطه شبیه سازی موقعیتهای ترسناک در زندگی واقعی را بیان می کند.
به منظور بررسی این نظریه "گکنبچ" مطالعه ای را با حضور 35 مرد و 63 زن انجام داد و با استفاده از ارزیابی های مستقلی سطوح ترس رویاها در این افراد را کدگذاری کرد. نتایج نشان دادند بازیکنان بازی های رایانه ای موقعیتهای ترس کمتری را تجربه کرده و یا در چنین موقعیتهایی خود به جای عامل ترساننده قرار داشتند، به بیانی دیگر سناریو ترسناک رویاهای این افراد به سرگرمی تبدیل می شد.
به گفته "گکنبچ" در این شرایط افراد فرار نمی کنند، بلکه در رویای خود باقی مانده و به مبارزه می پردازند، در واقع میزان خشونت آنها از حد عادی بیشتر می شود.
بر این اساس دانشمندان اعلام کردند در صورتی که بازی های رایانه ای بتوانند به عنوان عملکردی نیمه محافظتی در برابر کابوسها به کار گرفته شوند، شاید بتوان از آنها در درمان سربازانی که از اختلال فشار روانی پس آسیبی یا PTSD پس از حضور در میدانهای جنگ در عذابند استفاده کرد.
بر اساس گزارش لایو ساینس، روانشناسان کابوسها را به عنوان یکی از نشانه های این اختلال روانی می شناسند و مطالعات نشان داده اند در میان این بیماران درصد ترسناکی از تجربه کابوسهای شبانه وجود دارد. 71 تا 96 درصد این بیماران به صورت متوالی تجربه کابوس دیدن دارند در حالیکه این میزان در میان افراد عادی سه تا پنج درصد است.
نظر شما