به گزارش خبرنگار مهر، در نشست تخصصی "بررسی وضعیت کنونی آموزش کلام" که در روز پنجشنبه 6 خرداد در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار شد، دکتر محمدزاده طی سخنانی به وضعیت آموزش در دانشگاهها اشاره کرد و گفت: ما در یک مسیر تحول در افکار بشری در زمینههای رشتههای دانشگاهی قرار داریم که این تحولات تأثیر خود را در نحوه ارائه مباحث در کتابهای درسی و عملکرد اساتید در کلاسها قابل لمس باشد.
وی فهم دین، ایمان و دفاع از آنچه فهم میشود را از مبانی اصلی تدریس کلام خواند و گفت: متأسفانه گاهی کلاسهای کلامی به جای دفاع از اعتقادات دینی خود، شرایط را برای افزایش شبهات ایجاد میکند.
دکتر محمدزاده افزود: تبیین عقاید دینی و در نظر گرفتن اصولی که مستلزم نوعی انعطاف در کلاس درس باشد از دیگر ویژگیهای تدریس کلام است. در کلاسها و متون کلام تبیین عقاید یکی از مهمترین مباحثی است که علاوه بر آن براساس روش تدبری که در تبیین این معارف صورت میگیرد این امکان برای مخاطب ایجاد شود که براساس فهمیدههای خود با برخی از سئوالات مواجه شود و روشهای پاسخگویی به این سئوالات را درست پیدا کند.
وی به تشریح چند پیشنهاد خود در نگارش متون آموزش کلام پرداخت و گفت: بهره برداری از دیدگاههای برخی معاصرین صاحب اثر در کلام از جمله علامه طباطبایی بسیار مؤثر است. دیدگاههای علامه در مورد زمینهسازی برای ایجاد یک متن و روش مناسب مباحث کلامی براساس ویژگیهایی که برشمردم میتواند در مسیر تدوین یک متن درسی کلامی موثر باشد.
دکتر محمدزاده "المیزان" را تفسیری تدبری نامید و افزود: براساس رویکرد تفکری علامه در تفسیر آیات قرآن داشتند ما امروز برای رفع نیازهایمان در بعد اعتقادی و در کلاسهای کلامی به ویژه در دانشگاهها باید با این مبنا دست به یک تألیف بزنیم شاید در این تألیف در مباحثی لازم باشد گاهی از یافتههای سایر علوم بهره بگیریم اما اگر بخواهیم آن علوم را اصل قرار دهیم باید مطمئن باشیم با هر تحولی که در علوم دیگر پیش میآید امکان اینکه پاسخها و دفاعیاتی که ما از مدعیات دینی براساس آن ارایه کردیم نیز تا حد زیادی خدشهدار شود.
وی تدوین "قواعد کلی کلامی" را یکی دیگر از پیشنهادات خود در تدریس کلام تخصصی در دانشگاهها اعلام کرد و گفت: اگر بتوانیم این متون را تنظیم کنیم، می شود از روشهای آموزش که جهات تدبیر و تفکر را برای مخاطب مشخص میکند و به انگیزهها و نیازهای مخاطب توجه دارد روش "آموزش فعال" میشود و کلام تنها از بین آراء دیگران که ممکن است برای ما آن پرسشها موضوعیت نداشته باشد را خارج کنیم.
نظر شما