به گزارش خبرنگار مهر در قم، حجتالاسلام مرتضی وافی، صبح شنبه در چهارمین نشست عاشوراپژوهی "چهل منزل تا اربعین" با عنوان جریانشناسی فکری معارضان قیام کربلا با اشاره به اینکه اوج مناسک آئینی و رفتارهای مذهبی و ساختار و مناسک آئینی در حال و هوای عاشورا و تفکر عاشورایی است، گفت: نباید گمان کنیم هرکس عاشورایی شد همه ابزارها و فضاهای دنیا را پشت سر میگذارد، باید از این ابزارها و فضاها استفاده کرد و به کمال مقصود رسید.
دبیر شورایعالی فرهنگی مسجد مقدس جمکران گفت: دینداری و رجوع به مناسک آئینی تنها با رفتار تقلیدی و بدون تعقل، ما را برای رسیدن به باطن عاشورا باز میدارد.
به نظر مدیر مرکز مطالعات راهبردی خیمه اگر مناسک آئینی و رفتارهای مذهبی تنها از شور و احساس برخوردار باشند دارای نقاط ضعفهایی است که نمیتواند ابعاد کامل مناسک آئینی را برای جهان نشان دهد.
منشا خرافات نگاه عاطفی به دین است
وافی با اشاره به اینکه بسیاری از خرافات و بدعتهایی که در مناسک آئینی اتفاق میافتد، منشا آن نوع نگاهی است که تنها عاطفی به دین و دینداری میپردازد، تصریح کرد: نباید شمشیر ذوالفقار و محبت امیرالمومنین(ع) را در شاخ بزی بشناسیم که بر حسب اتفاق روی آن نقشی مانند ذوالفقار باشد.
دبیر شورایعالی فرهنگی مسجد مقدس جمکران با تاکید بر اینکه آئین و مناسک آئینی جلوههای خودشان را در عاشورا ماندگار میکنند، گفت: گاهی برای پاسداشت مناسبتهای بسیار مهم در فضای انقلاب و جامعه اسلامی با مشکل مواجه هستیم که حداقل بتوانیم سه تا چهار ساعت فضای زمانی و مکانی این مناسبت را در جامعه پر کنیم.
وی اضافه کرد: مرکز مطالعات راهبردی خیمه در راستای اهداف خود مبنی بر ترویج فرهنگ سیدالشهدا و پاسداشت مجالس حسینی، سلسله جلسات علمی و پژوهشی تحت عنوان چهل منزل تا اربعین را برگزار میکند.
وافی گفت: موضوعاتی که در نشستهای عاشوراپژوهی چهل منزل تا اربعین به آنها پرداخته شد، میتوان به رویکرد عقلانی به واقعه عاشورا، نگرش متافیزیکی به عاشورا، جامعه شناسی تاریخ عاشورا، جامعه شناسی تحریفات عاشورایی، عاشورا و انقلاب اسلامی، پیوند عاشورا و انتظار و... اشاره کرد.
نظر شما