به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از اکونومیک تایمز، "اس ام کریشنا" وزیر امور خارجه هند اواسط ماه مه در سفر به تهران از تمایل کشورش برای همکاری در زمینه خط لوله گاز ایران، هند و پاکستان خبر داد، اما در عین حال شروطی را در زمینه امنیتی بیان کرد. با این وجود هم اکنون یک دلیل اقتصادی مهمتر در زمینه این همکاری گازی وجود دارد.
به نوشته اکونومیک تایمز؛ قاعده خط لوله گاز ایران، هند و پاکستان قیمت گاز را به قیمت نفت مرتبط می کند که بر اساس این فرمول هند مجبور به پرداخت 10 میلیون واحد دمایی انگلیس به قیمت نفت امروز یعنی بشکه ای 70 دلار است و در صورت بازگشت قیمت نفت به بالاترین قیمت آن در سال 2008 یعنی بشکه ای 150 دلار باید 20 میلیون واحد دمایی انگلیس را پرداخت کند. درست زمانی که تکنولوژی گاز سنگ رست سبب کاهش قیمتها شده است، احتمالا هند این فرمول قیمت را نمی پذیرد.
بر اساس این گزارش، هند دارای بزرگترین ذخایر سنگ رست است و کسب تجربه و استفاده از تکنولوژی جدید استخراج گاز از سنگ رست، می تواند به کمپانی های هندی کمک کند تا چنین تکنولوژی جدیدی را در کشورشان اجرا کنند.
البته روزنامه انگلیسی زبان اکونومیک در حالی این گزارش را منتشر می کند که دولت آمریکا در حال حاضر با نشان دادن مخالفت خود در زمینه همکاری گازی پاکستان با ایران و با فخر فروشی درباره تکنولوژی مورد استفاده خود در تلاش برای ترغیب دیگر کشورها برای استفاده از فناوری گاز سنگ رست است، چنانچه "هیلاری کلینتون" وزیر امور خارجه آمریکا اخیرا گفته است که گاز سنگ رست در صورت توسعه می تواند کمک شایانی به تامین انرژی منطقه بکند، درست همانطور که در حال حاضر کمک بزرگی به ایالات متحده کرده است.
در همین حال "رابرت بلیک" معاون وزیر خارجه آمریکا در امور جنوب آسیا و آسیای مرکزی بار دیگر در سخنانی خصمانه و در تلاش برای فشار بر اسلام آباد درباره همکاری گازی با تهران ادعا کرده است: نگرانی های ما درباره دولت ایران خیلی روشن است. با توجه به بی اعتنایی آن به تعهدات بین المللی اش و نگرانی های جامعه جهانی از برنامه هسته ای این کشور ما فکر نمی کنیم که اکنون زمان مناسبی برای این گونه گفتگوها با تهران باشد.
این مقام وزارت خارجه آمریکا گفته است: اکنون زمانی بسیار حساس است و ما ترجیح می دهیم تا هیچ کشوری چنین مذاکراتی با ایران نداشته باشند.
نظر شما