۱۰ خرداد ۱۳۸۹، ۱۵:۳۲

چشم‏اندازها و چالشهای آموزش-9/

رشد کمی انتشار مقالات به تنهایی نشانه توسعه علمی نیست

رشد کمی انتشار مقالات به تنهایی نشانه توسعه علمی نیست

خبرگزاری مهر - نمی‏توان صرفاً با رویکردی کمی به توسعه علم در کشور و با توجه به آمار انتشار مقالات گوناگون در ISI و نشریات علمی پژوهشی، توصیفی نزدیک به واقع از وضعیت موجود ارائه و چشم‏اندازی از آینده مطلوب ترسیم کرد.

بسیار گفته‏اند و بسیار شنیده‏ایم که چاقو می‏تواند کارکردی دوگانه داشته باشد؛ در دستان یک جانی، جان آدمیان را بستاند و در دستان یک جراح، حیات‏بخش آدمیان باشد. تکرار این مثل برای آن است تا یادآور شویم که این ویژگی تنها مختص به چاقو نیست که نقشی دو گانه را در جهان ما آدمیان بازی می‏کند، بل چیزهای دیگری هم هستند که چنینند.

آمار یکی از آن چیزهایی است که چنین کارکرد دو گانه‏ای دارد. از یک سو می‏تواند ما را یاری کند تا به شناختی بهتر از خود و جهان پیرامونمان برسیم و در نتیجه بتوانیم به بهبود اوضاع جهان خود اقدام کنیم و از سوی دیگر همین آمارها اگر با نیت سوء همراه یا از سر جهل ارائه شوند، می‏توانند ابزاری باشند برای توجیه آنچه ارائه کننده آن آمار در صدد توجیه یا پنهان کردن آن است.

به بیان دیگر آمارها می‏توانند واقعیت را تا حد ممکن آنگونه که هست به ما بنمایانند یا خود حجاب این واقعیتها و چه بسا حقایق شوند. به همین دلیل است که در مواجهه با آمارها همواره باید ذهنی تیز داشت تا مبادا آمارها به سادگی ما را بفریبند و ما در جهان آمارهای دروغین گرفتار شویم.  

مثال در این باره زیاد است و تنها با نیم نگاهی به اخبارهر روزه می‏توان چنین آمارهایی را مشاهده کرد. اما آنچه در این یادداشت بر آن تأکید می‏شود به آن مواردی مربوط است که در حوزه‏های مربوط به رشد علمی در ایران ارائه می‏شود.

در ارائه آمار نکات گوناگونی را باید مد نظر قرار داد؛ تعاریف و مقدمات، مسایلی که سبب شده‏اند به آمار نیازمند باشیم، افرادی که در این امر دخیلند، سفارش‏دهندگان، روندی که منجر به تولید آمار مربوطه می‏شود و...‏ همگی از این جمله‏اند. بنابراین ممکن است فردی با توسل به آمار بکوشد چیزهایی را آنگونه که نیستند نشان دهد یا چیزهای دیگری را آنگونه که هستند نشان ندهد.

اما حتی اگر نیتی سوء در پس پشت آماری که ارائه می‏شود وجود نداشته باشد باز باید مراقب بود. به عنوان مثال اگر نگاهی به وضعیت تولید علم در ایران بیندازیم خواهیم دید که ایران در سالهای اخیر در این حوزه رشد کمی قابل توجهی داشته است. در سال 1993، تعداد مقالات بین‏المللی ایران، 173 مقاله بوده است که همین شاخص در سال 2002 به 3000 و در سال 2005 به بیش از 5500 مقاله رسیده است.

همچنین 7168 عنوان مقاله ISI در سال 2006 توسط دانشمندان و پژوهشگران ایرانی به چاپ رسیده است و بیش از 6000 مقاله نیز در مجلات علمی پژوهشی داخل منتشر شده است. (نهضت تولید علم و جنبش نرم‏افزاری در ایران، گزارش راهبردی مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلت نظام، بهار 1387)

بی‏شک این آمار نشاندهنده رشدی سریع و قابل توجه در انتشار مقالات علمی محسوب می‏شود اما نمی‏توان صرفاً با رویکردی کمی به این حوزه، تحلیلی درست از وضعیت موجود و تصویری مناسب و متناسب از چشم‏انداز آینده ارائه کرد.

البته تعداد مقالات اگر دقیق و مبتنی بر پژوهش باشند نشاندهنده پیشرفت علمند اما اگر توسعه علمی فقط در شکل ظاهری آن یعنی افزایش تعداد مقالات مورد توجه قرار بگیرد آنگاه باید گفت که هنوز نظام جهان علم به درستی درک نشده است.

اگر از طرح نظرات موافق و مخالف درباره انتشار مقالات پژوهشگران ایرانی در ISI بگذریم مهمترین نکته‏ای که در اینجا می‏توان متذکر شد این است که تنها نباید به آماری که مثلاً از انتشار اینگونه مقالات ارائه می‏شود اکتفا کرد تا بتوان وضعیت فعلی توسعه علمی کشور را مشخص نمود، بلکه لازم است شاخصهای دیگری چون اختراعات، اکتشافات، تألیف کتابها، پژوهشهای گروهی منتج به مقاله، نوآوریها و کارآفرینیها و... را نیز مدنظر قرار داد.

بدون توجه به این نکات است که گاه اظهارنظرهای شگفت‏انگیزی از سوی برخی افراد در توصیف توسعه علمی کشور صورت می‏گیرد بی آنکه نگاهی همه سو نگر در این باره وجود داشته باشد. بگذریم از اینکه بسیاری از این افراد بی آنکه آگاه باشند به نحوی از علم سخن می‏گویند که گویی - بی‏آنکه خود بدانند - قبای پوزیتیویستها را بر تن کرده‏اند، که یکی از نتایج آن، نگاه فنی - مهندسی این مدعیان نسبت به تمامی مظاهر معرفت و نظامهای گوناگون دانش است.

کد خبر 1093007

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha