سعید ابوطالب درباره آثار تصویری که با موضوع حضرت امام خمینی (ره) ساخته شده به خبرنگار مهر گفت: برای ساخت اثری با ارزش و تاثیرگذار درباره حضرت امام خمینی (ره) نیاز به تحقیق و پژوهش مکتوب است، عنصری که فقدانش به وضوح دیده میشود. این پژوهشها میتواند زمینه ساخت اثری باارزش در حوزه مستند یا سینمایی را فراهم کند.
وی ادامه داد: حضرت امام (ره) شخصیتی چند وجهی است و میتوان وی را از بعد معرفتی، سیاسی، جایگاه تاریخی و حتی زندگی شخصی بارها بازنگری و مطالعه کرد، در پرتو این مطالعات است که واقعیت این شخصیت بزرگ سیاسی مذهبی و تاثیری که بر نسل پس از خود و جهان اسلام گذاشت روشن میشود.
پشت صحنه فیلم تلویزیونی "11 دقیقه و 30 ثانیه" به کارگردانی بهروز افخمی
این مستندساز افزود: در سینما و تلویزیون درباره امام راحل فیلمها و مجموعههایی ساخته شده و کارهای ماندنی و باارزش کم نیستند اما میتوان از وجوه دیگر به این شخصیت پرداخت و راهها هم محدود نشده است. البته پرداختن به زندگی امام خمینی (ره) با مشکلاتی همراه است، نسلی که حیات ایشان را درک کرده هنوز زنده است و شاید برای این گروه دیدن یک بازیگر در قالب ایشان سخت باشد. اما در حوزه مستند با اتکا به همین تصاویر فراوان باقی مانده از ایشان میتوان کارهای مختلفی کرد.
وی گفت: بیشتر آثار تصویری که درباره حضرت امام ساخته شده از نبود تحقیق و پژوهش عمیق و جدی لطمه خورده و به آثاری ژورنالیستی تبدیل شده اند. نمیتوان درباره شخصیتی این چنین عظیم صحبت کرد بدون آنکه به دانش، بینش و علم مسلط بود، بدون پشتوانه علمی عمیق نمیتوان اثری خلق کرد که به حقیقت روح بزرگ و مرتبه علمی ایشان نزدیک باشد.
ابوطالب گفت: در سینمای حاتمیکیا و افخمی میتوان به طور مستقیم و غیرمستقیم آثاری از حضرت امام (ره) دید که جذاب و ماندگار است، اما آثاری که به طور مستقیم به اندیشههای امام پرداخته باشد اندک است. مجموعه مستندهایی که تلویزیون در سالهای مختلف درباره امام خمینی ساخته و پخش کرده قابل قبول است، هر چند میتوان به بخشهایی از این مستندها انتقاد داشت. اما اینها قطرهای از دریای شخصیت بزرگ ایشان را نشان میدهد و هنوز فرصت برای پرداختن به بخشهای مختلف زندگی و سیره و سلوک ایشان باقی است.
نماینده دوره ششم مجلس شورای اسلامی ادامه داد: امام خمینی (ره) فیلسوفی عارف مسلک بود، نظریههای مترقی فراوان در رابطه با عدالت، جمهوری اسلامی، آزادی بیان و اندیشه و حق حاکمیت مردم داشت. متاسفانه در سالهای اخیر به دلیل روشن نشدن این دیدگاههای متعالی هر گروه و جناحی خود را به حضرت امام منتسب میکند. یکی از راهکارهایی که سینما و مستندسازی میتواند ارائه دهد تبیین این دیدگاهها است.
ابوطالب گفت: خانواده محترم امام و موسسه تنظیم و نشر آثار ایشان هرگز محدودیتی برای ساخت اثری درباره امام خمینی اعمال نکردهاند. سازمانهایی مثل صدا و سیما هم از ارائه اسناد و مدارک تصویری و مکتوبی که درباره امام راحل وجود دارد کوتاهی نمیکنند اما بزرگی و عظمت این شخصیت است که بسیاری از کارگردانها را برای نزدیک شدن به ایشان و ساخت فیلم و مستند دربارهشان به دلهره میاندازد. من به عنوان یک مستندساز همیشه دوست داشتهام درباره امام خمینی کاری انجام بدهم اما ترسیدهام نتوانم حق مطلب را ادا کنم.
کارگردان مستند "خلیج فارس" افزود: امام خمینی (ره) یک شخصیت ملی است و ارتباط ایشان با گروهها و جناحهای مختلف حلقه اتصال این گروهها است. هنوز هم میتوان زیر سایه این شخصیت الهی به یکپارچگی، همدلی و اتحاد رسید. در تاریخ تشیع شخصیتی با این ویژگیهای علمی، عرفانی و سیاسی کم داریم و وظیفه ما است نسلهای مختلف را با ابعاد شخصیت امام راحل آشنا کنیم.
وی ادامه داد: در میان آثاری که درباره امام خمینی (ره) ساخته شده مستند "روح الله" که محصول شبکه المنار و دوستان لبنانی است قابل قبول است. این دوستان بدون توجه به اغراض سیاسی و خط کشی هایی که در داخل ایران وجود دارد این مستند را ساختهاند و کاری در خور توجه در این حوزه به یادگار گذاشتهاند. فیلم تلویزیونی "11 دقیقه و 30 ثانیه" به کارگردانی بهروز افخمی هم ساختاری حرفهای و روایتی جذاب دارد و بخشی از تاریخ انقلاب با حضور ایشان را به خوبی به تصویر کشیده است.
نظر شما