خبرگزاري " مهر" - گروه دين و انديشه : مجموعه مقالاتي كه دركتاب " جنبش نقطويه " جمع آوري شده است به معرفي چگونگي پيدايش و ارزيابي نقش و كاركرد جنبش نقطويه و پيش درآمد آن ، " حروفيه " پرداخته است .
در اين كتاب، پيوند ميان برخي از مذاهب و نگره هاي مذهبي موجود در هند با آنچه در ايران بوده يا پس از آن پيوند پديد آمده، مورد توجه قرار گرفته است . همچنين زمينه هاي فرهنگي، اجتماعي و فلسفي پيدايش نقطويه و پسيخاني يا واحديه و عقايد و باورها، شخصيت هاي بنيانگذار و موثر و آثار و منابع آنان مطالبي است كه در اين مجموعه مورد توجه قرار گرفته است.
مولف در اين اثر كوشيده تا هر آنچه را در مآخذ مختلف و به صورت پراكنده درباره نقطويان و حروفيه آمده است گردآوري كرده و مورد بررسي قرار دهد. اين كتاب به ضرورت پژوهشي اين فرقه و مسائل مهم ديگر پرداخته و توجه خاصي نيز به پديد آمدن اين فرقه در قرن نهم هجري در ايران دارد .
پديد آمدن فرقه نقطويه و حروفيه در قرن نهم هجري در ايران و به دنبال آن روي كار آمدن صوفيان اردبيل و پيش از آن پديد آمدن فرقه مشعشعي و نور بخشي و غيره، حكايت از آن دارد كه ايران، آبستن شكل گيري اين قبيل عقايد و افكار بوده است. به ويژه كه به دنبال آن ، جريان شيخي گري و بابيگري هم در قرن سيزهم هجري در ايران پديد آمد و باز نشان داد كه ايران به دليل برخي از سنت هاي موجود در آن و همچنين با سو استفاده از برخي از آموزه هاي شيعي در زمينه ولايت و مهدويت ، همواره ممكن است بستري براي پديد آمدن اين قبيل گرايشهاي انحرافي باشد. گرايشهايي كه اغلب در پوشش عرفان تلاش مي كنند تا حس معنويت گراي انسان ايراني را كه بخش عمده ادبياتش غزل است به سوي خود جذب كنند.
نظر شما