بنا بر مدارک مستدل، سرمایه گذاری در حوزه آموزشی کشور، عامل اصلی رشد سریع اقتصادی ایرلند است، چرا که سرمایه گذاری نیروی انسانی به میزان سرمایه گذاری در زیر ساختهای فیزیکی مهم است. اجرای سیاستهایی من جمله آموزش علوم و فناوری و سرمایه گذاریهای لازم در تحقیقات کاربردی سبب اطمینان از این موضوع می گردد که کشور ایرلند به حفظ ظرفیتهای خود جهت باقی ماندن در عرصه تکنولوژی مبادرت می نماید.
از اوایل دهه 90 شناسایی ظرفیتهای آموزشی کشور رو به افزایش بوده است. علاوه بر این پیشرفت قابل ملاحظه ای نیز در زمینه بر طرف ساختن نارساییها و افزایش مشارکت همگانی در حوزه آموزش صورت گرفته است.
طرح توسعه آموزش بزرگسالان نیز در نوامبر سال 1998 به مورد اجرا گذارده شد. توسعه برنامههای آموزش ابتدایی کودکان و آموزش بزرگسالان نشانه تغییر سیستم سنتی آموزش کشور ایرلندو اهمیت آموزش در درازمدت است.
بر همین اساس طی دهه 90 تغییرات عمدهای در جهت رشد اقتصادی، سرمای هگذاری در حوزه آموزش و اتخاذ سیاست آموزشی فراگیر اعمال گردید.
یافته های مؤسسه بین المللی سواد آموزی بزرگسالان ایرلند نشان می دهد که پیشرفت فراوانی دراین زمینه به دست آمده است. طی سال 1999 طرح توسعه ملی با صرف مبلغی بالغ بر 5.35 میلیارد پوند در حوزه آموزش و پرورش کشور به مورد اجرا گذارده شد. گفتنی است که مبلغ مذکور در جهت هر چه پیشرفته تر کردن امکانات و ابزار آموزشی مراکز آموزشی کشور هزینه شد.
در همین رابطه دولت ایرلند نیز از آموزش تحت عنوان کلید اصلی توسعه ملی یاد کرده و به طراحی برنامههای توسعه 7 ساله مبادرت نمود. از جمله مهمترین سیاستهای آتی دولت ایرلند در حوزه آموزش کشور میتوان به موارد ذیل اشاره کرد:
- بر طرف کردن معایب سطوح مختلف آموزشی
- حمایت از فرهنگ آموزش درازمدت با تأکید بر بهره گیری از فرصتهای آموزشی مناسب
- بهره گیری از امکانات پیشرفته آموزشی و ارتقاء کیفیت تحصیلی کلیه سطوح آموزشی
بر همین اساس از جمله مهمترین سیاستهایی که طی طرح توسعه ملی به مورد اجرا در آمده است، می توان به موارد ذیل اشاره نمود:
1ـ طرح سوادآموزی همگانی با هزینه 74 میلیون پوند
2- طرح سوادآموزی بزرگسالان با هزینه 73.8 میلیون پوند
3ـ طرح تکمیل آموزش با هزینه 75.5 میلیون پوند
4ـ طرح حمایت از آموزش پناهندگان با هزینه 3.5 میلیون پوند
5- طرح آموزش درازمدت با هزینه 108.5 میلیون پوند
6- طرح آموزش مهاجرین و جهانگردان با هزینه 9.8 میلیون پوند
7- طرح خدمات مشاورهای آموزشی 98 میلیون پوند
8- طرح افزایش میزان دانشآموزان سطح سوم آموزش 95 میلیون پوند
لازم به ذکر است که سیاست طرح آموزش درازمدت در جهت نیل به اهداف ذیل صورت می گیرد:
1ـ تأکید بر گسترش آموزش ابتدایی
2ـ حمایت از آموزشهای تکمیلی
3ـ گسترش برنامههای آموزش زبان
4ـ توسعه کیفیت آموزشی
5ـ ارائه خدمات آموزشی و رفاهی به دانشآموزان مقاطع مختلف تحصیلی
6- گسترش تحقیق، تکنولوژی، توسعه و نوآوری در حوزه آموزشی
از سال 1831 میلادی، نظام دولتی و ملی آموزشی در کشور ایرلند پایه ریزی شد. مطابق این نظام کلیه شهروندان کشور محق فراگیری آموزش دوره ابتدایی شدند. با تصویب ماده قوانین آموزشی طی سال 1924 میلادی، مسئولیت اداره و مدیریت برنامههای آموزشی ویژه مقطع ابتدایی به دپارتمان آموزش محول شد که در رأس آن وزیر آموزش قرار دارد.
بر اساس این گزارش، وزیر آموزش و علوم کشور ایرلند اخیراً به ارائه لایحه جدید رفاهی - آموزشی به پارلمان کشور ( Oireachtas ) مبادرت کرده که قرار است در آینده نزدیک به تصویب نمایندگان برسد. تصویب لایحه جدید که جایگزین لایحه قبلی مربوط به سال 1926 میلادی میگردد به اعمال تغییراتی به شرح ذیل منجر می شود:
1- افزایش سن پایان تحصیلات پایه تا شانزده سالگی
2- پایه ریزی نظام جامع مدیریتی جهت رسیدگی به مسائل و مشکلات آموزشی و رفاهی دانشآموزان
3- اصلاح قانون حضور دانشآموزان در مدارس
4 - بهبود وضعیت آموزشی دانشآموزان ایرلندی
5- کاهش نرخ بیسوادی در میان بزرگسالان
6- توسعه و گسترش آموزش پایه و دیگر مهارتهای اساسی موردنیاز جوانان و بزرگسالان
الف ) برطرف کردن معضل بیکاری دراز مدت
ب ) روزآمد کردن مهارتهای شغلی کارگران
پ ) آموزش فردی ، اجتماعی و بهداشتی
ت ) آموزش علوماجتماعی و سیاسی
آموزش علوم اجتماعی و سیاسی در کلیه مدارس مقطع متوسطه کشور ایرلند اجباری است . در این طرح که به ( C SPE ) نیز موسوم است عمدتا موضوعاتی نظیر حقوق بشر و مسئولیتهای اجتماعی افراد مورد توجه قرار می گیرند.
ث ) آموزش برای زندگی بهتر
طی سال 1987 میلادی، شورای ملی ارزشیابی و برنامه ریزی تحصیلی برای ارائه خدمات مشاوره و همیاری به وزیر آموزش و علوم در دو مقطع تحصیلی ابتدایی و متوسطه پایه ریزی شد.
طی سال 1991 میلادی، شورای مذکور مأموریت یافت تا به تحقیقاتی در خصوص مقطع آموزش ابتدایی مبادرت کرده و در صورت لزوم تجدید نظرهای لازم را اعمال کند. لازم به ذکر است که این تجدیدنظر به ایجاد تغییرات سریع علمی، اجتماعی و فنی در مقطع ابتدایی منجر شده و به تبع آن جایگاه بخش آموزش مقطع ابتدایی کشور در میان کشورهای عضو اتحادیه اروپا و سایر کشورهای دنیا ارتقا یافت.
لازم به ذکر است که سیاست تحصیلی بازبینی شده این مقطع به کلیه مدارس کشور ابلاغ شده و از سال 2000- 1999 میلادی به این سو لازمالاجرا گردیده است.
--------------------------
منبع سایت دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی
نظر شما