به گزارش خبرنگار مهر در خرم آباد، سمندر کوهستانی لرستان نام گونه ای است بسیار زیبا که با طول 14 سانتی متر در نزدیکی شهبازان لرستان زیست می کند.
سمندری که بر پشت خود خالها یا نوارهای زرد یا نارنجی چشمگیر روی زمینه قهوه ای دارد که شاید بتوان گفت زیبایی بیش از حد این موجود موجب مظلوم واقع شدن آن شده است.
صید بی رویه این گونه اندمیک ایرانی باعث شده است که این گونه بی نظیر لرستانی به شدت در معرض انقراض قرار بگیرد و بیان این موضوع تلخ که محیط زیست ایران به زودی سمندر لرستانی خویش را برای همیشه از دست می دهد بسیار وحشتناک و تاسف آور است.
این در حالی است که بسیاری از کشورهای اروپایی و آمریکایی برای تکثیر و پرورش سمندر لرستان هزینه های بسیار زیادی می کنند.
پیش از این خبرگزاری مهر در گزارش های متعددی به اهمیت حفاظت گونه در معرض خطر سمندر لرستانی پرداخت و بر ضرورت همکاری میان استانهای لرستان و خوزستان با توجه به پراکنش این گونه در مرز این دو استان تاکید کرد که این امر موجب استقرار اکیپ حفاظتی از سوی محیط زیست لرستان و در نتیجه کاهش چشمگیر خروج این گونه از خاک این استان شد.
این در حالی است که حفظ این گونه منحصر به فرد نیازمند همکاری مسئولان استان خوزستان نیز بود در نهایت در پیگیرهای خبرنگار مهر در خوزستان متاسفانه مسئولان این استان با تاکید بر اینکه "حفاظت از سمندر لرستانی در اولویت کاری خوزستان نیست" از بار این مسئولیت ملی شانه خالی کردند.
انعقاد تفاهم نامه همکاری میان لرستان و خوزستان برای حفظ سمندر
خوشبختانه در ادامه پیگیریهای خبرگزاری مهر مدیر کل محیط زیست استان لرستان از انعقاد تفاهمنامه همکاری میان لرستان و خوزستان برای حراست از سمندر لرستانی خبر داد.
علی حسین بازگیر در این رابطه به خبرنگار مهر در خرم آباد گفت: سمندر لرستان تنها گونه جانوری است که نام لرستان را جزو نام علمی خود دارد.
وی با بیان اینکه این گونه از جمله گونه های در معرض خطر است، بیان داشت: واحد حفاظت جهانی محیط زیست سمندر لرستانی را در لیست قرمز قرار داده است.
ایجاد پاسگاه هایی برای حفاظت از سمندر در مرز لرستان و خوزستان
مدیر کل محیط زیست استان لرستان با اشاره به ممنوعیت تجارت بین المللی سمندر، افزود: در حال حاضر با توجه به صعب العبور بودن راه دسترسی به این منطقه از طرف لرستان عمده قاچاق سمندر از طرف استان خوزستان و از مسیر راه اهن صورت می گیرد.
بازگیر با اشاره به فعالیت عده ای سودجو برای زنده گیری این گونه منحصر به فرد، خاطر نشان کرد: مطالعاتی در زمینه سمندر و زیستگاههای آن تاکنون در این اداره کل انجام شده است.
وی تصریح کرد: در این راستا برنامه ای که در دستور کار قرار دارد ایجاد پاسگاه هایی برای حفاظت از این گونه در زیستگاه آن است.
مدیر کل محیط زیست استان لرستان یادآور شد: همچنین در این راستا با رایزنی که با مسئولان محیط زیست استان خوزستان انجام شده است قرار است این استان نیز برای حفاظت از سمندر در مرز خود یک پاسگاه حفاظت را دایر کند.
پیگیری مهر؛ اجابت درخواست محقق لرستانی برای تکثیر سمندر
معاون محیط طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست استان لرستان نیز در این رابطه به خبرنگار مهر گفت: این گونه به رغم اینکه به سمندر لرستانی شهرت دارد ولی از هفت زیستگاه آن تنها یک زیستگاه در محدوده جغرافیایی استان لرستان است.
سعید بابایی با بیان اینکه تا سال 86 هیچ گونه مطالعاتی در زمینه این گونه صورت نگرفته است، افزود: پس از آن با توجه به کشف و ضبط این گونه در هنگام خروج از کشور اهمیت علمی آن برای همه روشن شد.
وی خاطر نشان کرد: با تلاش هایی که در این زمینه در حال انجام است ما قول می دهیم که سمندر لرستانی را به زودی از لیست قرمز جهانی خارج کنیم.
معاون محیط طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست استان لرستان همچنین با اشاره به فعالیت محقق لرستانی در این حوزه، عنوان کرد: با همکاری فرهنگ ترکی مسئول مرکز تحقیقات خزنده دوزیست شناسی برنامه تکثیر مصنوعی این گونه در دستور کار قرار دارد.
سمندر لرستانی و ضرورت نگاه ویژه مسئولان محیط زیست
پیش از این یکی از محققان برجسته مرکز تحقیقات اکولوژی و خزنده- دوزیست شناسی از طریق خبرگزاری مهر اعلام آمادگی کرده بود که قادر است سمندر لرستانی را به مرحله تکثیر برساند و نشان دهد این کار برای متخصصان ایرانی نیز شدنی است که با توجه به اظهارات مسئولان محیط زیست استان به این درخواست پاسخ مثبت داده شده است.
در حالیکه اخیرا از سوی کشورهای عضو قرارداد حمایت از گونه های طبیعی(ساتیس) در قطر ممنوعیت معامله این گونه نادر در دنیا به تصویب رسیده است که فروش و عرضه این گونه زیبا در شهرهای مختلف کشور برای نگهداری در آکواریم های خانگی و همچنین بر روی سفرهای هفت سین همچنان استمرار دارد که آخرین مورد آن عرضه سمندر لرستانی در نمایشگاه بین المللی استان فارس بود.
بنابر این گزارش چندی قبل کشورهای عضو قرارداد حمایت از گونه های طبیعی(ساتیس) در قطر نشستی برگزار کردند که تا سوم فروردین سال جاری ادامه داشت. موضوع نشست مذکور تصویب قرار دادهایی به منظور حفظ چند گونه از جانورانی بود که نسلشان درحال انقراض است.
ماهیهای کورال، نوعی قورباغه آمریکای لاتین با چشمهای قرمز و سمندر کوههای زاگرس(سمندر لرستانی) سه گونهای هستند که موضوع این نشست قرار گرفتند.
با توجه به قرار گرفتن سمندر لرستانی در لیست قرمز سازمان جهانی حفاظت از محیط زیست به درخواست "سازمان محیط زیست ایران" ممنوعیت خرید و فروش بین المللی اینگونه در دستور کار اجلاس ساتیس قرار داد.
معاهده ساتیس، معاهدهای است که در سال 1973 به منظور جلوگیری از تجارت گونههای جانوری و گیاهی در معرض خطر انقراض ایجاد شد که ایران نیز عضو این معاهده است.
نگرانی از احتمال انقراض نسل سمندر لرستانی باعث شد در این نشست این کشورها معامله این جانور در خارج از ایران را ممنوع کنند.
این در حالی است که که قاچاق سمندر لرستانی در داخل کشور و به ویژه از خاک خوزستان موجب ایجاد نگرانی هایی در نزد دوستداران محیط زیست شده است که امید می رود با توجه به تفاهم نامه امضا شده این مشکل مرتفع شود.
نظر شما