به گزارش خبرنگار مهر در شیراز، شهرستان استهبان در شرق استان فارس قرار گرفته و از شمال به دریاچه بختگان از جنوب به کوه های تودج ( توده ) ازغرب به دشت رونیز و از شرق به کوه های داراب وایج محدود می شود، در حقیقت این منطقه دشتی است با وسعت دو هزار کیلومتر مربع و میانگین ارتفاع هزار و 731 متر از سطح دریا که توسط کوه ها احاطه شده است.
اقتصاد و معیشت این منطقه بیشتر بر پایه کشاورزی، باغداری و صنایع دستی استوار بوده و به لحاظ سطح زیر کشت، تولید کمی و کیفی و سایر ابعاد این شهرستان به عنوان قطب تولید انجیر ایران و جهان مطرح شده است.
استهبان دارای 23 هزار هکتار انجیرستان است که حدود 18 هزار هکتار آن بارور و بقیه نهال است. در این شهرستان در فصول بارندگی با میانیگن بارش 350 میلیمتر، 17 هزار تن انجیر تولید می شود.
اما آنچه وضعیت شهرستان استهبان را بغرنج کرده، وقوع خشکسالیهای مستمر در استان فارس و این شهرستان بوده به طوریکه باعث نابودی قسمتهای اعظمی از باغات انجیر شده و سطح تولید را به شکل محسوسی کاهش داده است.
خبرگزاری مهر نیز چندی پیش در این خصوص هشدار داد بود که باید برای باغات انجیر این شهرستان در مقابل خشکسالی چاره ای سریع و جدی اندیشیده شود اما از آنچه آمارها و وضعیت امروز استبهان حکایت می کند نمی توان چنین استنباط کرد که مسئولان توجه جدی برای این حوزه به خرج داده اند.
90 درصد انجیرستانهای استهبان با خشکسالی دست و پنجه نرم می کنند
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان استهبان در این رابطه به خبرنگار مهر در شیراز گفت: 50 درصد از انجیرستانهای شهرستان استهبان و در برخی مناطق 90 درصد از این انجیرستانها با خشکسالی دست و پنجه نرم می کند که می توان به منطقه ایج اشاره کرد.
محسن بذرافشان افزود: در انجیرستانهایی که امکان تامین آب برای آنها بوده درختها تاحدودی سرزنده است اما در نقاطی که در دامنه کوه قرار داشته به دلیل کوهستانی بودن منطقه و کافی نبودن خاک ضررهای زیادی به انجیرستانها وارد شده است.
وی تصریح کرد: در سالهایی که میزان بارندگی مناسب بود میزان تولید انجیر سالانه 18 هزار تن بود اما در سال گذشته این تولیدات به شش هزار تن رسید اما با توجه به وضعیت خشکسالی پیش بینی می شود که میزان تولید به کمتر از پنج هزار تن نیز برسد.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان استهبان با اشاره به اقدامات انجام شده برای جلوگیری از خشک شدن انجیرستانها نیز بیان کرد: حفر سه چاه، خرید تراکتور برای آبیاری، حذف شخم زدن زمینهای باغات و ... از جمله اقدامات انجام شده برای جلوگیری از خشک شدن انجیرستانها به شمار می رود.
این وضعیت را می توان دستاوردی از بی توجهی های مسئولان استان در بخشهای مختلف عنوان کرد که اگر کمی بیش از اکنون در گذشته این منطقه را مورد دقت خود قرار داده بودند امروز چنین شرایط نامناسبی در شهرستان استهبان حاکم نبود.
بر اساس تحقیقات خبرنگار مهر، خسارتی که خشکسالی در حوزه انجیرستانها بر شهرستان استبهان وارد کرده حدود 350 میلیارد تومان است که می شد با کمی تدبیر نیمی از این میزان را برای پیشگیری و مقابله هزینه کرد تا چنین خسارتهایی به استان فارس و شهرستان استهبان وارد نشود.
انتقادات شدید نماینده استهبان
نماینده مردم شهرستان استهبان و نیریز در مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه انجیرستانهای استهبان نه تنها در کشور بلکه در دنیا نمونه است، افزود: چندی قبل از سوی دولت مصوبه ای در خصوص حفظ و نگهداری از انجیرستانهای استهبان صادر و مقرر شد که تمامی مسئولان مرتبط برای حفظ انجیرستانها که قدمتی بیش از 200 سال دارد، تلاش کنند.
محمد سقایی افزود: اگر قرار باشد دولت انجیرستانهایی مانند استهبان به وجود آورد 10تا 15 سال زمان لازم بود و میلیاردها تومان نیز باید هزینه می شد اما هم اکنون مسئولان حاضر نیستند از این انجیرستانها که بدون هیچگونه پرداخت هزینه از آنها به وجود آمده نیز مراقبت کنند.
وی با تاکید بر اینکه ساماندهی انجیرستانها نیازمند حمایت متولیان امر بود که چنین اتفاقی به شکل مناسب هیچگاه روی نداد، عنوان کرد: چندی قبل وزیر جهاد کشاورزی به همراه نائب رئیس مجلس به لحاظ حساسیت موضوع به استهبان آمدند و برای مردم روزنه امیدی به وجود آمد اما پس از بازگشت آنها به تهران هیچگونه اقدام موثری صورت نگرفت.
نماینده مردم استهبان در مجلس با اشاره به اینکه مردم درخواست احداث سد با هزینه های صدها میلیاردی ندارند بلکه فقط می خواهند چاره ای اندیشیده شود تا انجیرستانها خشک نشود، افزود: مسئولان استانی هیچگونه اقدام موثری برای جلوگیری از خشک شدن انجیرستانها انجام نداده و فقط به خرید چند تانکر اکتفا کرده اند.
سقایی با اشاره به اینکه وزیر جهاد کشاورزی قول کمک یک میلیاردی می دهد و جهاد کشاورزی استان نامه ای به وزارت ارسال می کند که چندین تانکر خریداری شده و باید پرسید این امر چه دردی را دوا کرده، گفت: این منصفانه نیست که مدیران ارشد استان و مدیران کلان این سرمایه عظیم ملی را نادیده بگیرند.
وی افزود: به محض اینکه به تهران بروم وزیر جهاد کشاورزی را مورد سئوال قرار می دهم تا نسبت به وضعیت این انجیرستانها پاسخگو باشد.
وضعیت باغداران انجیر استهبان ناراحت کننده است
این نماینده مجلس با اشاره به خساراتی که به مردم استهبان وارد شده نیز بیان کرد: به دلیل این خسارات وضعیت اقتصادی مردم به شدت اسفناک شده به گونه ای که باید بخشی از آنها را زیر پوشش کمیته امداد قرار داد.
انجیرستانهای استهبان علاوه بر اینکه از لحاظ باغات انجیر در سطح جهان شاخص هستند، به لحاظ میراثی نیز باید آن را مورد توجه قرار داد.
عمر برخی از این باغات به بیش از 200 سال نیز می رسد و این امر یعنی نه تنها به بعد کشاورزی امر کم توجهی شده بلکه بخش میراثی آن نیز که برای مردم توجیه مالی نیز دارد به فراموشی سپرده شده است.
باید در نظر داشت که توسعه اقتصادی استان فارس فقط در جذب سرمایه محدود نمی شود بلکه حفظ اشتغال و حفظ وضعیت موجود و جلوگیری از حذف و نابودی منابع کنونی نیز از جمله راهکارهایی بوده که به اقتصادی پایدار می انجامد.
رویکردی که مسئولان استان فارس در حفاظت از باغات انجیر استهبان در پیش گرفته اند به هیچ عنوان توجیه نداشته و در نهایت آسیب اقتصادی جدی را به پیکره اقتصاد این استان وارد می کند که جبران آن مشکل خواهد بود.
نظر شما