به گزارش خبرگزاری مهر، علوم انسانی به دلیل پیوند عمیق با زیرساختهای اعتقادی و ارزشی از یکسو، و نقش تعیینکننده آنها در زندگی انسانها از سوی دیگر، از اهمیتی بیبدیل برخوردارند که سبب میشود که کنکاش در مبانی فلسفی این علوم ضرورتی اجتنابناپذیر باشد؛ هدفی که همایش «مبانی فلسفی علوم انسانی» در صدد بررسی آن است.
محورهای این همایش در پنج بخش اصلی کلیات، تاریخچه، مبانی هستیشناختی علوم انسانی، مبانی معرفتشناختی علوم انسانی و مبانی روششناختی علوم انسانی در نظر گرفته شده است.
در بخش نخست موضوعاتی چون چیستی علوم انسانی و تمایز آن با علوم دیگر، قصد و نیّت در موضوع علوم انسانی و پیچیدگی موضوع آن، قلمرو، شعب و طبقهبندی علوم انسانی، هدف علوم انسانی، جایگاه، اهمیت و پیامدهای نظری و عملی علوم انسانی، مبانی علوم انسانی موجود و نقد آن و نقش فلسفه علوم انسانی در تولید علوم انسانی را در بر میگیرد.
در بخش دوم پیدایش و تحولات علوم انسانی در غرب، پیشینه علوم انسانی در عالم اسلام، وضعیت کنونی علوم انسانی در عالم اسلام، مرور و ارزیابی اقدامات انجام یافته پس از انقلاب اسلامی در ایران، منبع شناسی مبانی فلسفی علوم انسانی و علل عدم توجه لازم به علوم انسانی و عدم رشد این علوم در جهان اسلام از موضوعات اصلی در نظر گرفته شده است.
در بخش مبانی هستیشناختی علوم انسانی، به موضوعاتی چون ارتباط علوم انسانی با هستیشناسی، علوم انسانی و ساحت غیرمادی جهان، مبانی انسانشناختی علوم انسانی، ماهیت انسان، تجرد روح، اراده و اختیار، فطرت و طبیعت مشترک انسانها، هدف و کمال نهایی انسان، نقد انسانگرایی (اومانیسم)، نقد مبانی انسانشناختی مارکسیستی، مبانی جامعهشناختی علوم انسانی، ماهیت جامعه و اصالت فرد یا جامعه پرداخته خواهد شد.
محور مبانی معرفتشناختی علوم انسانی نیز شامل موضوعاتی چون امکان معرفت در علوم انسانی، عینیت در علوم انسانی، مطلقگرایی و نسبیگرایی معرفتی در علوم انسانی، نقش تاریخ، تئوری، فرهنگ، جهانبینی، ایدئولوژی، ارزشها و جنسیت (فمینیسم) است.
در نهایت در آخرین بخش که به مبانی روششناختی علوم انسانی اختصاص دارد این موضوعات مدنظر قرار خواهد گرفت: نسبت علوم انسانی با علوم طبیعی، علوم انسانی: توصیفی یا دستوری، پیشبینی در علوم انسانی، قانونمندی در علوم انسانی، نقد و بررسی مکاتب روششناختی در علوم انسانی، نقش دین در روششناسی علوم انسانی، تجربهگرایی در علوم انسانی، ضد تجربهگرایی در علوم انسانی نظیر تاریخینگری، تأویلگرایی (اگزیستانسیالیسم و هرمنوتیک)، تفهمگرایی، قراردادگرایی و علوم انسانی انتقادی.
همایش "مبانی فلسفی علوم انسانی" در اسفندماه سال جاری و از سوی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی با همکاری نهادهای نظیر معاونت پژوهش مرکز مدیریت حوزههای علمیه، مجمع عالی حکمت اسلامی، پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، جامعةالمصطفی العالمیه، شورای عالی انقلاب فرهنگی، پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، دانشگاه امام صادق، مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران و نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها برگزار خواهد شد.
نظر شما