۲۷ خرداد ۱۳۸۹، ۱۴:۴۳

ایران از نگاه ناتو -2

مزایای قرار گرفتن ایران در کانون رایزنی ها / نقش چین -روسیه و بازیگران دیگر

مزایای قرار گرفتن ایران در کانون رایزنی ها / نقش چین -روسیه و بازیگران دیگر

خبرگزاری مهر - گروه بین الملل : قرار دادن ایران در دستور کار رایزنی های سیاسی ناتو، وزن بیشتری به تلاشهای این پیمان برای رسیدن به توافق و اجرای یک شیوه منسجم ناظر بر متقاعد کردن ایران می دهد.

سازمان آتلانتیک شمالی طی گزارشی درباره تنظیم روابط و چگونگی تعامل این پیمان با مسائل مهم منطقه ای و بین المللی از جمله ایران می نویسد: اگر هیچ موافقتنامه ای با تهران به دست نیاید، ناتو مجبور خواهد بود راهبرد جدیدی که شامل ایران هسته ای هم بشود تدوین کند. تاکنون به طور اصولی یا اصلا گفتگویی که در بردارنده ایران هسته ای باشد در کار نبوده و یا در حداقل ممکن بوده است و همین طور اقدام سیاسی برای مواجهه با سیاستهای ایران در برنامه است.

درادامه این گزارش می خوانیم: متاسفانه پیمان ناتو اغلب روی یک رویکرد مشترک در گذشته توافق نداشته و سیاستهای اعضا بعضی اوقات فاقد سازگاری و پایداری لازم بوده است. آمریکا از زمان گروگانگیری ایران در سال 1979، به طور سنتی علاقه مند به اعمال سیاست "بازدارندگی" (containment) با مکمل تحریمهای اقتصادی و حمایت از اپوزیسیون سیاسی بوده است.

آغاز گفتگوی تمدنها یا پیشنهاد تهران مبنی بر اجازه به آمریکا برای انجام تحقیق و ماموریت نجات برای سربازان آمریکایی از ایران تاکنون به کار گرفته نشده است. در مقابل، همپیمانان اروپایی تلاش کرده اند تا گفتگوهایی با تهران برقرارکنند.

گفتگوهای انتقادی اتحادیه اروپایی با ایران پس از سال 1992 با سیاست حاکمیت بعدی آمریکا به ویژه جرج دبلیو بوش که ایران را به عنوان محور شرارت  (axis of evil) معرفی می کرد تقابل پیدا کرد. حاکمیت آمریکا پیام مختلطی دال بر تغییر رژیم و یا تغییر رویکرد سیاسی به ایران ارسال می کند.

ناتو قادر است در ارتباط با دیگر مذاکرات جاری، یک چارچوب قانونی جداگانه را برای تهیه یک راهبرد جامع سیاسی- دیپلماتیک برای مواجهه با ایران تدارک ببیند. رابطه منحصر به فرد ناتو، سازمان ملل متحد، اتحادیه اروپا و دیگر شرکا و همکاری ناتو مجاری ارتباطی مهمی را برای تشویق ایران به سمت تغییر جهت سیاست در راستای خواسته های جامعه جهانی ارائه می کند.

بازیگران دیگر :

در بخش دیگر گزارش ناتو می خوانیم:همبستگی بین المللی در میان بازیگران منطقه ای و سازمانهای چند ملیتی برای اعمال فشار به ایران حائز اهمیت فراوان محسوب می شود. کشورهای حوزه عربی به ویژه شورای همکاری خلیج فارس باید در شکل دهی یک خط مشی به هم پیوسته برای مقابله با ایران مورد توجه ویژه باشند.

رابطه ایران با همسایگان حوزه خلیج فارس از یک ویژه تنش آمیز که شامل 8 سال جنگ با عراق و اختلافات حل نشده ارضی با امارات متحده عربی نیز می شود برخوردار است. همسایگان عربی ایران همچنین نگران فعالیتهای هسته ای و دیگر فعالیتهای ایران هستند. همسایگان سنی ایران بیم این را دارند که احتمال دارد ایران در میان اقلیت شیعه ساکن آن کشورها ناآرامی را دامن بزند. این مسئله از این حیث نیز اهمیت دارد که تهران برنامه هسته ای خود را بر مبنای یک تعارض میان غرب و مسلمانان بنا نهاده است.

چین و روسیه نیز نقش مهمی برای بازی در نیل به راه حل مذاکره برای رفع بحران با ایران داشتند. موضع روسیه در قبال برنامه هسته ای ایران دمدمی مزاجانه است و نوسان دارد. روسیه از یک طرف ابراز نگرانی می کند از طرف دیگر همراه با چین تلاشهای ناموفقی درباره عملکرد دیپلماتیک جدی در راستای وادار کردن ایران برای عمل به تعهدات در قبال ان پی تی داشته اند.

ادامه دارد ...

کد خبر 1100919

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha