۲۸ خرداد ۱۳۸۹، ۱۱:۳۷

گفتگوی مشروح مهر با خوش خلق /

قطع برق مشترکان پرمصرف/ ماجرای درج قیمت آزاد برق در قبوض

قطع برق مشترکان پرمصرف/ ماجرای درج قیمت آزاد برق در قبوض

معاون توانیر از ماجرای درج قیمت آزاد برق در قبوض مشترکان گفت و با بیان اینکه قیمت تمام شده برق بدون محاسبه سوخت 430 ریال است، گفت: برق مشترکان پرمصرف که در ساعات پیک بالاتر از حد مجاز مصرف کنند، قطع می‌شود.

غلامرضا خوش خلق در گفتگوی مشروح با مهر گفت: در تابستان الگوی مصرف برق برای مشترکان خانگی در مناطق عادی، 300 کیلووات ساعت در ماه است. در این میان، برخی از خانوارهای دهک دهم جامعه که 10 درصد از مشترکان شبکه برق کشور را تشکیل داده و 30 درصد مصرف خانگی را به خود اختصاص می دهند، بسیار بالاتر از الگو مصرف می‌کنند و جزء مشترکان پرمصرف خانگی قرار می گیرند.

15 تیر فاز اول برخورد با پرمصرفها

معاون توانیر افزود: بر این اساس، وزارت نیرو تمهیداتی در نظر گرفته است که بر مبنای آن، مشترکان پرمصرف باید قیمت تمام شده برق را بپردازند. در حال حاضر، قیمت تمام شده برق طبق مصوبه مجلس، 832 ریال به ازای هر کیلووات ساعت در سال 89 است.
 
وی اظهار داشت: قطعی برق به صورت کلی در دستور کار نیست، اما برای مشترکان پرمصرف، ممکن است در ساعات پیک محدودیتهایی را در نظر بگیریم؛ به این معنا که در ساعات پیک، بیش از حد الگو، اجازه مصرف به آنها داده نشود.
 
خوش خلق با بیان اینکه این شیوه برخورد، نافی حقوق شهروندی نیست، گفت: این موضوع نافی حقوق شهروندی نیست. چطور می توان انتظار داشت که جامعه از کمبود برق آسیب ببیند و عده ای، در ساعات پیک مصرف، به میزان بسیار بالاتر از الگو، مصرف داشته باشند.
 
 
وی ادامه داد: هر فرد، حق و حقوق دارد و وزارت نیرو قصد ندارد که زندگی افراد را مختل کند. صرف قرار گرفتن در طبقه مرفه جامعه و پرداخت بهای تمام شده قیمت برق، نمی توان اجازه داد که مشترکان پرمصرف، بی مهابا به مصارف بی رویه خود ادامه دهند. در واقع، هر چقدر که آنها مرفه باشند، نمی توانند در جامعه هر کاری که دلشان می خواهد انجام دهند.
 
این مقام مسئول در شرکت توانیر تاکید کرد: این اجازه به مشترکان پرمصرف داده نمی شود که به شیوه دلخواه خود، در ساعات پیک، مصرف داشته باشند. هیچ جای دنیا اینگونه نیست و باید حقوق جامعه رعایت شود. اگر مشترکان پرمصرف بخواهند استفاده نامتعارف از برق داشته باشند، ابتدا به آنها توصیه می کنیم که مصارف خود را برای رعایت اقتصاد خود و اقتصاد ملی، کاهش دهند. در مرحله بعد، اگر توجه نکردند باید بهای تمام شده را بپردازند و در غیر این صورت، مصارف آنها در ساعات پیک، محدود خواهد شد.
 
خوش خلق گفت: دلیلی وجود ندارد که یک مشترک در ساعت پیک شب، لوازم خانگی پرمصرف خود را به کار گیرد. در هیچ جای دنیا به شما اجازه داده نمی شود که اگر مصرف عادی، 10 آمپر است، در ساعات پیک شبکه، 50 آمپر مصرف کنید؛ بلکه باید در ساعات پیک مصارف را به الگو، محدود کرد و بعد از آن، به اندازه دیماندی که خریداری کرده اید، می توانید مصرف کنید.
 
ماجرای درج قیمت آزاد برق در قبوض مشترکان

معاون مدیریت مصرف توانیر تصریح کرد: در برنامه چهارم توسعه قرار بر این بود که قیمت برق هر سال افزایش یابد. اما در سال 83، مجلس قانونی را به تصویب رساند که تثبیت نرخها صورت گیرد. یکی از عوامل تثبیت قیمت، به صنعت برق مربوط بود. بنابراین برق نیز با تبعیت از قانون، قیمتهای خود را در همان سطح سال 83 نگه داشته است.
 
وی ادامه داد: از سال 83 تاکنون، ما هیچ افزایش قیمتی نداشته ایم. اما طی سه سال اخیر که مجلس، بحث آزادسازی انرژی را مطرح کرده، برای قیمت برق و سوخت نیز مطابق با نرخهای متعارف دنیا، قیمت تعیین شده است. این رقم در سال گذشته 773 ریال و برای امسال، 832 ریال است.
 
خوش خلق گفت: از این رقم، اگر سهم قیمت سوخت مصرفی نیروگاهها کم شود، قیمت تمام شده برق بدون احتساب سوخت، حدود 430 ریال با احتساب هزینه های تولید، انتقال و توزیع محاسبه می شود.
 
وی اظهار داشت: آنچه که هم اکنون در قبوض مردم اعمال می شود، قیمت تکلیفی برق، حدود 160 ریال است که البته برای نقاط مختلف کشور، متفاوت است. مابه التفاوت این عدد با قیمت تمام شده برق بدون محاسبه سوخت که 430 ریال است، به عنوان یارانه برق مطرح می شود. البته ما در قبوض مردم، قیمت تمام شده را با ضرب میزان مصارف آنها در قیمت برق آزاد با سوخت آزاد را به آنها اعلام می کنیم. ولی آنچه که از مشترکان دریافت می شود، قیمت برق یارانه ای است.
 
خوش خلق گفت: مابه التفاوت قیمت تمام شده برق با قیمت تکلیفی را دولت می دهد که بخشی از این یارانه در برق و بخشی در سوخت یارانه ارایه می شود.
 
معاون توانیر در پاسخ به این سئوال که اگر روزی قیمتها آزاد شود، آیا همان قیمتی که در قبوض مردم به عنوان قیمت تمام شده می آید، اعمال می شود؟ گفت: وزارت نیرو هم اکنون به نیابت از نفت نیز، قیمتهای سوخت یارانه ای را در برق اعمال می کند. اگر ما بخواهیم فقط برق را نگاه کنیم، قیمت تمام شده برق بدون احتساب سوخت 45 تومان است، اما اگر سوخت را نیز اعمال کنیم، این قیمت 883 ریال می شود.
 
وی ادامه داد: هنوز بسته ای که باید در این قضیه شکل گیرد، نهایی نشده است. هم اکنون به طور گسترده در حال بررسی این موضوع در الگوهای مختلف هستیم و نمی توان در رابطه با آن اظهارنظر کرد.
 
سهم برق در سبد مصرفی

خوش خلق گفت: با یک حساب سرانگشتی متوجه می شویم که با وضعیت فعلی که برق با قیمت 16 تا 17 تومان اعمال می شود، سهم برق در سبد هزینه ای خانوار اندک است.
 
وی اظهار داشت: هم اکنون سهم برق در سبد مصرفی خانوار بیش از یک درصد نیست. یعنی هیچ فردی در سبد زندگی خود، سهمی بیش از یک درصد برای هزینه برق قائل نیست. هر فرد به نسبت درآمد و میزانی برقی که استفاده می کند، یک درصد در سبد هزینه خانوار خود به برق اختصاص می دهد. هم اکنون قیمتها تثبیتی است. البته مردم نیز عادت کرده اند که اینگونه مصرف برق داشته باشند.
 
 
خوش خلق با بیان اینکه امسال نسبت به سال گذشته، تابستان زودرس داریم، گفت: درجه حرارت در سال 88، نسبت به سالهای قبل متعادل تر شده بود. وی افزود: در کل کشور سرانه مصرف خانگی ما نسبت به گذشته رشد نداشته و حتی کاهش داشته است. ما از دو بعد باید به این قضیه نگاه کنیم یکی بحث داخلی ما است.
 
خوش خلق ادامه داد: هم اکنون سرانه مصرف برق در ایران 2800 کیلووات و سرانه مصرف دنیا 900  کیلووات است. یعنی ایرانی ها سه برابر استانداردهای دنیا، برق مصرف می کنند.
 
عملکرد مدیریت مصرف سال 88

خوش خلق گفت: وزارت نیرو گامهای عملی بسیاری را برای مدیریت مصرف و دستیابی به اهداف مدیریت تقاضا در سال 88 داشته است. بر این اساس، با برنامه ریزیهایی که صورت گرفت، 94 میلیون لامپ کم مصرف به جامعه عرضه شد که این امر توانست صرفه جویی نسبتا مناسبی را برای شبکه برق کشور به ارمغان آورد.
 
معاون توانیر افزود: همچنین روشنایی معابر شهری با تاکید بر این نکته که خللی در رفت و آمدها و زندگی مردم وارد نشود، کاهش یافت و به صورت یک در میان، چراغ های معابر روشن ماند.  بر این اساس، تعدیل روشنایی معابر را براساس استانداردها و استفاده از تکنولوژیهای جدیدتر ادامه دادیم علیرغم اینکه هر سال مصرف برق روشنایی معابر 6 درصد افزایش می یابد، اما با رعایت استانداردها و تعدیل روشنایی محلهای گذر مردم توانستیم این رشد را منفی کنیم.
 
وی با اشاره به بکاربستن شیوه های مدیریت مصرف در بخش های فنی و بهره برداری تجهیزات  تصریح کرد: در مجموع وزارت نیرو توانست در سال 88، با بکارگیری شیوه های مدیریت مصرف در بخش خانگی و تجهیزات صنعت برق، معادل 2 هزار مگاوات صرفه جویی داشته باشد و از پیک تابستان، به سلامت عبور کند.
 
به گفته خوش خلق، وزارت نیرو مجموعه اقداماتی را برنامه ریزی کرد تا به مردم هشدار دهیم و ابزارهایی را نیز در اختیار آنها قرار دهیم تا کمک به مصرف خود داشته باشند سمت خودمان نیز حرکتهایی را انجام دادیم.
 
این مقام مسئول در شرکت توانیر افزود: وزارت نیرو در سال اصلاح الگوی مصرف، همه آحاد جامعه را درگیر کرد و از اصناف، ادارات دولتی و طیفهای مختلف جامعه در جهت پیاده سازی برنامه های مدیریت مصرف بهره برد.
 
وی ادامه داد: در سال 88 در مجموع، 3 هزار اداره دولتی ممیزی شد. بعد از آن، در جهت مصرف آنها توصیه هایی ارایه شد و البته آنها نیز عمل کردند و مصرف آنها کم شد. در جامعه برای استفاده بیشتر از شرایط مختلف در مناطق گرمسیر، ساعات ادارات جابجا شد و این به مصرف کمک کرد.
 
خوش خلق گفت: با صنایع نیز مذاکراتی به عمل آمد تا تعطیلات و تعمیرات خود را به ایام پیک مصرف منتقل کنند. آنها نیز همکاری کردند و ما توانستیم در شرایط خوبی از تابستان عبور کنیم. امسال نیز برنامه های متعددی را برای مدیریت مصرف طراحی کرده ایم.
 
بخش دوم این گفتگو در روزهای آینده منتشر می‌شود.
کد خبر 1102377

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha