به گزارش خبرنگار مهر غزاله فرهادپور کارگزار رسمی بیمه مرکزی و بازرس انجمن کارگزاران صنعت بیمه با بیان این مطلب گفت: با توجه به اینکه در مرحله سوم آزادسازی تعرفه های بیمه قرار داریم و این مرحله شامل بیمه های مسئولیت مدنی و حوادث شخصی است، این آزادسازی ها باعث رقابتی شدن صنعت بیمه در جامعه می شود.
وی افزود: این آزادسازی ها برای شرکتهای بیمه ای باعث رقابت و افزایش سهم آنان در بازار بیمه می شود اما این آزادسازی ها باید با نظارت هر چه بیشتر بیمه مرکزی تحقق پیدا کند.
فرهادپور گفت: آزادسازی به صورت کامل باید زمانی اتفاق بیافتد که تمامی کارکنان بیمه های دولتی و خصوصی دارای تخصص لازم در این زمینه باشند اما متاسفانه در بعضی از این شرکتها ما شاهدیم که در بعضی از مواقع از افراد غیر متخصص استفاده می شود و این افراد بدون توجه به میزان ارزیابی ریسک، نرخ هایی را اعمال می کنند که نه تنها هیچ سودی برای آنها ندارد بلکه وارد یک رقابت غیر اصولی وغیر تخصصی می شوند.
بازرس انجمن کارگزاران صنعت بیمه افزود: این آزادسازی ها باعث افزایش پرتفوی بیمه ها خواهد شد اما میزان سود و زیان قطعی برای شرکتهای بیمه بعد از چندین سال نمایان خواهد شد و نمی توان در این مقطع از آزادسازی سود و زیان آن را تعیین کرد.
فرهادپور تصریح کرد: در گذشته حق بیمه ها بر اساس ارزیابی کارشناسان بیمه از ریسک اعلام می شد اما با آزادسازی تعرفه ها این نرخ توسط هر شرکتی به طور جداگانه تعیین می شود و این آزادسازی در صورتی درست اعمال می شود که با نظارت همه جانبه بیمه مرکزی باشد.
وی با اشاره به اینکه باید از سوی بیمه مرکزی حداقل نرخ ها تعیین شود، اظهار داشت: این امر از اعلام نرخهای غیر تخصصی و نرخ شکنی ها جلوگیری خواهد کرد، چرا که در صورت وقوع نرخ گذاری های غیر کارشناسی برخی دیگر از شرکت های بیمه ای متضرر خواهند شد.
وی با بیان اینکه کاهش درجه خطا در نرخ گذاری ها با تدابیر بیمه مرکزی مرتفع خواهد شد، متذکر شد: فرهنگ استفاده از بیمه در جامعه ما بسیار پائین است و ما باید با ایجاد زیرساختها و اعمال سیاستگذاری ها در صنعت بیمه لزوم استفاده از آن را به مردم بشناسانیم.
وی گفت: فرهنگ استفاده از بیمه باید از دوران کودکی آموزش داده شود به طور مثال باید مطالب بیمه ای در کتاب های درسی گنجانده شود.
فرهادپور افزود: برای ایجاد تحول در صنعت بیمه به سیاستگذاری هایی نیاز است که از آن جمله می توان به ایجاد کارگاه های آموزشی، استفاده از سیستم های نرم افزاری، تبلیغات مناسب مانند فیلمنامه، تدوین استراتژی های مناسب، رفع مشکلات در صنعت بیمه، سیاست های توانمندسازی، آشنا کردن افراد با قراردادهای بیمه ای به صورت ساده نه پیچیده و مبادله اطلاعات با نیروی انتظامی برای یافتن تخلفات اشاره کرد.
نظر شما