مارتا نوسبام در جدیدترین اظهار نظر خود در مورد علوم تکنیکی و فنی معتقد است که علوم فنی در صورت آموزش صحیح که مبتنی بر ساختارهای فکری و روح پرسشگری باشد، میتواند در خدمت آزادیخواهی انسان باشد.
تفکر انتقادی پیشبرد آزادی خواهی بشر را به دنبال دارد
او معتقد است که پیشبرد این روح آزادی خواهانه نیازمند تفکری انتقادی است. این تفکر باید در مورد ساختارهای هژمونیک و سنت وجود داشته باشد.
چیزی که آزادیخواهی انسان به آن نیاز دارد و از زمان سقراط به بعد نیز مورد توجه قرار گرفته پذیرش انواعی از اتوریته نیست بلکه قرار گرفتن و ساختن جایگاه و منزلتی بر اساس تفکر انتقادی بشر است.
تفکر انتقادی در اینجا به معنی تحلیل و بررسی "خود" و نشان دادن اینکه انسان چه چیز را میخواهد مبنای خود قرار دهد و بر آن تکیه بزند، است.
عامل اقتصاد و مؤلفههای بازار باعث توجه به علوم فنی شده است
نوسبام معتقد است که نظامهای دموکراتیک کنونی به علوم فنی و تکنیکی توجه ویژهای نشان میدهند. او یکی از عوامل این مسأله را فاکتور اقتصاد میداند. او معتقد است که توجه به مؤلفه اقتصاد و سعی در ثبات اقتصادی فوری این علوم را مورد توجه قرار میدهد.
تلاش برای رسیدن به شکوفایی اقتصادی و گریز از بحرانهای اقتصادی سبب شده تا نظامهای دموکراتیک به مهارتهای فنی توجه ویژه داشته باشند. این تمرکز بر مهارتهای فنی در حالی صورت میگیرد که تمرکز و توجهی به آموزشهای علمی نمیشود.
نوسبام میگوید آموزشهای علمی مغفول مانده بر آموزش مهارتهای فنی بر اساس استدلال علمی و روش علمی مبتنی است که باید در حین آموزش مهارتهای علمی مورد توجه قرار گیرند.
مهارت علمی باید مبتنی بر "استدلال علمی" باشد
نوسبام تمرکز صرف بر مهارتهای علمی و علوم فنی بدون در نظر گرفتن شیوه استدلال علمی و آنچه "روش علمی" خوانده میشود را خطرناک میداند.
نوسبام میگوید حاکم شدن این دیدگاه و توجه زیاد و بهای زیاد به علوم فنی دادن، باعث میشود که نوعی فرهنگ سازی در این زمینه نیز صورت گیرد. او معتقد است که این فرهنگ باعث میشود تا والدین توجه زیادی به تحصیل فرزندانشان در علوم فنی و مهندسی داشته باشند.
نوسبام معتقد است که این توجه به علوم فنی و مهندسی در نظر گرفتن صرف "پول" و منافع مادی است. نوسبام توجه به علوم "بازار محور" و مهارتهایی که بازار آنرا طلب میکند را موضوعی قابل تأمل میداند.
نظر شما