۳ تیر ۱۳۸۹، ۹:۴۱

گزارش خبری مهر/

امکانات بهداشتی نایافته مسافران / زیرساختهای گردشگری رشت فراهم نیست

امکانات بهداشتی نایافته مسافران / زیرساختهای گردشگری رشت فراهم نیست

رشت - خبرگزاری مهر: تصور کنید که در یکی از خیابانهای اصلی شهر رشت نیاز فوری به سرویس بهداشتی پیدا کنید، آن وقت متوجه می ‌شوید، شهر پر تراکم رشت از این نظر چه وضعیتی دارد، این مشکل حتی به وجهه شهر نزد گردشگران نیز ضربه‌ می ‌زند.

به گزارش خبرنگار مهر در رشت، در این میان، بسیاری از سرویسهای بهداشتی موجود درشهر رشت نیز وضعیت مناسبی ندارند، بسیاری از اوقات آب آنها قطع است، شیر آب وجود ندارد، بسیار کثیف و در نهایت صابون و مایع دستشویی هم برای شستن دستها وجود ندارد.

این مورد البته به جز قرار داشتن در حوزه‌ مسئولیتهای شهرداری به فرهنگ مردم نیز باز می‌ گردد، برخی از افراد فرهنگ استفاده از سرویسهای بهداشتی را ندارند. شیرهای آب و لوله‌ های که به سرقت می‌ روند، سنگهای توالت که شکسته می ‌شوند و نظافتی که به هیچ عنوان رعایت نمی‌ شود باعث می ‌شود تا سایر شهروندان و حتی گردشگرانی که به رشت می‌ آیند، رغبت نکنند که به این سرویسهای بهداشتی مراجعه کنند.

برخی نیز ذوق و هنر، خود را بر در و دیوار سرویسهای بهداشتی به یادگار می ‌گذارند تا وضعیت نه چندان مناسب این سرویسها نامناسبتر از آنچه که هست به نمایش گذاشته شود.

یک شهروند رشتی در این باره گفت: مناسب نبودن وضعیت سرویسهای بهداشتی و ناکافی بودن آنها در شهر رشت واقعیتی است که وجود دارد، البته همه این مشکل به شهرداری که متولی اداره‌ چنین مکانهایست بر نمی‌ گردد، مردم نیز در این زمینه باید در حفظ و پاکیزه نگه داشتن سرویسهای بهداشتی شهر کوشا باشند.

علی مرحبا افزود: رابطه‌ دو سویه‌ ای که اگر از سوی هر کدام از طرفین در مورد آن تلاش نشود و فرهنگ‌ سازی لازم صورت نگیرد، وضعیت سرویسهای بهداشتی شهر بهتر از این نخواهد شد و مشکل چنین وضعیتی علاوه بر شهروندان، گردشگران را نیز که به شهر رشت سفر می ‌کنند، دچار خود خواهد کرد.

همچنین یک شهروند سالمند اعتقاد دارد، در هر نقطه ‌ای از شهر و بویژه در حوالی مراکز اداری و تفریحی، ساخت سرویسهای بهداشتی یک ضرورت است، چراکه در برخی پارکهای بزرگ و در روزهای تعطیل، کمبود سرویس بهداشتی یا بسته بودن در سرویسهای بهداشتی موجود برای خانواده بویژه کودکان و افراد کهنسال و بیمار مشکل ‌ساز می ‌شود.

محمد جواد تولایی با اشاره به اینکه  مسافران و گردشگران از نبود سرویسهای بهداشتی در شهر رشت در مضیقه هستند، افزود: رشت، شهر توریستی است باید آب سرد کن و سرویسهای بهداشتی زیادی داشته باشد.  

رئیس کمیسیون بهداشت و محیط زیست شورای شهر رشت از تعمیر و زیبا سازی 21 سرویس بهداشتی موجود در سطح شهر خبر داد.

محمد محمودیان در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: طبق هماهنگی های انجام شده بین معاونت خدمات شهری و صاحبان پاساژها مقرر شد، سرویسهای بهداشتی این مراکز نیز برای استفادهی عموم مردم آزاد باشد.

وی اظهار داشت: در بوستانهای که فاقد سرویس بهداشتی هستند نیز از سوی سازمان پارکها و فضای سبز، سرویسهای مناسبی ساخته می شود.

رئیس کمیسیون بهداشت و محیط زیست شورای رشت یاد آور شد: شهرداری های مناطق سه گانه نیز موظف شدند در سه نقطه از مرکز شهر نسبت به ساخت سرویسهای بهداشتی اقدام کنند.

سرپرست معاونت خدمات شهری شهرداری رشت در این خصوص گفت: سال گذشته شهرداری رشت براساس مصوبه شورای شهر در 9 نقطه سطح شهر سرویسهای بهداشتی سیار نصب کرد.

ابوتراب جوان حق پرست افزود: این سرویسها که بسیار ظریف، با کیفیت  و با قیمت بالایی خریداری شده بود متاسفانه به دلیل استفاده نامطلوب شهروندان تخریب و به ناچار جمع آوری شدند.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان هم گفت: وجود سرویسهای بهداشتی آبروی هر شهری به حساب می آیند ضمن اینکه مسائل بهداشتی را به همراه دارد.

ارسلان داداشی افزود: تعداد سرویسهای بهداشتی شهر رشت به رغم زحماتی که شهرداری و شورای شهر در این زمینه کشیده اند، هنوز کافی نیست.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی تاکید کرد: در بازار و خیابانهای سطح شهر با توجه به تراکم جمعیت باید سرویسهای بهداشتی سیار و همچنین ثابت ایجاد شود.

سرویسهای بهداشتی سطح شهر رشت ساماندهی می شوند

 به هر حال برخی کارشناسان  محل ایجاد سرویس بهداشتی در شهر را مراکز خرید و اطراف آن، پارکها و مناطق پرتردد شهری عنوان می‌ کنند، اما شواهد بیانگر این است که ساخت سرویس بهداشتی در شهرها مدتهاست فراموش یا آنقدر کمرنگ شده که از شتاب رشد جمعیت عقب مانده است.

 

 یک کارشناسان حوزه معماری و شهرسازی در این رابطه گفت: اگرچه طی چند دهه پیش در مناطقی از سطح شهر رشت سرویسهای بهداشتی ساخته شده که البته با گذشت زمان هم‌ اکنون دیگر بسیار فرسوده، کثیف و غیرقابل استفاده شده ‌اند.

علی درویشی فرد همچنین با اعلام اینکه معضل کمبود سرویسهای بهداشتی در شهرهای کوچکتر نیز جدیست، اظهار داشت: ساخت سرویسهای بهداشتی در برخی از این شهرها مدتهاست از سوی شهرداریها به فراموشی سپرده شده، به طوریکه شهروندان هنگام نیاز تنها می ‌توانند از سرویسهای بهداشتی مساجد استفاده کنند.

 کارشناس حوزه معماری و شهرسازی ادامه داد: اگرچه براساس قوانین ساخت، مجتمع های تجاری و مراکز خرید باید سرویس بهداشتی عمومی داشته باشند تا شهروندان در صورت نیاز از آن استفاده کنند، اما متاسفانه اغلب در این سرویسهای بهداشتی بسته است و فقط مغازه ‌‌دارها اجازه دارند از آنها استفاده کنند، چرا که  شیوه مناسبی برای نگهداری آنها وجود ندارد و مسئولان پاساژها و مجتمع ها برای سالم ماندن این سرویسها تنها به مغازه ‌‌داران اجازه استفاده از آنها را می ‌دهند.

وی یاد آورشد: اگر توالتهای عمومی تمام مجتمع های تجاری و مراکز خرید روی شهروندان باز باشد و در مقابل به درستی از آنها نگهداری شده و به وضعیت بهداشتی آنها رسیدگی شود، دست ‌کم بخشی از مشکلات شهروندان در ارتباط با معضل کمبود سرویسهای بهداشتی برطرف خواهد شد.

سرویس بهداشتی رشت، بدون بهداشت

صرف ‌نظر از مشکل کمبود سرویسهای بهداشتی در اماکن عمومی در شهر رشت شیوه رسیدگی، نگهداری و نظافت آنها خود حکایت دیگری است.

در حالیکه بیشتر کشورهای دنیا به کمبود سرویس‌های بهداشتی به عنوان یک معضل مهم که ارتباط مستقیمی با سلامت و بهداشت شهروندان دارد، نگریسته و بر همین مبنا برای رفع این معضل برنامه ‌ریزیهای گسترده‌ ای را در دستور کار قرار داده ‌اند، اما در ایران بحث کمبود سرویسهای بهداشتی سالهاست خودنمایی می ‌کند و اقدامات در راستای تجهیز شهر به سرویسهای بهداشتی در حد قابل قبول نیست، به طوری که این مشکل همچنان برای شهروندان محسوس است.

همانطور که در بیشتر کشورهای دنیا، کمبود سرویس‌ بهداشتی به عنوان یک معضل مهم مطرح است در ایران نیز سالهاست این مشکل همچنان خودنمایی می ‌کند.

به نظر می‌رسد کمبود سرویسهای بهداشتی و مشکلاتی که در نتیجه نبود آنها برای شهروندان ایجاد می ‌شود هنوز آنچنان که باید حساسیت مسئولان شهری را به خود معطوف نکرده و اصولا جایگاه و ضرورت سرویس بهداشتی در مبلمان شهری و فضای شهرهای ما نادیده گرفته شده است.

کمبود سرویس بهداشتی در شهرها  از مشکلات مهم حوزه شهریست

یک کارشناس مسائل شهری در گفتگو با مهرکمبود سرویس بهداشتی در شهرها را از مشکلات مهم حوزه شهری دانست و گفت: سرویسهای بهداشتی یکی از مشکلات مهم فضاهای شهریست به طوریکه بخش قابل توجهی از تقاضاها و شکایتهای مطرح شده از سوی شهروندان مربوط به کمبود سرویسهای بهداشتی است.

علی میرزایی همچنین به سرویسهای بهداشتی سیار اشاره کرد و افزود:  نسل جدید سرویسهای بهداشتی یعنی سرویسهای بهداشتی پیش ساخته (سیار) ویژگی‌های بسیاری دارند، از جمله این که اگر سرویسهای بهداشتی در اماکنی که نصب می شوند، چندان کارایی نداشته و مورد استفاده شهروندان قرار نگیرد می ‌توان این سرویسها‌ را به محل دیگری که از لحاظ تردد جمعیت امکان استفاده بیشتر شهروندان وجود دارد، انتقال داد.

وی ادامه داد: امکان دسترسی آسان شهروندان یکی از مولفه‌ های مکان‌ یابی برای نصب سرویسهای بهداشتی در سطح شهر است، در نصب سرویسهای بهداشتی جدید از محیط پارکها و بوستانها کمی فاصله گرفته و این سرویسهای بهداشتی را در سطح شهر نصب کنند تا امکان دسترسی بیشتر شهروندان فراهم شود.

شاید کمبود سرویسهای بهداشتی شهرها در میان هزاران مشکل ریز و درشت شهری که شهروندان و مسئولان حوزه شهری با آن مواجه اند آنچنان که باید با اهمیت به نظر نرسد، اما دسترسی سریع و آسان شهروندان به امکانات شهری به عنوان یک اصل ضروری در بحث حقوق شهروندی ایجاب می‌ کند همین موضوع بظاهر کم‌اهمیت، از سوی شهرداریها به عنوان مدیریت امور شهری به طور جدی‌ تری مورد توجه قرار گیرد.

دسترسی آسان و سریع و با کیفیت به برخی امکانات اولیه زندگی شهری همچون سرویسهای بهداشتی شاید کمترین توقع شهروندان از مجموعه خواسته‌ ها و انتظارات آنها در بحث حقوق شهروندی باشد.

کد خبر 1104078

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha