به گزارش خبرنگار مهر در تبریز، با وجود اینکه فرماندار مرند بارش بی سابقه باران و رگبار تند همراه با تگرگ را عامل طغیان رودخانه قیام این شهرستان و جاری شدن سیلاب مزبور می داند اما شهروندان مرندی نظر دیگری دارند؛ آنان معتقدند مسدود شدن مسیر رودخانه قیام به علت تعبیه غیرکارشناسی سازه ای در کنار یکی از پل های این رودخانه و نیز لایروبی نامنظم رودخانه در طول سال عامل بروز این حادثه بوده است.
در این میان آنچه در سیلاب اخیر مرند کام مردم و مسئولان را تلخ کرد خسارتهایی بود که به باور شهروندان مرندی با تدبیر به موقع مسئولان امکان ممانعت از بروز آن وجود داشت. خسارت هایی که حداقل بر ده ها وسیله نقلیه سبک و سنگین و صدها واحد مسکونی و تجاری وارد آمد و بار دیگر نعمت الهی را به نقمت تبدیل کرده و اسباب ناراحتی مردم را فراهم آورد.
سیلاب 27 خرداد مرند چگونه آغاز شد؟
عصر پنجشنبه گذشته پس از بارش 27 میلی متری باران و تگرگ در ظرف 20 دقیقه، سیلابی با شدت تمام در مسیر رودخانه قیام مرند به جریان افتاد و هر چه در مسیرش قرار داشت را حمل کرد.
آب رودخانه قیام به دلیل تعبیه کانکس متعلق به راهنمایی و رانندگی در یکی از پل های این رودخانه و مسدود شدن مسیر به تدریج بالاتر آمد و ناگهان سیلاب در اطراف این رودخانه جاری شد.
خودروها و موتورسیکلت های پارک شده در حاشیه معابر اطراف این رودخانه در سیلاب، معلق و اجناس واحدهای تجاری که در جلوی مغازه ها چیده شده بودند مانند بطری در آب شناور شدند ضمن اینکه منازل و واحدهای تجاری نیز دچار آبگرفتگی شدند.
ناگهان در عرض چند دقیقه هزاران تن سنگ و خاک در سطح شهر مرند تلمبار شد و در اندک زمانی خسارت بسیار سنگینی به مردم شهر و تاسیسات زیربنایی مرند تحمیل شد.
کارشناسان در حال برآورد خسارات
نهادهای امدادرسان با وجود گذشت سه روز از وقوع سیل در مرند، کار امدادرسانی به آسیب دیدگان و پاکسازی معابر شهری را همچنان ادامه می دهند.
آخرین خبرها از منابع رسمی حاکی است بیش از یکصد خودرو و موتورسیکلت و 400 واحد تجاری و مسکونی در این شهرستان از 10 تا 100 درصد آسیب دیده اند. بر اساس این گزارش روستاها و مزارع حومه مرند نیز در اثر جاری شدن سیلاب، صدمات زیادی متحمل شده اند.
این سیلاب همچنین به برخی تاسیسات زیربنایی از جمله شبکه آب و فاضلاب شهری و برخی ابنیه دیگر شهری مرند خسارات شدیدی وارد کرده است.
با وجود اینکه تاکنون گزارش رسمی از میزان خسارات مالی ناشی از بروز سیل در مرند اعلام نشده است اما برخی منابع غیررسمی رقم این خسارت را میلیاردها تومان برآورد می کنند.
تعیین دقیق خسارت وارده از سیل یادشده با حضور کارشناسان سازمان مدیریت بحران کشور به همراه کارشناسان برخی نهادها از جمله بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در حال ارزیابی است که به زودی اعلام خواهد شد.
سرمایه فقط زنده ماندن نیست
طبق اعلام رئیس شورای هماهنگی ستاد حوادث غیرمترقبه مرند خوشبختانه سیلاب اخیر این شهرستان، تلفات جانی نداشته است اما با همه این تفاسیر سرمایه فقط زنده ماندن نیست.
لزوم جدی گرفتن هشدارهای کارشناسی
نیم نگاهی به برآورد اولیه خسارات ناشی از سیلاب اخیر مرند این سئوال را در ذهن ایجاد می کند که اگر بخش بسیار کوچکی از این خسارات صرف پیشگیری می شد و هر کس به خود اجازه نمی داد نظرات کارشناسی نادیده گرفته شود آیا امروز شاهد چنین خسارات گسترده ای برای عبور یک سیلاب عادی از مسیر تعیین شده بودیم؟
به نظر می رسد در کنار جدی گرفتن هشدارهای کارشناسان در خصوص مسدود نکردن مسیر رودخانه، هراز چند گاهی رودخانه های فصلی این شهرستان لایروبی شود تا حوادث مشابهی تکرار نشود.
از سوی دیگر ریختن آشغال و نخاله در رودخانه از جمله خطاهای انسانی است که نمی توان نقش آن را در بروز سیلاب اخیر انکار کرد از این رو ضرورت دارد ضمن فرهنگسازی توسط دستگاه های مسئول، شهروندان نیز در این زمینه بیش از گذشته احساس مسئولیت کرده و از ارتکاب این اقدام بپرهیزند.
نظر شما