۹ تیر ۱۳۸۹، ۹:۱۹

مهر گزارش می دهد/

سالروز آزادسازی مهران ؛ روزی که در تقویم ثبت نشد

سالروز آزادسازی مهران ؛ روزی که در تقویم ثبت نشد

ایلام - خبرگزاری مهر: دهم تیر هر سال بنام سالروز آزادسازی مهران نامیده شده است اما این روز علاوه بر اینکه در تقویم ملی کشور ثبت نشده، تبلیغات و برنامه هایی نیز برای گرامیداشت چنین روزی از رسانه ملی پخش نمی شود و به طور قطع این روز با روند کنونی به فراموشی می گراید.

به گزارش خبرنگار مهر در ایلام، تاریخ هرگز دهم تیرماه سال ۱۳۶۵را فراموش نخواهد کرد زیرا در این روز دلاوران صحنه نبرد در یک حمله قهرمانانه در عملیاتی به‌نام "یا ابوالفضل العباس" در جبهه‌های جنوب حماسه آفریدند و مهران را از اسارت آزاد کردند.

"یا ابوالفضل العباس(ع) ادرکنی" رمز آغاز عملیاتی به وسعت دشت پرندگان خونین بالی بود که پروازشان در شب دهم تیر ماه سال ۶۵مهران را از لوث دشمن بعثی آزاد کرد.

ارتفاعات "قلاویزان"، "کله قندی" و شهرکهای "منصورآباد"،"هرمزآباد" و" امامزاده سید حسن" (ع) هنوز هم پس از ۲۲سال از زمان انجام این عملیات غرورآفرین، این ندای مقدس را در جای جای خود حفظ کرده‌اند.

انگار همین دیروز بود که شهید "رضا دستواره"، "قیصر موسی بیگی"، "رحمان حسینی" و "حمیدرضا دستگیر" شیردل و اسلحه به دست با فریاد یا ابوالفضل قلب دشمن غدار را نشانه رفتند و آنان را از سرزمین مهربانیها (مهران) بیرون راندند.

این پیروزی تا بدان حد اهمیت داشت که امام راحل در آن روز فرمودند، "مهران را هم خدا آزاد کرد" و این همان جمله‌ای بود که بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران پس از فتح "خونین شهر" بر زبان جاری کردند.

اشک شوق در چشمهای همگان حقله زده بود و پیر و جوان و زن و مرد این دیار خندان و خوشحال به شادی و پایکوبی برآمدند تا پیروزی دلاورمردانشان را جشن بگیرند.

روزهای خوب پیروزی، روزهای شیرین افتخارآفرینی، روزها و لحظات بیادماندنی از عشق و ایثار و شهامت هر لحظه‌اش دنیایی شادی را در جانها به ودیعه می‌گذارد.

توصیف لحظه لحظه آن روزها، آن خاطرات خوب پیروزی همه‌ عشق است و شوق و غرور که نشان از تاریخ پر اقتخار مردان این سرزمین دارد.

مهران، سرزمین مهر و مهربانی، دیار جانبازی و جان دادگی، مشهد شهیدان، مامن مردی و مردانگی، ماندگارترین نام در تاریخ مردم ایلام و ایران است.

مهران، دیار عشق بازی و جانبازی دهها رزمند سرافراز اسلام که دست در دست هم دادند و در برابر گلوله‌های دشمن ایستادند، تا رژیم غاصب صدام نتواند یک ذره از این خاک را به اسارت گیرد.

نخلهای سوخته‌اش گواه است، دهها لاشه تانک که در مسیر جاده ایلام - مهران بر روی سکوهایی چشم انداز جاده را همچون تصویر از سالهای جنگ و دفاع مقدس در ذهنها ترسیم می‌کند خود گویای لحظات تلخ و شیرین سالهای دفاع مقدس در این دیار است.

هنوز هم هر روز از خاک پر گهر این دیار در منطقه عملیاتی "شرهانی"، در دشتهای پر مین منطقه مرزی مهران و دهلران، در میان سنگرهای تخریبی، گوهری بی نام و نشان از خاک بیرون می‌آید.

آزادسازی مهران چنان غافلگیرکننده و مهم بود که رسانه‌های غربی آن روز بلافاصله آن را به منزله شکست و پایان راهبرد دفاع متحرک عراق توصیف کردند.

خبرگزاری فرانسه در گزارشی در این مورد اعلام کرد: "ناظران در خلیج فارس عقیده دارند که اشغال مهران توسط قوای ایرانی، شکست پذیری رژیم عراق به ویژه راهبرد نظامی جدید آن موسوم به دفاع متحرک را به اثبات رساند.

عملیات آزادسازی شهر راهبردی مهران در ساعت ۲۲و ۳۰دقیقه دهم تیرماه سال ۶۵در منطقه‌ای به گستره ۱۷۵کیلومتر مربع در دو محور جاده ایلام - مهران و جاده دهلران - مهران آغاز شد.

در این عملیات ارتفاعهای "حمرین" و جاده‌های مهم مهران به ایلام و مهران به دهلران از تصرف و شعاع تیر رس دشمن خارج شد و پاسگاه‌های مرزی و شهرهای "بدره"، "زرباطیه" و جاده‌های تدارکاتی عراق نیز برای قوای بعث ناامن شد.

عملیات کربلای یک علاوه بر شهر مهران به آزادسازی ارتفاعهای قلاویزان، روستاهای اطراف و شهرکهای "منصور آباد"،"هرمز آباد"، "بهروزان"، " قلعه کهنه"، " فیروزآباد" و "فرخ آباد" منجر شد.

علاوه بر این پاسگاه‌های عراقی "تعان"، "محمد قاسم" و "دراجی" نیز به تصرف رزمندگان اسلام درآمد.

در این عملیات نظامی ۳۹گردان از یگانهای عمل‌کننده رزمی، زرهی و مهندسی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی دلاورانه با دشمن بعثی پیکار کردند.

نیروهای سپاه اسلام در عملیات آزادسازی مهران در مجموع موفق به انهدام دو تیپ ۴و ۵گارد ریاست جمهوری عراق، تیپهای ۴۳۳از لشکر ۶۶ ،۵۰۷ ،۱۷کماندویی، ۷۲ ،۷۱ ،۱۱۳ ،۹۳ ، ۳۵از لشکر ۳۵و دو گروهان پیاده این کشور بین ۵۰تا ۱۰۰درصد شدند.

همچنین در این عملیات تیپ ۳گارد زرهی ریاست جمهوری، یک تیپ کماندویی ویژه، تیپهای ۷۰زرهی، ۹۵ ،۵۰۱ ،۵۹و ۲۴مکانیزه از لشکر ۱۰و گردانهای ۴۴۷ ، ۵۳ ، ۲۲۸توپخانه، گردان ۶زرهی و... به میزان قابل توجهی منهدم شدند.

در عملیات کربلای 1 همچنین بیش از ۹هزار نفر از قوای بعثی کشته و زخمی شدند و بیش از هزار و ۲۰۰نفر نیز به اسارت رزمندگان اسلام درآمدند.

در این عملیات در مجموع هزار و ۱۷۰دستگاه انواع تانک، نفربر و خودرو دشمن منهدم شد و بیش از ۲۰۰دستگاه از این ادوات و هزاران قبضه سلاح سبک و نیمه سنگین نیز به غنیمت نیروهای خودی درآمد.

در پایان این عملیات و با آزادسازی مهران و ارتفاعات مهم منطقه، چشم اندازهای جدیدی از ناتوانی در موضع آفندی (تهاجمی) و پدافندی (دفاعی) دشمن بوجود آمد که در نهایت منجر به تضعیف روحیه قوای بعثی در دیگر جبهه‌های نبرد شد.

با توجه به قرار داشتن مهران در مرکز جبهه‌های جنگ و فاصله کم آن با بغداد، این شهر برای عراق در میان مناطق در اشغال دشمن از اهمیت خاص سیاسی و تبلیغی برخوردار بود زیرا حفظ آن برای صدام به عنوان جبران شکست جبهه فاو و افزایش روحیه سربازانش جنبه حیاتی داشت.

حافظه تاریخ این دیار، آن همه دلدادگی به رهبر و سرزمین و میهن را از یاد نخواهد برد ولی با این همه، برای گرامیداشت سالروز آزادسازی مهران خبری از تهیه برنامه های تلویزیونی نیست و شاید علت فراموشی چنین روزی عدم ثبت آن در تقویم رسمی ایران باشد زیرا شاید حافظه برنامه سازانی که با مراجعه به تقویم برنامه ها را برای رسانه ملی تهیه می کنند، برای گرامیداشت چنین روزی یاری نکند و اینجا همت مسئولان مربوطه و بنیاد حفظ آثار و ارزشهای دفاع مقدس است که اقدام به ثبت چنین روزی کنند و یاد آن را گرامی بدارند.

کد خبر 1108657

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha