۲۱ شهریور ۱۳۸۳، ۱۵:۵۶

گزارش آخرين تحولات وين (1)

كنسرت آژانس ، طبل آمريكا ، شيپور اروپا

كنسرت آژانس ، طبل آمريكا ، شيپور اروپا

درآستانه نشست شوراي حكام در محل آژانس بين المللي انرژي اتمي رايزني نمايندگان كشورهاي عضو براي بررسي پرونده هسته اي ايران آغاز شده است و خبرگزاري هاي غربي مدعي اند آمريكا در همراه ساختن اروپا باخود براي ارجاع پرونده ايران به شوراي امنيت ناكام مانده است .

به گزارش خبرنگار "مهر" كشورهاي اروپايي در روزهاي اخير با اعلام مواضعي سخت گيرانه  نسبت به ايران خواستار توقف كليه فعاليت هاي مرتبط با چرخه سوخت هسته اي شده وتهديد كردند در غير اين صورت در ماه نوامبر ( دو ماه ديگر ) به موضع  آمريكا مي پيوندند .

اين در حالي است كه به گفته كارشناسان ، ديپلمات ها و مقامات عاليرتبه برخي كشورها و بسياري از تحليلگران غربي در مطبوعات، گزارش مثبت البرادعي در پي شفاف سازي ها و همكاري هاي گسترده ايران با آژانس هيچ كمكي به تحقق خواسته هاي غرب نمي كند .  

به يك ديپلمات آگاه  در وين به خبرنگار "مهر"  شايعات گسترده روزهاي اخير مبني بر تعهدات جديد ايران در خصوص فعاليتهاي هسته اي را به شدت رد كرد و گفت : جمهوري اسلامي ايران و اروپا هيچ توافق جديدي در زمينه فعاليتهاي هسته اي  نداشته اند.

وي با تاييد خبر برگزاري فشرده جلسات نمايندگان كشورهاي عضو G8 براي بررسي اين مساله تاشب گذشته ، گفت : ايران بر مواضع خود بسيار مصر است و اين كشورها تاكنون موفق نشده اند رضايت ايران را براي تغييرمواضعش دررابطه با تعليق قطعه سازي جلب كنند
.
همزمان با بررسي پرونده هسته اي ايران در نشست G8 در ژنو ، سفراي اين كشورها روز پنجشنبه در جلسه اي مشترك در وين به تبادل نظر درباره اين پرونده پرداختند .

عليرغم اينكه درباره هيچيك از اين جلسات گزارش دقيق و مدوني ارائه نشده است  يك ديپلمات غربي به خبرنگار مهر گفت : كشورهاي اروپايي در اين نشست ها ادامه گفتگو با ايران را به صلاح پرونده دانستند و در عين حال از واكنش منفي ايران در قبال فشارهاي سياسي ابراز نگراني كردند .

وي افزود : درماه هاي گذشته احساس شده است كه ايران صرفا از گفتگو هاي سياسي استقبال ميكند و به فشارها پاسخي تند مي دهد.

به گفته اين ديپلمات غربي ، بر اساس مذاكراتي كه بين هيات ايراني و هياتهاي اروپايي صورت گرفته است ، طرفهاي اروپايي از اين نگرانند كه ايران همانند اجلاس قبلي كه به با استناد به  پايبند نبودن سه كشور اروپايي تعهدات بروكسل را ملغي خواند ،  اين باربا برخورد سرد و غير مسالمت آميزاروپا، خروج خود ازتعهدات بيانيه تهران (اكتبر 2003 ) را اعلام كند .

به گزارش خبرنگار اعزامي "مهر"  به وين  يك مقام آگاه  ازپرونده فعاليت هاي هسته اي ايران  ،  وعده هاي كشورهاي اروپايي مبني بر ارائه سوخت و تكنولوژي هسته اي به ايران را مردود خواند و گفت: عليرغم سهام داري ايران در كارخانه غني سازي فرانسه اين كشور حتي يك گرم از محصولات كارخانه را به ايران نمي فرستد . 

اين مقام آگاه توضيح داد : با وجود آنكه ايران ازسهامداران كارخانه غني سازي اورانيوم "اروديف" فرانسه است ، تاكنون حتي يك گرم از محصولات اين كارخانه وارد جمهوري اسلامي ايران نشده است .

وي افزود : پيش از انقلاب اسلامي ، حكومت وقت ايران  حدود 10 تا 11 درصد از سهام كارخانه  اروديف را خريد و براي حل مشكلات مالي اين كارخانه حدود يك ميليارد دلار به آن كمك كرد كه اين بدهي پس  از انقلاب در سه قسط تسويه شد اما علي رغم اينكه ايران همچنان به عنوان سهامدار دركليه جلسات ساختار هاي مديريتي اين كارخانه حضور دارد ،  به دليل تحريمهاي اعمال شده تحت فشارهاي آمريكا ، تاكنون هيچ محصولي از اين كارخانه به ايران ارائه نشده است .   

از سوي ديگر شنيده مي شود موقعيت سياسي آمريكا در نشست آتي شوراي حكام آژانس بسيار نامناسب است .

يك ديپلمات مستقر در مقر آژانس بين المللي انرژي اتمي به خبرنگار مهر گفت : آمريكا با  توجه به اينكه نماينده اي در آژانس بين المللي انرژي اتمي ندارد ، در گفتگو ها ورايزني هاي صورت گرفته و جاري موضع بسيار ضعيفي در پيش گرفته است .

وي با اشاره به جلسه توجيهي اعضاي شوراي حكام براي بررسي گزارش مدير كل درهفته گذشته گفت : آمريكا دراين اجلاس يك كارشناس جوان را مامور كرده بود كه اظهاراتش تعجب همه هياتهاي شركت كننده در جلسه را بر انگيخت.

گزارش خبرنگار "مهر" مي افزايد ، براساس خبرهاي رسيده ايالات متحده آمريكا سفير خود در ژنو را مامور حضور در جلسه آتي شوراي حكام خواهد كرد. 

اخبار وگزارش هاي  رسيده همچنين از نهايي شدن پيش نويس بيانيه كشورهاي عضو جنبش عدم تعهد در شوراي حكام حكايت دارد . اين پيش نويس 13 صفحه اي كه دوصفحه از آن به پرونده هسته اي ايران اختصاص يافته است با موضع گيري بسيار مثبت نسبت به جمهوري اسلامي نهايي شده اما به دلايلي خاص انتشار آن به روز دوشنبه موكول شده است .

بنا بر اين گزارش شنيده مي شود فشارهاي اعضاي غربي شوراي حكام يكي ازمهمترين دلايل اين تاخير است .  

درعين حال خبرنگار مهر از وين گزارش مي دهد با اينكه انتقادات بسياري به گزارش مديركل آژانس بين المللي انرژي اتمي در باره ايران مطرح است اما تاكنون از سوي هيات جمهوري اسلامي نقدي برآن براي ارائه به شوراي حكام تهيه نشده است.

به گزارش خبرنگار اعزامي مهر از وين ، با آنكه جمهوري اسلامي ايران در آستانه دو نشست قبلي شوراي حكام انتقادات و اعتراض رسمي خود را به گزارشات البرادعي طي اسناد شماره  INFTIRC628  و INFTIRC630 ارائه كرده بود اما در باره گزارش اخير چنين نكرده است .

به گفته كارشناسان گزارش اخير البرادعي درباره فعاليتهاي هسته اي ايران براي ارائه به نشست سپتامبر شوراي حكام غير فني است و با پرداختن  به مسائل جزئي سعي در مبهم  جلوه دادن مسائل و زمينه سازي براي ابراز نگراني اعضايي كه بدنبال سوء استفاده هستند دارد . در حقيقت به نظر مي رسد در پي همكاري گسترده ايران با آژانس بين المللي انرژي اتمي بازرسان آژانس چاره اي جز اعلام پاسخ سوالات و ارائه يك گزارش مثبت نداشته اند.

به گفته يك مقام آگاه در وين ، بااين وجود گزارش البرادعي همچنان با كلي گويي مدعي بروز برخي تاخيرات از جانب ايران شده است . به گفته وي  در يكي از بندهاي اين گزارش درباره پروژه اي با وجود ارقام جزئي از ارائه محاسبات دقيق خود داري شده است و در بخش ديگري با اظهار نظري سياسي به استفاده دو منظوره از برخي اقلام اشاره شده است كه اين موضوع زمينه سوء تعبير برخي اعضا را فراهم مي كند .

وي درباره موضوع 37تن كيك زرد در گزارش گفت : درمقابل ميليونها تن كيك زرد ديگري كه سايركشورها براي 400 نيروگاه هسته اي خود مورد استفاده قرار ميدهند اين رقم بسيار ناچيز است در عين حال بايد توجه داشت كه كيك زرد اورانيوم غني شده نيست و به هيچ عنوان حساسيت استراتژيك ندارد .  

ديپلماتهاي مستقر در وين با استقبال از حل مشكلات جمهوري اسلامي ايران و با اشاره به بازرسي هاي گسترده و همكاريهاي بيش از پيش ايران تاكيد دارند كه موضوع ايران بايد هرچه سريعتر از دستور كار آژانس خارج شود .

به گزارش خبرنگار مهر از وين ، در عين حال برخي ناظران سياسي در محل آژانس بين المللي انرژي اتمي معتقدند  با تحولات چشمگيري كه در حل موضوعات مطرح شده صورت  گرفته است توجيهي براي صدور قطعنامه در اين نشست وجود ندارد و بعيد نيست كه به جاي آن اين اجلاس با بيانيه رييس به كار خود پايان دهد .

بنا به پيش بيني آنها رييس شوراي حكام احتمالادر بيانيه خود خواستار ادامه همكاري ايران و آژانس تا نشست بعدي خواهد شد .

کد خبر 111037

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha