ضیاءالدین دری درباره تاکید مقام معظم رهبری درباره اینکه در آثار نمایشی باید انتقاد کرد نه سیاهنمایی به خبرنگار مهر گفت: در برنامههای تلویزیون به ندرت شاهد سیاهنمایی بودیم و بیشتر برنامه و مجموعههایی که درباره معضلات ساخته شده جدی بوده است. در این باره میتوانم به مجموعه تلویزیونی "دوران سرکشی" کمال تبریزی اشاره کنم.
کارگردان مجموعههای "کیف انگلیسی" و "کلاه پهلوی" خاطرنشان ساخت: فضای انتقاد در تلویزیون باز است اما این مسئله به پرداخت نویسنده در فیلمنامه و میزان شناخت کارگردان هم بستگی دارد که توانمند بوده و بتواند به درستی به یک معضل با دیدگاه انتقادی بپردازند و کمتر نق بزند. به نظرم تلویزیون برای این افراد که این توانایی را داشته باشند مانعی ایجاد نمیکند.
وی درباره اینکه طبق تاکید مقام معظم رهبری سریالهای تلویزیونی تا چه حد توانستهاند همه واقعیات و مشکلات جامعه را منعکس کنند توضیح داد: مسلماً پاسخ به این سئوال منفی است. البته فرمایش مقام معظم رهبری دربار وجوه ایدهآل یک برنامه است. همیشه ایدهآل انتها ندارد. البته چگونگی طرح مسائل هم اهمیت زیادی دارد. در تلویزیون تولیدات داخلی نسبت به پخش تولیدات خارجی اولویت دارد. مسلماً وقتی تولید انبوه میشود طبیعی است که از کیفیت کاهش مییابد.
دری خاطرنشان ساخت: تلویزیون هم قصد دارد هر برنامهای یا مجموعهای میسازد خوب و مناسب باشد و برایش فرقی نمیکند تولید الف، الف ویژه، ب و جیم باشد بلکه تلاش میکند برنامه تولید شده حرفی برای مخاطب داشته باشد اما متاسفانه ظرفیت نویسندگان و کارگردانان ما خارج از این همه تولید با متون قوی است. البته تلویزیون سختگیری خودش را دارد اما همانطور که اشاره کردم ظرفیت نداریم به همین دلیل گاهی تولیدات شبیه به هم هستند و کمتر تاثیرگذار هستند.
این کارگردان درباره اینکه رسانه ملی تا چه حد همچون دانشگاه عمل کرده توضیح داد: نمیتوان منکر این باشیم که تاثیر داشته است اما گاهی تولیدات تلویزیون ناخواسته تاثیرات خوبی روی مخاطبانی که در روستا زندگی میکنند نمیگذارد. مثلاً وقتی فرم و دکوراسیون خانههایی که در تصویر نشان داده میشود ممکن است ناخواسته روی مخاطب روستانشین تاثیر بگذارد و او هم بخواهد خانه خودش را اینگونه کند. بنابراین باید پشتوانه خوبی برای هر برنامه برنامهریزی کنیم تا شاهد مشکلات دیگر نباشیم.
وی اشاره کرد: بنابراین تلویزیون برای اینکه تاثیرات ناخواسته روی مخاطب نداشته باشد باید این مسئله را ساماندهی کند. به عنوان مثال با شهرداری صحبت کند که طرحی ارائه دهد که در مناطق کویری باید خانهای که ساخته میشود چگونه باشد؟ وقتی این نوع برنامهها پخش شود مسلماً تاثیرات مفیدی هم خواهد داشت.
دری درباره اینکه مباحث کارشناسی درتلویزیون تا چه حد عمیق و همه جانبه است گفت: این مسئله منوط بر این میشود که من همه میزگردها را دیده باشم و بعد قضاوت کنم. با توجه به اینکه همه برنامهها را ندیدهام بنابراین پاسخ به این سئوال دشوار است.
این کارگردان درباره اینکه مقام معظم رهبری ترویج ارتباط غلط زن و مرد را از مسائل کاملاً غیر لازم برشمردند توضیح داد: درباره این مسئله هم نمیتوانم اظهار نظر کنم چرا که همه مجموعههای تلویزیونی را نمیبینم که حالا بگویم فلان کارگردان در اثرش به روابط زن و شوهر درست پرداخته کرده یا نه. در مجموع معتقدم اگر قرار است زن و مردی در قصه داشته باشیم قبل از آن باید پیش زمینه درستی به مخاطب بدهیم نه اینکه بدون مقدمه وارد قصه شوند که مخاطبان نیز متوجه ارتباطات آنها نشوند.
نظر شما