دکتر ابوالفضل جاریانی در گفتگو با خبرنگار مهر به برنامه دولت برای جذب 20 هزار پرستار مورد نیاز در راستای اجرای قانون کاهش ساعت کار پرستاران اشاره کرد و گفت: بر اساس آیین نامه ای که از سوی معاونت توسعه و سرمایه نیروی انسانی ریاست جمهوری ارسال شده این تعداد نیروی پرستاری باید از محل سهمیه سالانه پرستاران جذب شود در حالی که جذب 20 هزار نیروی پرستاری در راستای اجرای قانون ارتقای بهره وری نیروهای بالینی نظام سلامت مصوب شده و ارتباطی به سهمیه سالانه ندارد.
چندی پیش وزیر بهداشت از صدور مجوز استخدام 20 هزار نیروی پرستار با موافقت معاون توسعه و سرمایه نیروی انسانی ریاست جمهوری خبر داده بود.
رئیس انجمن پرستاران ایران با بیان اینکه بر اساس قانون برنامه چهارم توسعه کشور هر سال چهار هزار نیروی پرستاری می بایست جذب شوند افزود: این سهمیه در برنامه پنجم توسعه کشور نیز پیش بینی شده و حالا دولت می خواهد 20 هزار نیروی مورد نیاز پرستاری را از این محل جذب کند.
جاریانی در همین ارتباط توضیح داد: تعجب می کنم که چرا با کلمات بازی می کنند. چون جذب 20 هزار پرستار برای کاهش ساعت کار پرستاران انجام می شود و ارتباطی به کمبود نیروی پرستاری ندارد.
قانون ارتقای بهره وری نیروهای بالینی در فروردین 88 به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید و در پی آن دولت آیین نامه اجرایی این قانون را با پیگیریهای وزارت بهداشت تصویب و ابلاغ کرد.
رئیس انجمن پرستارای با بیان اینکه هم اکنون نیز بر اساس تعداد تختهای بیمارستانی کشور با کمبود نیروی پرستاری مواجه ایم، افزود: جذب سالانه چهار هزار نیرو به همین منظور انجام می شود تا کمبود نیرو در این بخش به تدریج رفع شود.
جاریانی به آیین نامه ابلاغی معاونت توسعه و سرمایه نیروی انسانی ریاست جمهوری در مورخ 4/2/89 اشاره کرد و گفت: در این نامه اعلام شده که "سهمیه جذب 20 هزار نیروی پرستاری با اولویت مراکز درمان بستر و مناطق محروم و کمتر توسعه یافته از سرجمع سهمیه استخدامی آن دستگاه طی برنامه پنجم توسعه که اعلام می شود، کسر شود."
هم اکنون به ازای هر هزار نفر جمعیت ایران 1.2 تا 1.3 نیروی پرستاری وجود دارد که برای رسیدن به استانداردهای جهانی می بایست نیروی پرستاری کشور که حدود 100 هزار نفر است حداقل 2.5 برابر شود.
رئیس انجمن پرستاری ایران تاکید کرد: اگر فرض کنیم که 20 هزار نیروی پرستاری همین امسال جذب خواهند شد، نتیجه می گیریم که بر اساس آیین نامه ابلاغی و همچنین سهمیه جذب سالانه چهار هزار نیروی پرستاری، تا پایان برنامه پنجم جذب نیرو نخواهیم داشت.
جاریانی در همین ارتباط ادامه داد: این اقدام به این معنی است که کمبود نیروی پرستاری در کشور به قوت خود باقی خواهد ماند و ما نمی توانیم برای رفع کمبود بیمارستانها تا چهار سال آینده پرستار جذب کنیم.
نظر شما