به گزارش خبرنگار مهر در کرمان، با وجود اینکه در فصل آبی سال گذشته شاهد افزایش بارش باران در بسیاری از نقاط کشور بودیم اما زمین استان کرمان همچنان با کمبود بارش باران مواجه است و کرمان بیش از سیزده همچنان تشنه قطره های باران باقیمانده است.
برداشت بی رویه از منابع آب کرمان نگران کننده است
طبق نظر کارشناسان هم اکنون در کشور تنها چهار استان وضعیتی بدتر از استان کرمان در خصوص منابع آبی دارند و بسیاری از منابع آبی کرمان در پی خشکسالی خشکیده اند و موجب لطمه شدید به کشاورزی و همچنین محیط زیست استان کرمان وارد شده است.
سطح آبهای زیر زمینی در کرمان نیز از 40 سانتیمتر تا هفت متر کاهش یافته است و این کاهش در برخی نقاط به شدت ادامه دارد و این درحالیست که به دلیل برداشت بی رویه طی سالهای اخیر از منابع آبهای زیر زمینی در کرمان این روند طی سالهای اخیر نگران کننده شده است بطوریکه سالیانه یک میلیارد و یکصد میلیون متر مکعب آب از این منابع در استان کرمان برداشت منفی می شود و بارش باران همچنان در استان کرمان طی سال گذشته کاهش چشمگیری یافته است و ادامه این روند در سال جاری استان را در وضعیت بسیار نا مناسبی قرار گرفته است.
طی ماههای گذشته بارها در خصوص خشکیدگی بسیاری از مزارع و باغهای استان کرمان و ضربه به اقتصاد کشاوری منطقه هشدار دادیم اما اقدام عملی قابل توجهی صورت نگرفت و تبعات خشکسالی ادامه یافت و طی روزهای اخیر مردم کرمان خشکسالی را با تمام وجود در خانه های خود احساس کردند و به خوبی این هشدار که کرمان طی سالهای آینده در خصوص تامین آب آشامیدنی نیز دچار مشکل می شوند را درک کردند.
جیره بندی آب در دوازده شهر اجرا می شود / 13شهر در آستانه جیره بندی
هر چند که تاکنون جیره بندی آب در 13شهر استان کرمان انجام می شود اما بسیاری از شهرهای استان نیز در معرض کمبود آب و جیره بندی آب قرار گرفته اند که یکی از مهمترین مراکز جمعتیی در معرض جیره بندی آب شهر کرمان است.
مردم این شهر از هم اکنون کمبود آب را با کاهش شدید جریان آب در منازل خود حس می کنند بطوریکه در بسیاری از ساعات روز از این آب تنها می توانند به زحمت در راستای برطرف کردن نیازهای ضروری استفاده کنند و در شرایط معمولی عملا دیگر امکان مصرف مطلوب و معمول را ندارند.
متوسط بارندگی در استان کرمان تنها 135 میلیمتر در سال است و همین میزان نیز طی سالهای اخیر بسیار کاهش یافته و به عنوان مثال متوسط بارندگی در زرند تنها 43 میلیمتر در سال گذشته بوده است.
این درحالی است که با وجود افزایش چاههای آب در کرمان میزان آبدهی به شدت کاهش یافته است و کرمان درحال حاضر در پیک مصرف آب 30 درصد از آب مورد نیاز را کم دارد.
دبی چاههای آب شهر کرمان هزار و 52 لیتر در ثانیه کاهش یافته است و این درحالی است که استاندارد مصرف آب در کرمان نسبت به کشور افزایش یافته است و در برخی نقاط به چهار برابر استاندارد کشوری رسیده است.
در این میان به دلیل خشکیدگی منابع آبی نزدیک مراکز جمعیتی، شاهد دور شدن منابع آبی از شهرها هستیم و به دلیل هدر رفت 30 درصدی آب در شبکه های توزیع آب این مسئله تشدید می شود.
یکی از شهروندان کرمانی در خصوص وضعیت تامین آب در کرمان به خبرنگار مهر گفت: طی روزهای اخیر از آب موجود در شبکه آب تنها برای استفاده های شرب می توانیم استفاده کنیم و به دلیل شدت بسیار کم آب امکان استفاده از آب در شبکه پکیج و یا آبگرمکنهای گازی وجود ندارد چون شدت جریان آب به قدری پائین است که این دستگاهها عملا از کار افتاده اند.
وی اضافه کرد: با توجه به وضعیت آب موجود در کرمان بسیاری از مردم نگران این مسئله هستند با توجه به فصل گرمای هوا در آینده نزدیک با قطعی جریان آب مواجه شوند.
محمد ایرانمنش گفت: خشکسالی در کرمان بی داد می کند و مسئولان باید در خصوص تامین آب این استان به خصوص آب شرب فکری کنند.
وی ادامه داد: تا چندی پیش نگران وضعیت کشاورزی بودیم اما هم اکنون در خصوص آب شرب هم مشکل داریم.
وی افزود: راههای مختلفی از جمله انتقال آب از سرشاخه های کارون و یا انتقال آب از خلیج فارس توسط مسئولان مطرح می شود اما به نظر می رسد این اقدامات، تنها در حد شعار باقیمانده و این درحالی است که کم آبی در کرمان هر روز چهره جدید خود را به ما مردم کرمان نشان می دهد.
با کمبود شدید آب در کرمان مواجه هستیم
مدیرکل آب و فاضلاب کرمان نیز با بحرانی خواندن وضعیت موجود آب کرمان می گوید: در شرایط فعلی برای تامین آب شهر کرمان، حدود 550 لیتر آب در ثانیه نیاز است که در پیک مصرف با کمبود 30 درصدی برای تأمین آب مواجه هستیم.
محمد تربتی با هشدار به مشترکان آب گفت: در صورت عدم رعایت صرفه جویی در مصرف آب طی روزهای آینده احتمالا با جیره بندی آب مواجه می شوند.
وی از شناسایی مشترکان پرمصرف خبرداد و افزود: مردم باید از شستشوی خودرو، حیاط منازل، آبیاری فضای سبز با استفاده از آب شرب جدا خودداری کنند.
تربتی ادامه داد: در آپارتمانها در حال حاضر در شرایط معمول در طبقه های اول و بعضا دوم آب وجود دارد اما از طبقه دوم به بالا باید با استفاده از منبع و پمپاژ آب نیاز خود را برطرف کنند.
وی افزود: هم اکنون از تمام ظرفیت آب کرمان استفاده می کنیم اما عملا با کمبود آب بخصوص در زمان پیک مصرف مواجه می شویم و احتمال قطعی آب در برخی نقاط وجود دارد.
تربتی گفت: در دوازده شهر جیره بندی آب در حال انجام است و سیزده شهر هم شرایط نامطلوب دارند و با قطعی برق و یا خارج شدن یک چاه از سیستم با قطعی آب مواجه می شویم.
وی گفت: هم اکنون آبگیری مخازن از ساعت 11 شب تا 5 صبح انجام می شود و با استفاده از همین مسئله تا حدودی تامین آب در کرمان را مدیریت کرده ایم.
کمبود آب در کرمان به مرحله بحران رسیده است
مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران نیز چندی پیش در همایشی در کرمان با اشاره به بحرانی شدن وضعیت کمبود آب در کرمان گفت: برداشت بی رویه از منابع آب در کرمان این استان را در صدر برداشت مازاد آب کشور قرار داده است.
علیرضا الماسوندی گفت: شرایط خاص اقلیمی کرمان و کمبود بارندگی طی سالهای اخیر وضعیت منابع آبی کرمان را با بحران مواجه کرده است.
وی گفت: با این وجود استان کرمان به دلیل استفاده بیش از حد از منابع آب زیرزمینی بیشترین حجم برداشت مازاد در کشور را داراست.
الماسوندی افزود: هم اکنون کرمان شاهد برداشت بیش از یک میلیارد مترمکعبی از منابع آبی در طول سال به صورت مازاد است.
وی اضافه کرد: برداشت زیاد از منابع آبی و عدم جبران آن توسط بارندگی ها و تبخیر 76 درصدی بارشهای جوی در کرمان موجب نشست زمین و شوری منابع آبی موجود در استان شده است.
انتقال آب حوزه به حوزه باید با جدیت دنبال شود
وی خاطرنشان کرد: مهمترین راه حل این مشکل مدیریت صحیح در مصرف آب است که استفاده از آبیاری مکانیزه در بخش کشاورزی به عنوان پر مصرف ترین بخش بسیار حائز اهمیت است.
وی طرح انتقال حوزه به حوزه آب بخصوص انتقال آب از سرشاخه های رود کارون به فلات مرکزی را در راستای حل این مسئله مهم ارزیابی کرد.
مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران با اشاره به ادامه خشکسالی در استان کرمان استفاده بهینه آب در بخشهای مختلف بسیار مهم است.
وی خواستار فرهنگسازی در این راستا شد و گفت: این فرهنگسازی می بایست از 11 سال پیش آغاز می شد.
1.1 میلیارد متر مکعب برداشت منفی آب در کرمان
مدیرعامل آب منطقه ای کرمان با اشاره به کمبود منابع آبی در کرمان گفت: انتقال آب از سرشاخه های رود کارون و همچنین انتقال آب از خلیج فارس به کرمان در حال مطالعه و انجام است.
سیدمحسن ثمره هاشمی در گفتگو با مهر اظهار داشت: استان کرمان 183 هزار کیلومتر مربع وسعت دارد و متوسط بارندگی در استان کرمان 135 میلیمتر است و بارش سالانه استان کرمان 24.5 میلیار متر مکعب است که از این میزان 5.6 میلیارد مترمکعب آن جذب سفره های زیر زمینی می شود و از طریق 24 هزار حلقه چاه، هزار و 200 رشته قنات، هزار و 600 بند چشمه در استان سالانه 6.7 میلیارد متر مکعب آب استخراج می شود که نشان دهنده 1.1 میلیارد مترمکعب بیلان منفی آب در استان کرمان است.
وی افزود: طرح انتقال آب به استان کرمان برای رفع معضل کم آبی از مهمترین طرحهای استان است و برای انتقال آب به استان کرمان سه طرح مطرح است که یکی از آنها از سرشاخه های کارون و بهشت آباد برای شهرهای شمالی کرمان است.
ثمره هاشمی خاطرنشان کرد: در کوتاه مدت برای کنترل منابع آبی استان کرمان بازرسی و انسداد چاههای غیر مجاز، جلوگیری از اضافه برداشت کشاورزان از منابع آبی، طرحهای تعادل بخشی آبهای زیرزمینی در حال مطالعه انجام است.
وی افزود: طرح میان مدت اجرای بندهای خاکی سدها، صدور مجوز برای مجتمع های دامداری، دامپروری و گردشگری و شرب در دستور کار است.
مدیرعامل آب منطقه ای کرمان خاطر نشان کرد: در بلند مدت نیز انتقال آب از سرشاخه های کارون و بهشت آباد برای شهرهای شمالی استان کرمان و انتقال آب از خلیج فارس برای شهرهای جنوبی و انتقال آب از سولگان به سمت رفسنجان از جمله این طرحها می باشد.
وی خواستار افزایش استفاده آب در بخش صنعت و استفاده بهینه در سایر بخشها بخصوص کشاورزی شد و گفت: بیشترین هدر رفت آب در بخش کشاورزی روی می دهد.
خشکسالی در کرمان سیزده سال ادامه داشته است
ثمره هاشمی با اشاره به ادامه خشکسالی و کمبود بارندگی طی سال آبی گذشته در کرمان اظهار داشت: روند خشکسالی در استان کرمان طی سیزده سال گذشته ادامه داشته است و این امر موجب کاهش آبدهی و یا خشکیدگی بسیاری از منابع آبی در استان کم آب کرمان شده است.
وی عنوان کرد: به دلیل خشکسالی منابع آبی همچون چاه ها و چشمه ها با کاهش سطح آبدهی مواجه شده اند و در مقابل استفاده از منابع آب زیرزمینی افزایش یافته است و این روند همچنان ادامه دارد.
وی با اشاره به محدودیت منابع آب زیر زمینی و امکان تخریب این منابع آب به دلیل کاهش سطح آبهای زیرزمینی، نسبت استفاده بی رویه از این منابع هشدار داد.
الگوی مصرف آب در کرمان غیر منطقی است
وی خاطرنشان کرد: الگوی مصرف آب در استان کرمان غیر منطقی است بگونه ای که از مجموع آب استحصالی در استان 95 درصد در بخش کشاورزی، چهار درصد شرب و بهداشت و تنها یک درصد در بخش صنعت استفاده می شود و این درحالیست که از میزان آب استفاده شده در بخش کشاورزی که 95 درصد آبهای استحصالی در استان را شامل می شود تنها 40 درصد بهره وری دارد و بقیه هدر می رود.
مدیرعامل آب منطقه ای کرمان خاطرنشان کرد: متاسفانه خشکسالی در سال جاری نیز در کرمان ادامه دارد و با توجه به ادامه این روند صرفه جویی و استفاده بهینه از منابع آبی بخصوص منابع آبهای زیر زمینی که محدود هستند، ضروری است.
نظر شما