اسماعیل سعادت سرپرست مجموعه "دانشنامه زبان و ادب فارسی" که تاکنون سه جلد از آن منتشر شده است، در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: جلد چهارم این دانشنامه از حرف "س" تا اواسط حرف "ف" است.
به گفته وی بیشتر مقالات جلد چهارم "دانشنامه زبان و ادب فارسی" مربوط به انواع شاهنامه ها، شاهنامه سرایی و شاهنامه فردوسی است.
سعادت ادامه داد: ما در سه جلد قبلی دانشنامه به حافظ و مولانا به تفصیل پرداختیم، اما در این جلد چون با شاهنامه روبرو هستیم خواستیم سنگ تمام بگذاریم.
سرپرست "دانشنامه زبان و ادب فارسی" بیان داشت: عمدتا مقالات شاهنامه در جلد چهارم دانشنامه را استاد خالقی مطلق نوشتند، چون ایشان 40 سال از عمر خود را صرف شاهنامه کردند و کسی صاحب نظرتر از ایشان نیست.
سعادت که عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی است، یکی از امتیازات دانشنامه را همکاری با کسانی دانست که در هر رشته و حوزه ای تخصص دارند.
وی درباره زمان انتشار جلد چهارم "دانشنامه زبان و ادب فارسی" گفت: جلد چهارم سال آینده منتشر می شود.
مترجم "تاریخ فلسفه" تصریح کرد: هر جلد دانشنامه زودتر از دو سال منتشر نمی شود چون کار آن خیلی دقیق است و ما صرفا مقاله چاپ نمی کنیم، بلکه مقالات را به منابع مستند می کنیم و خود منابع را هم آخر هر مقاله می آوریم.
سعادت در تشریح این روند گفت: مثلا اگر در مقاله ای آمده باشد که فردوسی در فلان سال متولد شد، پرانتزی مقابل آن باز می شود و توضیح داده می شود که به نقل از چه منبعی فردوسی در آن سال متولد شده است و در پایان آن مقاله درباره منبع مذکور هم توضیح داده می شود.
دانشنامه زبان و ادب فارسی که اکنون جلد سوم آن منتشر شدهاست، مجموعه ای است در شش جلد حدود هفتصد و پنجاه صفحهای و شامل مهمترین اطلاعات ادبی فارسی می شود.
این دانشنامه به صورت مقالاتی در موضوعات ذیل است: رجال و کتابهای ادبی، دستور زبان، اصطلاحات عرفانی و معانی و بیان و عروض و قافیه، قالبهای شعری، سبکهای ادبی، زبانهای ایرانی، انواع ادبیات، ادبیات پیش از اسلام، اسطورههای ایرانی، اَعلام شاهنامه فردوسی و برخی دیگر از اَعلام، خاصّه اَعلام قرآنی، ادبیات معاصر و احوال و آثار ایرانشناسانی که چه در داخل و چه در خارج، در حوزه زبان و ادب فارسی تحقیق کرده اند.
دانشنامه زبان و ادب فارسی که فرهنگستان زبان و ادب فارسی آن را منتشر کرده است، نخستین دانشنامه اختصاصی در معرفی اهم اطلاعات مربوط به زبان و ادب فارسی در همه شاخههای آن است.
نظر شما