۱۱ مرداد ۱۳۸۹، ۹:۵۵

همایش روز جهانی فلسفه(17)

فلسفه‌های مرتبه دوم باید در دستور همایش فلسفه قرار گیرند

فلسفه‌های مرتبه دوم باید در دستور همایش فلسفه قرار گیرند

عضو گروه فلسفه دانشگاه تبریز با تأکید بر ضرورت بیان حرفهای قشر نواندیش فلسفی اظهار کرد: باید جایگاه ویژه‌ای برای فلسفه‌های مرتبه دوم برای همایش روز جهانی فلسفه قایل شویم.

دکتر سید مصطفی شهرآیینی درگفتگو با خبرنگار مهر درمورد برگزاری همایش روز جهانی فلسفه درایران این‌که چه نقشی در معرفی فلسفه ایرانی به جهانیان می‌تواند داشته باشد گفت: این همایش می‌تواند در فضای فرهنگی جامعه ما تأثیر مثبت داشته باشد و می‌تواند در شناسایی اندیشه‌های نو غربیان به ما مؤثر واقع شود.

وی افزود: این همایش می‌تواند غربی‌ها را به‌نوعی با فلسفه ایرانی - اسلامی و نه الزاماً با فلسفه کلاسیک اسلامی آشنا ‌کند یعنی تفکراتی را که بعد از ملاصدرا در ایران شکل گرفته‌است پی بگیرند. این رئوس مطالبی است که نتایج این همایش می‌تواند دربرداشته باشد و آن هم بستگی به مدیریت برگزارکننده این همایش دارد و این‌که جوانب کار چطور اجرا شوند.
 
این عضو گروه فلسفه دانشگاه تبریز درباره موضوع این همایش که نسبت میان نظر و عمل است و این‌که این موضوع تاچه‌اندازه می تواند در عام کردن فلسفه مؤثر واقع شود هم گفت: صرف انتخاب یک موضوع خیلی تأثیرگذار نیست، مهم این است که در انتخاب این موضوع چقدر کار شده ‌باشد و متناسب با مقتضیات فکری و فرهنگی جامعه ما انتخاب شده‌ باشد. طبیعی است که ما در جامعه‌مان فلسفه‌ای را در دانشگاههایمان می‌خوانیم که نسبت چندانی با اتفاقاتی که در جامعه می‌افتد ندارد یعنی تحصیلکرده فلسفه ما وقتی از دانشگاه بیرون می‌آید نمی‌داند این چیزهایی که خوانده در کجاها کاربرد دارد. جامعه هم نمی‌داند دانشجوی فلسفه برای چه دارد فلسفه می‌خواند و اگر معلم فلسفه نشد بایستی چه‌کار کند.
 
این محقق و پژوهشگر در ادامه تصریح کرد: این موضوع یعنی نسبت میان نظر و عمل می‌تواند به این لحاظ خیلی مهم باشد، این‎که ما تئوری‌پردازی در فلسفه می‌کنیم در مقام عمل هم باید ببینیم که در جامعه و در فکر مردم چه تأثیری می‌تواند داشته باشد. دراین وادی رابطه میان فلسفه و سایر علوم باید بررسی شوند. در نسبت میان نظر و عمل باید مشخص بشود که آیا این فلسفه، فلسفه محض است یا فلسفه کاربردی هم است و فلسفه کاربردی لاجرم  با حیطه‌های علوم پایه مثل فیزیک و ریاضیات و اینها ارتباط دارد.
 
این استاد فلسفه خاطرنشان کرد: این هم به زیرساختهای رشته فلسفه در ایران برمی‌گردد که ما باید در طراحی دروس فلسفه این را در نظر بگیریم که دانشجو فقط و فقط از رشته‌های علوم انسانی، وارد این وادی نشود و حداقل یک مقدماتی هم درباره ریاضیات و علوم نوین هم باید بداند.
 
شهرآیینی درباره نقش برگزاری این همایش در گسترش گفتگو و تعامل فلسفه‌پژوهان ایرانی با فلسفه‌پژوهان دیگر فرهنگها نیز گفت: این هم باز به مدیریت برگزارکنندگان این همایش بر می‌گردد و این‌که متولیان برگزار کننده این همایش مدیریتی داشته باشند که از همه اقشار و گروهها در این همایش دعوت بشوند.
 
این عضو گروه فلسفه دانشگاه تبریز یادآورشد: باید بگذاریم قشر نواندیش ما یعنی آنهایی که تازه وارد عرصه فلسفه شده‌اند آنها هم حرفهایشان را بزنند. درباره غربی‌ها هم همینطور باید باشد یعنی نیاییم آنهایی را که فلسفه یونان یا قرون وسطی یادوره جدید کار کرده‌اند فقط از آنها دعوت کنیم باید از کسانی که در یکسری مسائل فلسفه‌های مضاف کار کرده‎اند آنها راهم باید دعوت کنیم. برای مثال در باب فلسفه سیاست، حقوق و اخلاق حرفهایی که دارند بیایند بزنند.
 
شهرآیینی در پایان اظهارداشت: اگر این گستره باز بشود و این افراد هم بتوانند شرکت بکنند نقطه عطف خوبی است برای این‌که ما دردانشگاههایمان فقط یکسری موضوعات انتزاعی و بی‎خاصیت را مطرح نکنیم.
کد خبر 1116773

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha