۳۰ تیر ۱۳۸۹، ۸:۲۴

گزارش خبری مهر /

هفته بهزیستی و باز هم وعده های بی سرانجام / مددجویان بدنبال حداقلها!

هفته بهزیستی و باز هم وعده های بی سرانجام / مددجویان بدنبال حداقلها!

محقق نشدن سهم 40درصدی حقوق، مستمری اندک، کمبود مراکز درمانی، نرخ بالای بیکاری، نبود سیستم حمل و نقل و مناسب سازی نشدن معابر شهری همه و همه مشکلاتی است که با وجود وعده های بیشمار، مددجویان بهزیستی را از دسترسی به حداقل امکانات زندگی محروم کرده است.

به گزارش خبرنگار مهر، امسال نیز با آغاز هفته بهزیستی معلولان و مددجویان همچنان در انتظار تحقق وعده و وعیدهای مسئولان و به سرانجام رسیدن اهداف برنامه چهارم توسعه که تا کنون اجرا نشده به سر می برند و امیدوارند حداقل طی این هفته خبرهای خوبی بشنوند حال آنکه به نظر می رسد مسئولان این سازمان باز هم همانند سالهای گذشته به دنبال برنامه های تبلیغاتی هستند.

اختصاص 40 درصد حداقل حقوق به معلولان و مددجویان محقق نشد

در قانون برنامه چهارم توسعه برنامه ها و اهداف زیادی برای رفع مشکلات مددجویان و معلولان درنظر گرفته شده است که اجرای درست هر کدام از آنها می تواند در حمایت از این افراد موثر باشد.

این درحالی است که به گفته کارشناسان، سازمان بهزیستی نتوانسته در تحقق این برنامه موفقیت چندانی بدست آورد به طوری که عدم اختصاص 40 درصد حداقل حقوق به معلولان و مددجویان یکی از مهمترین مواردی است که تا کنون اجرایی نشده است.

البته به گفته مسئولان سازمان بهزیستی، این ارگان در اجرایی کردن برخی از اهداف برنامه چهارم توسعه مانند توسعه مهدهای کودک در روستاها و مناطق حاشیه ای، راه اندازی اورژانس اجتماعی تا حدود زیادی موفق بوده اما در زمینه کنترل آسیبهای اجتماعی موفق نبوده است.

رئیس جامعه معلولان ایران در مورد تحقق اهداف قانون برنامه چهارم توسعه در سازمان بهزیستی گفت: با وجود اینکه در پایان برنامه چهارم توسعه قرار داریم اما طی این چند سال یکی از مهمترین موارد مندرج در برنامه مبنی بر اختصاص 40 درصد حداقل حقوق مصوب وزارت کار به مددجویان و معلولان سازمان بهزیستی محقق نشده است.

مستمری مددجویان بهزیستی کفاف نان شبشان را هم نمی دهد

علی همت محمود نژاد افزود: در حال حاضر حداقل حقوق کارگران 309 هزار تومان در نظر گرفته شده بر همین اساس حداقل مستمری مددجویان تحت پوشش نیزباید 120 هزار تومان باشد در حالی که اینگونه نشده و حداقل مستمری که به آنان پرداخت می شود ماهانه 32 هزار تومان است که براساس تعداد افراد خانوار تا 52 هزار تومان نیز افزایش می یابد.

وی با اشاره به اینکه عدم اجرایی شدن این قانون معلولان را با مشکلات زیادی مواجه کرده است، تاکید کرد: از چهار سال پیش تا کنون تنها اقدامی که در این زمینه توسط بهزیستی انجام شده افزایش مستمری معلولان و مددجویان از 8 به 32 هزار تومان بوده است.

کارشناسان اجتماعی معتقدند افراد تحت پوشش بهزیستی همگی نیازمند دریافت کمک و حمایت هستند وگرنه هیچ وقت برای تحت پوشش قرار گرفتن ماهها پشت نوبت منتظر نمی ماندند و در این شرایط مستمری که ماهانه به آنان پرداخت می شود حتی کفاف نان شب مددجویان و معلولان نیز نمی دهد.

مدیرعامل انجمن دفاع از حقوق معلولان گفت: مستمری اندک مددجویان و معلولان با توجه به هزینه های مضاعف درمانی، توانبخشی و...که در ماه به آنان تحمیل می شود بسیار ناچیز و اندک است حتی نمی توانند حتی بخش اندکی ازهزینه هایشان را برای چند روز تامین کنند.

به گفته وی، دولت در مورد اجرا نشدن این قانون و اختصاص بودجه کافی برای افزایش مستمری مددجویان به آنها بدهکار است و باید برای رفع مشکلات این قشر از مردم جامعه که امکان و شرایط زندگی برایشان فراهم نیست چاره ای بیاندیشد.

شکایت جامعه معلولان از دولت بدلیل عدم رعایت قانون برنامه چهارم

محمودنژاد افزود: به دلیل عدم رعایت قانون برنامه چهارم و حقوق معلولان، انجمن معلولان ایران قصد دارد از دولت به دیوان عدالت اداری شکایت کند و به زودی این کار انجام می شود.

رئیس جامعه معلولان ایران به کمبود مراکز توانبخشی در کشور اشاره کرد و گفت: یکی دیگر از برنامه هایی که تا کنون به درستی اجرایی نشده ارائه خدمات توانبخشی کافی و در حد نیازهای معلولان بوده به همین دلیل دولت باید با اختصاص بودجه کافی به بهزیستی آنها را در جهت ایجاد مراکز توانبخشی در تمامی شهرها، روستاها و نقاط دورافتاده کشور یاری دهد.

معلولان از کمبود مراکز درمانی رنج می برند

وی با اشاره به اینکه ارائه خدمات درمانی به معلولان باید به صورت مستمر انجام شود، افزود: افراد دارای معلولیتهای مختلف به گفتاردرمانی، توانخبشی، فیزیوتراپی و ... به صورت مستمر و مداوم نیاز دارند اما با توجه به مراکز و کمبودهای موجود حتی ماهی یک بار نیز نوبت به آنان نمی رسد.

براساس آمارهای موجود در حال حاضر حدود سه میلیون معلول در کشور زندگی می کنند که یک میلیون و 470 نفر معلول جسمی و حرکتی، 530 هزار نفر نابینا، 500 هزار نفر ناشنوا و 500 هزار نفر نیز دارای معلولیتهای دیگر هستند.

به گفته کارشناسان، با توجه به اینکه فقط هلال احمر دارای مراکز جامع ارتوپدی است به همین دلیل بهزیستی سالانه میلیاردها تومان برای ساخت وسایل ارتوپدی مانند دست و پای معلولان به این ارگان پرداخت می کند بنابراین باید برای رفع این نیاز سازمان بهزیستی مراکزی را ایجاد کند.

نرخ بیکاری در میان معلولان 40 درصد است

وی به اصلی ترین مشکل معلولان اشاره کرد و افزود: اشتغال مهمترین مشکل معلولان است چنانچه این مشکل برطرف شود مشکل کمبود مستمری نیز از بین می رود. در حال حاضر اطلاعات 130 هزار معلول نیازمند کار در بانک اطلاعات ثبت شده اما به دلیل فقدان آمارگیری دقیق تعداد واقعی معلولان جویای کار مشخص نیست.

نرخ بیکاری در میان معلولان 40 درصد است این درحالی است که نرخ بیکاری افراد عادی از سوی مسئولان 9 درصد اعلام شده است.

معلولان به حداقل امکانات زندگی دسترسی ندارند

وضعیت مناسب سازی محیط شهرها برای معلولان نیز با شرایط مطلوب فاصله زیادی دارد. در واقع نوع نگرش و نهادینه نشدن فرهنگ مناسب سازی از جمله مهمترین مواردی است که در این بخش نیازمند آسیب شناسی است. آرزو قنبری یکی از معلولان تهرانی در مورد مشکلات خود به خبرنگار مهر گفت: مهمترین مشکلی که یک معلول برای رفت و آمد در سطح شهر با آن دست به گریبان است عدم مناسب سازی محیط شهری و ادارات و همچنین نبود سیستم حمل و نقل مناسب است.

وی افزود: در شهر تهران سه شرکت، سرویس حمل و نقل معلولان را برعهده دارند که متاسفانه برخی از این شرکتها از یک ماه قبل در آستانه انحلال قرار گرفته اند بنابراین با توجه به هزینه زیاد رفت و آمد برای معلولان مشکلات زیادی برای آنها ایجاد و باعث خانه نشینی آنان شده است.

این معلول در ادامه تاکید کرد: براساس قانون جامع حمایت از حقوق معلولان ارائه سرویس حمل و نقل رایگان جزو وظایف سازمان بهزیستی است که متاسفانه اجرا نمی شود.

به گفته وی از یک سو عنوان می شود که معلولان نیز همانند افراد عادی حق زندگی و حیات دارند اما از سوی دیگر حتی حداقل امکانات نیز برایشان درنظر گرفته نمی شود.

قنبری گفت: در سال 84 نامه ای به رئیس جمهور در مورد مشکلات معلولان و اجرایی شدن قانون جامع حمایت از حقوق معلولان نوشتم و در آن سال دکتر احمدی نژاد در ابلاغیه ای از چهار وزیر خود خواست که اجرایی شدن قانون جامع را دراولویت برنامه های خود قرار دهند که متاسفانه تا کنون اقدام عملی در این زمینه صورت نگرفته است.

وی همچنین به عدم اجرایی شدن قانون سه درصد استخدام معلولان در دستگاههای دولتی اشاره کرد و افزود: متاسفانه دستگاهها به این قانون توجهی ندارند در حالی که اشتغال مهمترین مشکل ما محسوب می شود.

عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی نیز در مورد میزان تحقق اهداف پیش بینی شده در مورد معلولان در برنامه چهارم توسعه به خبرنگار مهر گفت: سازمان بهزیستی برای رسیدگی به امور زنان سرپرست خانوار و ساماندهی مددجویان تا حدودی موفق عمل کرده و همین امر باعث شد در بودجه امسال این سازمان، نمایندگان مجلس 100 میلیارد تومان اعتبار برای تحت پوشش قرار دادن افراد پشت نوبتی اختصاص دهند.

هادی مقدسی افزود: چنانچه سال آینده نیز همین مبلغ اعتبار به بهزیستی اختصاص داده شود دیگر فرد نیازمندی برای دریافت خدمات در نوبت نمی ماند. البته در عملکرد بهزیستی نواقص و ایراداتی نیز وجود دارد که یکی از آنها عدم تحقق قانون سه درصد استخدام معلولان در دستگاههای دولتی است که بهزیستی باید عدم اجرای آن را با جدیت پیگیری کند.

احقاق حق معلولان وظیفه بهزیستی است نه قانونگذار

مسئولان بهزیستی پیش از این بارها عنوان کرده اند که این سازمان ساز و کار قانونی لازم برای بازخواست از دستگاههای متخلف را ندارند.

عضو کمیسیون اجتماعی مجلس در این باره تاکید کرد: پیگیری حقوق معلولان براساس قانون وظیفه سازمان بهزیستی است و تمامی ابزارهای لازم برای رسیدگی به امور این افراد و اجرایی شدن قوانین در اختیار سازمان قرار داده شده به طوری که جای هیچ توجیهی از سوی مسئولان آن وجود ندارد.

مقدسی درمورد عدم تحقق 40 درصد حداقل حقوق برای مستمری مددجویان نیز گفت: بهزیستی در طول اجرای برنامه چهارم نتوانسته در این زمینه موفق عمل کند. اگر این سازمان گزارشی در این خصوص به مجلس ارائه و نمایندگان را مجاب کند بودجه خاصی برای تحقق مستمری مددجویان نیز اختصاص داده می شود.

وی با اشاره به اینکه اجرای قانون 40 درصد بازهم کفاف نان بخور و نمیر مددجویان و معلولان را نمی کند، گفت: مجلس آمادگی کامل برای همکاری و رفع کمبودها و خلاهای قانونی درارتباط با مشکلات معلولان و همچنین اجرای قانون 40 درصد حداقل حقوق را دارد البته این امر منوط به ارائه گزارش از سوی بهزیستی است.

مقدسی تاکید کرد: اگر در زمینه عدم احقاق حقوق معلولان مشکلی وجود دارد برعهده مجری است نه قانونگذار.

با توجه به گفته های مسئولان در زمینه احقاق حقوق معلولان و مددجویان و اجرایی شدن تمامی مفاد مندرج درقانون برنامه چهارم توسعه چه مقصر بهزیستی باشد، چه مجلس و چه ارگان دیگری در هر حال مشکلات این قشر از افراد جامعه که بیش از سایرین نیازمند کمک و حمایت هستند همچنان پابرجاست و روز به روز نیز بیشتر می شود.

...............

گزارش از مهناز قربانی

کد خبر 1120393

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha