۱ مرداد ۱۳۸۹، ۹:۳۶

صنعت گلستان سوخت شده به پای کشاورزی

صنعت گلستان سوخت شده به پای کشاورزی

گرگان - خبرگزاری مهر: محرومیت و عقب ماندگی زیر برگهای سبز گلستان موج می زند و بخش صنعت گلستان سالها به بهانه اینکه این استان قطب کشاورزی کشور است از توسعه باز مانده است.

به گزارش خبرنگار مهر در گرگان، سالها استقرار صنایع و بزرگ و مادر در این استان با مشکل مواجه شده است و این بخش به رغم قابلیتها و توانمندیهای فراوان به جرم کشاورزی بودن استان از توسعه باز مانده است.

هر چند در دوران فعالیت دولت نهم موانع فراروی استقرار صنایع بزرگ در استانهای محروم از جمله گلستان برداشته شد ولی دستیابی به توسعه در بخش صنعت در گلستان نیازمند نگاه ویژه دولت در سفر سوم به این استان است.

تلاش دولت برای تکمیل زیرساختهای شهرکهای صنعتی استان، اختصاص 10 میلیارد ریال جهت اجرای عملیات زیرساخت شهرکهای صنعتی آق قلا، گنبد، علی آباد و گرگان، مطالعات امکان سنجی احداث واحدهای صنعتی تولید ماشین آلات، ادوات و دنباله های کشاورزی و محصولات مرتبط با صنایع دریایی از جمله تلاشهای دولت برای توسعه بخش اقتصادی در گلستان بوده است.
 
کارسازی سه هزار میلیارد ریال تسهیلات برای اجرای 35 طرح بزرگ صنعتی و معدنی در قالب طرح آمایش صنعت، مطالعه و احداث منطقه ویژه اقتصادی در بخشی از شهرک صنعتی اترک از دیگراقدامات صورت گرفته برای تحول در بخش صنعتی گلستان است.
 
ساخت طرح بزرگ پتروشیمی گلستان و پذیره نویسی بیش از 95 هزار نفر از مناطق مختلف کشور در این طرح که بناست گلستان را به عسلویه دوم در کشور مبدل کند، از دیگر گامها برای تحقق صنعتی شدن گلستان است.
 
به رغم تلاشهای صورت گرفته در این بخش در سالهای اخیر، هنوز رتبه گلستان در بخش صنعت پایین است و رشد شاخصهای صنعتی و معدنی گلستان نامطلوب گزارش شده است.
 
در حال حاضر دو هزار و 645 فقره جواز تاسیس صنعتی و 746 پروانه بهره برداری در این بخش معتبر هستند.
 
سرپرست سازمان صنایع و معادن گلستان در این زمینه گفت: شاخصهای صنعتی و معدنی استان در مقایسه با کشور از وضعیت نامطلوبی برخوردار است و چاره آن تلاش مسئولان و نمایندگان مجلس در جهت حمایت از اجرای پرو‍‍ژه های صنعتی و معدنی بزرگ در مناطق محروم استان است.
 
 
حسین طلوعیان کمبود نقدینگی، عدم کیفیت و قاچاق کالا را از چالشهای کنونی بخش تولید دانست و افزود: نیاز است که بسته های حمایتی وی‍ژه ای برای این بخش تهیه شود تا سرمایه گذاری را در این بخش، جذاب و نقدینگی جامعه را به این سمت هدایت کند.
 
وی اظهار داشت: رتبه صنعت استان نسبت به سایر استانها پایین است و برای جهش صنعتی نیاز به سرمایه گذاری است و باید فرهنگ سرمایه گذاری در استان نهادینه شود.
 
وی خاطرنشان کرد: متاسفانه در بخش تولید با چالشهای زیادی مواجه هستیم و مشکل نقدینگی به عنوان مهمترین مشکل است.
 
سرپرست سازمان صنایع و معادن گلستان اعلام کرد: در سال گذشته هزار و 464 میلیارد و 880 میلیون ریال سرمایه گذاری در بخش صنعت استان به بهره برداری رسیده که در مقایسه با سال قبل 67 درصد رشد را نشان می دهد.
 
وی گفت: 91 واحد صنعتی با این سرمایه گذاری ها به بهره برداری رسیدند که منجر به ایجاد هزار و 586 فرصت شغلی در بخش صنعت استان شده و 25 درصد نسبت به سال گذشته رشد داشته است.
 
سرپرست سازمان صنایع و معادن گلستان گفت: در سال گذشته 347 فقره جواز تاسیس صنعتی با 11 هزار و 392 میلیارد ریال در استان صادر شده که در بخش سرمایه گذاری 76 درصد رشد داشته است.
 
استان گلستان در برنامه اول و دوم توسعه در محوریت کشاورزی به سر می برد و از برنامه سوم این نگاه اتفاق افتاد که کشاورزی و صنعت در کنار یکدیگر مورد توجه قرار گیرند.
 
در سند چشم انداز 20 ساله و سند توسعه استان نیز این نگاه، ترسیم و بخش صنعت و معدن در سند آمایش استان به عنوان محور اصلی برنامه ششم و هفتم توسعه دیده شده است.
 
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی گلستان نیز گفت: جهش صنعتی نیاز به سرمایه گذار دارد و باید در این حوزه برنامه ریزی صورت گیرد.
 
سیدعلی پورنبوی اظهار داشت: تاکنون تلاشهای خوبی در استان در زمینه ایجاد زیرساختهای صنعتی صورت گرفته است و سرانه زمین صنعتی در استان در دولت نهم هفت مترمربع افزایش یافته است.
 
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی گلستان به مصوبات سفر دولت در زمینه شهرکهای صنعتی در استان اشاره و اضافه کرد: تمام مصوبه سفر اول دولت در استان در بخش شهرکهای صنعتی اجرایی شد.
 
وی گفت: سرانه زمین شهرکها و نواحی صنعتی در استان دو متر مربع بود که طی چهارسال گذشته این میزان به 9 متر مربع رسیده است.
 
وی اظهار داشت: تاکنون 453 واحد تولیدی در شهرکهای و نواحی صنعتی استان به بهره برداری رسیده است و 195 هکتار زمین صنعتی نیز واگذار شده است.
 
وی با اشاره به وجود ظرفیتهای سرمایه گذاری در شهرکها و نواحی صنعتی استان خاطرنشان کرد: مدت زمان لازم برای ایجاد واحد تولیدی از زمان صدور مجوز تا بهره برداری بین سه تا پنج سال است.
 
پورنبوی به شهرک صنعتی رامیان اشاره و اضافه کرد: عملیات اجرایی این شهرک از سال 87 آغاز شد و در دو سال گذشته مطالعات توپوگرافی، ارزیابی زیست محیطی، تامین آب و برق و ... در این شهرک انجام شد.
 
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی گلستان افزود: همچنین اجرای عملیات شهرسازی، شبکه توزیع آب، برق، روشنایی معابر این شهرک نیز در حال اجراست.
 
 
پتروشیمی گلستان از جمله طرحهای مصوب دولت در بخش صنعتی است که راه اندازی این شرکت مایه تحول در بخشهای اقتصادی مناطق شمالی کشور از جمله گلستان می شود و این طرح بزرگ با مشکلات عدیده ای دست و پنجه نرم می کند.
 
تامین نشدن اعتبارات ارزی و تخصیص نیافتن ریالی از اعتبارات مصوب طرح در سفر دوم دولت، موجب شد تا پذیره نویسان این طرح ملی نسبت به آینده سرمایه گذاریشان در پتروشیمی گلستان نگران باشند.
 
رئیس هیئت مدیره پتروشیمی گلستان گفت: کمبود منابع مالی و تخصیص نیافتن تسهیلات ارزی، پتروشیمی گلستان را زمین گیر کرده است.
 
التفاف کامیاب اظهار داشت: بیش از 650 میلیارد ریال برای این پروژه هزینه شد و با کمک استاندار و نماینده مجلس، 120 میلیارد ریال نیز از بازرگانی اخذ شد و با این اعتبار تخصیص یافته برخی زیرساختها در بخش ماشین آلات انجام شد.
 
وی خاطرنشان کرد: در آذرماه سال گذشته مصوبه ارزی این پروژه در کمیسیون اقتصادی مجلس تصویب شد و براساس آن باید تا پایان سالجاری جشن افتتاح این پروژه را برگزار کنیم ولی به دلیل عدم منابع مالی این پروژه به تاخیر افتاده است.
 
رئیس هیئت مدیره پتروشیمی گلستان بیان داشت: در این مدت مجوزهای لازم از سازمانها و ادارات اخذ شد و در بخش ریالی مهمترین مصوبه، استفاده از صندوق ذخیره ارزی است که به بانک ملی ابلاغ شد.
 
وی اظهار داشت: تاکنون در بخش اجرایی برق رسانی و آبرسانی از فاصله 10 کیلومتری با حفر دو حلقه چاه عمیق انجام شد و جاده سازی ورودی سایت نیز صورت گرفته است.
 
شرکت پتروشیمی گلستان در تاریخ 22 فروردین 86  در اداره ثبت شرکتهای شهرستان گرگان با هدف تولید سالانه 677 هزار تن آمونیاک و یک میلیون و 73 هزار تن اوره با مشارکت و سرمایه گذاری بخش خصوصی پتروشیمی به ثبت رسید.

این مشکلات در حالیست که طی برنامه چهارم و بخصوص سال گذشته پیشرفتهای صنعتی و معدنی زیادی نصیب استان شده و رکوردهایی در میزان سرمایه گذاری صنعتی استان به ثبت رسیده اما هنوز فرصتهای زیادی باقی مانده و با آنچه باید باشد، فاصله زیاد است.
 
سفر سوم دولت به گلستان فرصتی است تا چالشهای فراروی بخش صنعت در گلستان مطرح و برای رفع آن از دولتمردان کمک خواسته شود تا صنعت نیز همپای کشاورزی در گلستان رشد یابد. 
کد خبر 1121438

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha