۳۰ شهریور ۱۳۸۳، ۱۴:۴۷

فردا در تاريخ

خبرگزاري مهر: فردا سه شنبه سي و يكم شهريور سال1383 هجري شمسي ، مصادف است با پنجم شعبان المعظم سال 1425هجري قمري و برابراست با بيست و يكم سپتامبر سال2004 ميلادي

ولادت حضرت امام زين العابدين ( ع ) :‌


درچنين روزي درسال 38 ه ق حضرت سّيد الساجدين امام زين العابدين (ع) چهارمين امام شيعيان سه سال پيش ازشهادت امام على (ع) درمدينه ديده به جهان گشودند. مادرمكرمه آن حضرت ، شهربانو وپدربزرگوارشان حضرت امام حسين(ع) است . سجاد وزين العابدين ازالقاب مشهورآن امام همام مي باشد واين القاب به دليل كثرت عبادت به آن حضرت اطلاق شده است .  آن امام همام  در طول عمر پر بر كتشان و در حوزه سياسي  براى پيش راندن مسلمانان به سوى نفرت از بني اميه و افزودن حس مبارزه جويى با آنان، تلاش هاى موثرى  را به انجام  رساندند و در  فرصتهاي مختلف ، مردم را بر ضد امويان تحريك مي كردند. آن امام همام  براى آگاهى مردم، شيوه دعا را به كار گرفتند ، به گونه اي كه به گفته بسياري از عالمان علوم اسلامي دعاهاى آن حضرت، بازگو كننده رويدادهاى عصر آن حضرت اند .صحيفه سجاديه كه به زبور آل محمد مشهور است، اثر بي نظيرى است كه در جهان اسلام،  پيوسته مورد توجه بزرگان و علما و مصنفان قرار گرفته است .
زهد حضرت امام سجاد و عبادت ايشان در ميان عالميان مثال زدني است .آن حضرت در سخنان خود فرموده بودند :
تعصي الاله وانت تظهر حبّه                                    هذا لعمري في الفعال بديع
لو كنت تظهر حبه لأطعته                                      ان المحب لمن يحب مطيع
«عصيان پروردگارت مي كني و آنگاه بردوست داشتن او مصري . حقا كه اين  اين ادعا از عجيب ترين چيز هاست .  اگر خداي را به واقع عشق مي ورزيدي  اطاعت او مي داشتي ، چراكه دوستدار هماره  مطيع محبوب  است.» از ديگر آثار ارزنده به جا مانده از امام سجاد(ع )، مجموعه اى تربيتى و اخلاقى است به نام رساله الحقوق  است كه امام(ع ) در آن وظايف گوناگون انسان را در برابر خدا ، خود و ديگران، با بيانى شيوا و گويا بيان كرده است. فعاليت هاي امام ع در حوزه اجتماعي نيز سر آمد همگان است . آن حضرت  در طول عمر پر بر كتشان  خدمات بسياري  به بخش محروم جامعه آن ديار اعطا كردند كه  رسيدگى به درماندگان، يتيمان، تهيدستان و بردگان  بخشي از آنها ست .برخي از روايات بر اين  نكته تاكيد دارند كه آن حضرت، هزينه زندگى صد خانواده تهيدست را عهده دار بود. آن امام همام در حوزه اخلاق اسلامي سر آمد ديگران بودند و در هر حال مردم را به رعايت آداب و اخلاق اسلامي سفارش مي كردند    .ابي حمزه ثمالي از امام سجاد (عليه السلام) نقل مي كند كه آن حضرت فرمودند: «ما تجرعت جرعة غيظ أحب إلي من جرعة غيظ أعقبها صبرا؛ هيچ فروبردن خشمي در نزد من محبوبتر از فرو بردن خشمي كه براي آخرت بگذارم نيست.»
بخش عمده اي اززندگي امام سجاد ع  در واقعه كربلا و وقايع پس از آن مي گذرد . آن حضرت به دليل برخي كسالت هاي جسماني اجازه حضور در ميدان نبرد را نيافتند و وظيفه خود را در پيام رساني واقعه كربلا و همچنين افشاي طريق حكام  جائر  وشرح دقيق واقعه كربلا براي عامه مردم به انجام رسانيدند  . آن امام همام سرانجام و در روز 12 و يا 25 محرم سال 95 هجرى، درمدينه، به دسيسه هشام بن عبدالملك، مسموم گرديد و در 56 سالگى به شهادت رسيد. مدفن آن حضرت در قبرستان بقيع در مدينه منوره واقع شده است.
  ‌   
آغاز جنگ تحميلي و هفته دفاع مقدس
:


در چنين روزي در سال  1359 رژيم بعثي عراق كه در پي ايجاد تشنج در منطقه بود و قصد داشت معاهده 1975 الجزاير را زير پا بگذارد  با  هدف برانداختن نظام نوپاي جمهوري اسلامي ايران جنگ ناجوانمردانه اي  را عليه  كشورمان  آغاز كرد كه تنها آغاز جنگ با او بود ، چراكه در اين راه بسياري از كشور هاي غربي به كمك اين رژيم شتافتند و ضربه زدن به  نظام اسلامي ايران را سرلوحه سياست خارجي خود قرار دادند . صدام حسين رئيس جمهور عراق ، قبل از آغاز رسمي جنگ با ظاهر شدن در برابر دوربين هاي تلويزيون عراق  قرار داد 1975را پاره  و عملا آن را بطور يك جانبه فسخ كرد  . البته تحركات نظامي عراق عليه ايران از سال 1358 آغاز شده بود و ليكن اين تحركات  در ابتدا ضعيف مي نمود . بروز حوادثي  چون  تصرف سفارت آمريكا درتهران به دست دانشجويان پيرو خط امام  ،  شكست حمله نظامي آمريكا در طبس كه براي آزاد سازي گروگانها انجام گرفته بود ،  روي كار آمدن صدام حسين در عراق و  روحيه قدرت طلبي و سلطه گري او  به منظور كسب امتيازات از دست داده در قرارداد 1975و نيز دستگيري و اعدام آيت الله محمد  باقر صدر از جمله عوامل و حوادثي بود كه رژيم بعثي را برآن داشت تا به جمهوري اسلامي ايران حمله كند . لازم به ذكر است  تجاوزات صدام حسين در شش ماهه اول سال 1359 روند يكساني نداشت بلكه از زمان قطع رابطه آمريكا با ايران تا آستانه كودتاي نوژه  روبه شدت نهاد . تجاوزات  عراق طي سه دهه شهريور روند تصاعدي به خود گرفت .  به  گونه اي كه در شانزدهم شهريور همان سال ، منطقه خان ليلي به تصرف ارتش عراق در آمد و چند روز بعد نيز منطقه ميمك و پس از آن برخي ارتفاعات و پاسگاههاي داخلي به اشغال دشمن بعثي  در آمدند . در اين دوره بسياري از جوانان كشور اسلامي در گروهها و دسته هاي مختلف به سمت جبهه هاي دفاع مقدس شتافتند و ياريگر برادران ارتشي و سپاهي خود شدند .    


بسياري از مورخان دفاع مقدس ، تاريخ جنگ را به دو دوره عمده تقسيم مي كنند :
  دوره اول  ازسي و يكم شهريور  تا  آزادي خرمشهر ادامه مي يابد   و دوره دوم از آزادي خرمشهر تا پايان جنگ مي باشد. در دوره نخست دشمن پس از ارزيابي غلط  از اوضاع ايران اسلامي و عدم شناخت از پشتوانه هاي مردمي ،  اقدام به تهاجمي همه جانبه عليه ايران كرد و تا اندازه اي توانست در خاك ايران اسلامي نفوذ كند،  اما با حضور نيروهاي مدافع انقلاب اسلامي ، دشمن زمين گير شد و پس از بركناري عناصر غيرمومن به انقلاب اسلامي ، امكان حضور نيروهاي مردمي در جبهه ها فراهم شد . با اين برتري نظامي، ابتكار عمل در دست نيروهاي خودي قرار گرفت و طي يك سلسله عمليات، خرمشهر در سوم خرداد  1361 در عمليات بيت  المقدس  آزاد شد.  


 


دوره دوم دفاع  مقدس نيز زماني ادامه يافت كه دشمنان اسلام درجستجوي راههايي جهت مهار قدرت رزمندگان اسلام بودند. در اين دوره شاهد حضور فعاليت قدرتهاي خارجي در صحنه مستقيم نبرد و تلاشهاي گسترده  اقتصادي و سياسي براي مهار نظامي ايران هستيم .  اين امر در حالي صورت مي پذيرفت كه دشمن منفعلانه با يك تغيير خط مشي  شتابزده، شعار صلح را محور ادعاهاي خويش قرار داده و عمده نيروهايش  به پشت مرزهاي بين المللي رانده شده بودند .  پس از گذشت 8 سال، جنگ تحميلي عراق عليه جمهوري اسلامي ايران  در تاريخ بيست و نهم مرداد 1367 ه ش  پايان يافت. سازمان ملل متحد پس از چند سال از اتمام جنگ، عراق را به عنوان كشور تجاوزگر اعلام كرد و اين كشور را ملزم به پرداخت غرامت به ايران ساخت .  در اين جنگ قشر هاي مختلف مردم از پير،  ميانسال ،  جوان  گرفته تا تحصيلكرده ، بي سواد  و...دست به خلق حماسه هايي جاودانه زدند كه در تاريخ ايران مثال زدني است . ياد و خاطره شهيدان هشت سال دفاع مقدس گرامي و جاودانه باد .

 
در گذشت زكرياي رازي :‌
در چنين روزي در سال 
313هجري قمري  محمّد بن زكرياي رازي پزشك مشهورو كاشف الكل ديده از جهان فروبست .
محمد بن زكرياي رازي در چنين روزي در سنه 251 ه ق ديده به جهان گشود .  ابوبكر محمد بن زكرياي رازي از فلاسفه وپزشكان بزرگ ايران  بود . وي در جواني به تحصيل فلسفه ، طب ، رياضي ، و نجوم پرداخت و در همه اين علوم صاحب نظر شد . ولي عمده شهرت اين دانشمند در پزشكي و شيمي است . كتاب الحاوي وي  دايره المعارفي بود كه بيش از قسمتي از آن  در   دست نيست ، با اين حال تا اين اواخر مرجع و كتاب در سي اروپاييان بود . وي در شيمي به كشفياتي از جمله كشف الكل و جوهرگوگرد نايل آمد . گويند رازي 56 اثر عالي و با ارزش از خود باقي گذاشت و با اين تاليفات و تحقيقات نظري و علمي  خود پيشرفت فراواني نصيب دانش آن روز گار كرد . از آثار وي در كيميا ، كتاب الاكسير و كتاب التدبير  و در طب كتاب الطب  المنصوري را مي توان نام برد . وي در اواخر عمر به علت كار و مطالعه زياد نابينا شد . به گفته بر خي در سال 320 ه ق و يا به گفته برخي ديگر در سال 313 ه ق دار فاني را وداع گفت .

آغاز قيام سربداران :‌
درچنين روزي در  سال737هجري قمري  نهضت شيعي  سربداران در منطقه سبزوار و باشتين آغاز شد . در زمان سلطنت ابوسعيد از حكمرانان ايلخاني ، عالمي بنام شيخ خليفه در مسجد جامع سبزوار به افشاي بي عدالتي حكام مغولي و تشويق مردم به مبارزه با ظالمين پرداخت . طبقات مختلف مردم به گردش در آمدند  و همين امر باعث شد كه عمال حكومتي  او را به قتل برسانند . ياران شيخ از جمله شيخ حسن جوري تصميم گرفتند كه راه  شيخ خليفه را ادامه دهند .هدف اين نهضت مبارزه با ظلم و ستم مغولان بود  اين نهضت شيعي سال ها استمرار يافت و مغولان را در منطقه خراسان با درد هاي جدي ونفسگير رو برو كرد. اما سرانجام شكست خورد .

انعقاد عهدنامه تركمانچاي :‌
 درچنين روزي در  سال1243هجري قمري   پيمان ننگين تركمانچاي ميان فتحعلي شاه قاجار و پاسكوويچ روسي منعقد شد .

 پس از عهد نامه  گلستان كه يكي از ننگين ترين عهدنامه هاي دولت ايران با دول بيگانه بود ، دوره دوم جنگ هاي ايران و روسيه آغاز شد . در اين ميان جنگ گنجه مهمتر از همه مي نمود عباس ميرزا فرمانده سپاه ايران با حركت به سوي گنجه در اين منطقه سنگر گرفت . در اين ميان پاسكوويچ فرمانده سپاه روس نيز خود را به اين منطقه رساند . ابتدا عباس ميرزا به د ليل برخي آشفتگي ها در سپاه خود خواست كه جنگي اتفاق نيافتد اماتلاش او موثر نيافتاد  و جنگ وسيعي در اين منطقه در گرفت . در پايان نيز سپاه روس فاتح ميدان شد . عباس ميرزا سرانجام در ناحيه تركمانچاي خواست كه جلوي پاسكوويچ را بگيرد اما در آنجا نيز شكست خورد و سرانجام مجبور شد كه شرايط صلح را بپذيرد . در اين ميان پاسكوويچ كه خود را مغرور از فتح جنگ مي ديد براي سپاه ايران ضرب الاجلي تعيين كرد و گفت چنانچه تا پنج روز تكليف صلح مشخص نشود عازم تهران خواهد شد . در اين ميان شاه سرانجام تن به امضاي عهدنامه تركمانچاي داد . مفاد اين عهدنامه به اين شرح است :

1- واگذاري خانات ايروان و نخجوان به دولت روسيه و تخليه طالش و مغان از سپاه ايران .
2- پرداخت ده كرور تومان ( پنج ميليون تومان )به طور اقساط از طرف ايران به روسيه به عنوان غرامت جنگي      
3- اجازه عبور و مرور آزاد به كشتي هاي تجاري روسي در در ياي مازندران
4- رضايت به انعقاد  يك عهدنامه تجاري بين ايران و روسيه و حق اعزام كنسول و نمايندگان تجاري به هر منطقه از مناطق ايران كه روس ها لازم بدانند .
5- حمايت از وليعهدي عباس ميرزا و كوشش در به سلطنت رساندن وي پس از مرگ شاه
6- استرداد اسراي طرفين
7- اعطاي حق قضاوت كنسولي به روسيه  
علاوه بر امضاي معاهده تحميلي تركمانچاي زير فشار روس ها يك عهد نامه تجاري نيز با آنان به امضا رسيد كه تمام بازار ايران را بدون هيچ مانعي در اختيار روس ها قرار مي داد
نمايندگان ايران و روسيه عهدنامه ننگين تركمانچاي را منعقد كردند. اين عهدنامه درزمان فتحعلي شاه قاجار با ميانجيگري دولت انگلستان منعقد شد و به موجب آن ولايات ايروان و نخجوان به روسيه واگذارشد و حق كشتيراني در درياي خزر مجدداً به كشتي هاي روسي واگذارشد. دولت روسيه نيزوليعهدي عباس ميرزا را برسميت شناخت و ازآن حمايت كرد. همچنين كليه اتباع روسي براساس عهدنامه تركمانچاي ازحمايت قوه قضائيه ايران برخوردارشدند.

آغاز نخستين جشنواره دفاع مقدس :


 

 در چنين روزي در سال 1369 به پاس جانفشاني هاي رزمندگان پر توان اسلام در هشت سال دفاع مقدس و همچنين ارج نهادن به آثار هنري ساخته شده در اين حوزه ، نخستين جشنواره دفاع مقدس راه اندازي  شد . اين جشنواره كه بعدها مورد حمايت ارگان هاي دولتي و غير دولتي نيز قرار گرفت در حال حاضر در حوزه هاي فيلم ، تئاتر ، ادبيات و هنرهاي تجسمي  با موضوع دفاع مقدس فعاليت مي كند . 

 روز استقلال مالت :
كشور مالت متشكل از سه جزيره مهم آتشفشاني مالت ، گوزو و كومينو است . اين كشور در درياي مديترانه بين ايتاليا و ليبي واقع شده و مدار 36 در جه عرض شمالي از آن مي گذرد . نژاد مردم اين كشور سفيد سامي و غالب آنان پيرو دين اسلام و مسيحيت اند . . اكثر مردم اين كشور به زبان مالتي و انگليسي سخن مي گويند . نوع حكومت اين كشور جمهوري است . مالت در چنين روزي در سال 1964ميلادي از انگلستان مستقل شد و در تاريخ اول دسامبر همان سال به عضويت سازمان ملل متحد در آمد . اين كشور در عين حال از اعضاي كشور هاي مشترك المنافع انگليس به شمار مي رود . واحد پول آن ليره نام دارد و پايتخت آن بندر وا لتا است .

تولد فردريك  سوم :
فردريك سوم امپراطور آلمان در چنين روزي در سال 1415 ميلادي به دنيا آمد . وي بين سالهاي 1440 تا 1493 ميلادي بر اين كشور حكومت كرد .

تولد سر ادموند گوسه :
گوسه  مترجم و منتقد ادبي انگليسي در چنين روزي در سال 1849 ميلادي ديده به جهان گشود . پدر و پسر عنوان مهمترين اثر ادبي اوست .

تولد چارلز ژان هنري نيكول فرانس :
چارلز ژان هنري نيكول فرانس ، نويسنده   و
 دانشمند بزرگ فرانسوي در چنين روزي در سال 1866 ميلادي قدم به عرصه گيتي نهاد . وي زيست شناس بود . او به سال 1928 ميلادي جايزه نوبل ادبي را از آن خود كرد .

تولد گوستاو هولست :


هولست آهنگساز بر جسته انگليسي در چنين روزي در سال 1874 ميلادي ديده به جهان گشود . سياره ها عنوان مهمترين اثر موسيقايي اوست .

تولد كلاك جونز :
جونز ، پويا نماي تواناي آمريكايي در چنين روزي در سال 1912 ميلادي به دنيا آمد .


باگز باني و  د ا في د ا ك شخصيت هاي كا رتوني مخلوق او بودند .

تولد ملوين فون پيبل :
نمايشنامه نويس و كارگردان تواناي آمريكايي در چنين روزي در سال 1932 ميلادي به دنيا آمد . مرد واترملون عنوان مهمترين اثر هنري اوست .

تولد اسفان كينگ :
كينگ ،  نويسنده مشهور آمريكايي كه بيشتر داستاهاي پليسي مي نوشت در چنين روزي  در سال 1947 ميلادي  ديده به جهان گشود . د رخشش و كوجو عناوين مهمترين آثار داستاني اويند .
 
درگذشت ويرژيل شاعر معروف روم باستان :
ويرژيل ، شاعر معروف  روم باستان در چنين روزي در  سال 19 قبل از ميلاد درگذشت. وي در  پانزدهم اكتبر سال 70 پيش از ميلاد به دنيا آمد. ويرژيل  در مجموعه آنه ئيد  طي داستانهايي  تاريخچه تاسيس شهر رم  را نقل كرده است . اين شاعر بزرگ  در يكي از قطعات شعر خود به آمدن مسيح اشاره كرده است. در آن زمان سياستمداران و ارباب قدرت از شعراء و خطباء براي تبليغ سياست و برنامه هاي خود استفاده مي كردند و ويرژيل به دليل اعتمادي كه به شخص سزار براي تامين اقتدار روم داشت اشعاري در حمايت از تصميم او كه عنوان "رئيس جمهور" را به امپراتور تبديل كرد تا ابهت بيشتري داشته باشد سرود و آنها را در اجتماعات خواند.


در گذشت ادوارد دوم :
ادوارد دوم پادشاه انگلستان در چنين روزي در سال 1327 ميلادي  دار فاني را وداع گفت . او در بين سالهاي 1307 تا 1327 ميلادي بر اين كشور حكومت كرد . وي به هنگام مرگ 43 سال داشت .

در گذشت گيرولامو كاردانو :
كاردانو رياضيدان  ايتاليايي در چنين روزي در سال 1576 ميلادي در گذشت . وي به هنگام مرگ هفتاد و چهار سال داشت.

در گذشت آناستازيا سوموزا :
سومازا ديكتاتور نيكاراگوئه اي در چنين روزي در سال 1956 ميلادي ترور شد . رولبرتو لوپز وي را ترور كرد .

در گذشت  ها كون هفتم :
در چنين روزي  در سال 1957 ميلادي ها كون هفتم پادشاه نروژ دار فاني را ودع گفت . الاف به جاي او نشست . 

کد خبر 112416

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha